Ce urmează după intrarea lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO. "A făcut calcule extrem de raţional și la rece"
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, marţi, că a decis să intre în cursa pentru funcţia de secretar general al NATO.
Șeful statului a spus că decizia are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al țării, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră, şi angajamentul său ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO.
După anunțul făcut de Iohannis, în politica românească se face apel la unitate.
”Vorbim despre un obiectiv de ţară şi, pe lângă efortul diplomatic susţinut, mă aştept ca toate forţele politice să îl susţină, mai ales cei care afirmă că sunt euro-atlantici în opţiuni. Îmi doresc ca toată clasa politică să arate maturitate, pe măsura poziţiei la care România a ajuns azi în NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe.
”Candidatura Preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de Secretar General al NATO este, în primul rând, o veste extraordinară şi un mare câştig pentru România. Şefia NATO ar reprezenta pentru noi, românii, un moment istoric, unul de maturizare şi recunoaştere. Ar fi un semn bun şi pentru întreaga noastră regiune. România merită această funcţie ca recunoaştere a aportului pe care l-a avut în această organizaţie şi a modului în care ne-am onorat toate angajamentele”, a mai spus Stroe, citat de News.ro.
Susținere puternică pentru Rutte. Ce urmează pentru Iohannis
În lupta pentru șefia NATO, Klaus Iohannis are un adevrsar redutabil. Este vorba despre Mark Rutte. Premierul Țărilor de Jos se bucură deja de susținerea SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania.
În acest context, pentru președintele României urmează o perioadă dificilă, cu multe negocieri.
”Acum ştim că Mark Rutte nu este susţinut de Turcia, de Bulgaria, de Ungaria şi de România, dar nu ştim cine ne susţine pe noi”, a declarat, la TVR Info, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
”Aşteptăm şi anunţuri pentru a-l susţine şi pe Klaus Iohannis, dar trebuie consens, urmează negocieri, nu va fi niciun vot, să vedem ce va negocia România până la summit-ul NATO din SUA”, a mai afirmat președintele UDMR.
Liderul UDMR a mai spus că Iohannis nu ar fi făcut anunţul de candidatură dacă nu s-ar fi bazat pe ceva solid: ”Nu se aruncă în aventuri la care nu vede cum se poate ieşi pe partea cealaltă a tunelului. Sunt convins că a făcut calcule extrem de raţional şi la rece, că aşa este omul”.
Sursa: News.ro
Etichete: NATO, klaus iohannis, Kelemen Hunor, ionut stroe, mark rutte,
Dată publicare:
13-03-2024 11:02