Ce trebuie să facem și să evităm când sunt vijelii cu descărcări electrice | ANIMAȚIE GRAFICĂ
Furtunile din țară i-au speriat pe unii români, care și-au dat seama că nu au pe casă sau pe bloc un dispozitiv numit paratrăsnet, care să-i ferească de necazuri.
Când sunt vijelii cu descărcări electrice, trăsnetele pot lovi acoperișul unei clădiri, iar urmările sunt devastatoare, cu pagube și victime. De altfel, România este a doua țară din Europa, după Bulgaria, cu rata cea mai mare de decese provocate de trăsnete.
Peste 7.000 de fulgere, miercuri seară, în sudul țării
Pe o hartă, care arată în timp real unde și de câte ori apar fulgerele, miercuri seară, în sudul țării și în mod special în Capitală, au fost peste 7.000 de asftel de descari electrice în numai câteva ore, de o intensitate mare. Fizicienii spun că nu este obligatoriu să scoatem electrocasnicele sau alte aparate din priză, doar dacă vrem să evităm fluctuațiile de energie, care pot apărea și care le pot strica.
Contrar a ceea ce ne ziceau părinții atunci când eram mici, nu trebuie să ne facem griji atunci când suntem în casă și vrem să închidem geamul sau ușa balconului, chiar dacă acestea sunt din materiale metalice. Dacă un fulger va lovi casa, va lovi cel mai înalt punct al locuinței, adică acoperișul.
În schimb, dacă furtuna ne prinde pe câmp, ar trebui să fim atenți unde ne adăpostim. În niciun caz nu trebuie să ridicăm deasupra capului un obiect metalic, pentru că așa vom atrage trăsnetul.
Cristian Presură, fizician: „Dacă suntem într-un câmp, trebuie să ne uităm în jur să vedem care sunt lucrurile mai înalte. Trebuie să ne uităm la copacii din jur și trebuie să-i evităm. Dacă, însă, suntem într-un câmp deschis și chiar nu există o clădire în care să ne adăpostim, singurul lucru care ne rămâne de făcut este să stăm întinși pe pământ, dacă suntem în picioare, suntem înalți, ne apropiem de nor și există posibilitatea să aibă loc un trăsnet în locația unde ne aflăm”.
Unde este bine să fie montat un paratrăsnet
Mașina funcționează ca o cușcă și ne protejează. Dacă se întâmplă ca trăsnetul să o lovească, toate sarcinile electrice mobile se vor scurge prin învelișul mașinii. În orașe, blocurile înalte și copacii au cele mai mari șanse să fie lovite de trăsnet, pentru că descărcarea electrică se oprește în locul cel mai apropiat de nor. Legea obligă montarea unui paratrăsnet doar pe câteva instituții publice și pe clădirile care au mai mult de 11 etaje. Și pe case ar fi bine să montăm un asemenea dispozitiv, spun experții, mai ales în cartierele unde construcțiile au aceeași înălțime.
Matei Sumbasacu, inginer: „Un paratrăsnet captează trăsnetul într-un singur punct al structurii, astfel încât casa să nu fie lovită oriunde, ci în acel punct. Împământarea asigură traseul descărcării până pământ. Dacă trece prin casă, e bine să-i asigurăm un traseu sigur până în pământ. Dacă nu avem un paratrăsnet, împământarea e inutilă. E o investiție importantă, care ne poate proteja. Ar fi bine ca tot ce instalăm la o casă, să fie prins în tema de proiect, pentru că altfel avem cel puțin costuri suplimentare, care ar fi putut fi evitate”.
Un sistem complet costă două mii de euro, dar poate trece de zece mii. Poate, de aceea, sunt case care au aceste dispozitive, mai ales în mediul rural.
Localnic: „Nu avem. Ar fi binevenite, dar nu sunt finanțe. Chiar acum, când a fost urgia asta, ne-am speriat, dar nu avem ce face”.
Localnic: „La biserică, aici, văd că au paratrăsnet, casele în jur nu, vecinii nu, sunt case mai vechi”.
De regulă, în localitățile mici, doar biserica, primăria și școala au un paratrăsnet pe acoperiș.