Ce trebuie sa faca un elev roman pentru a pleca un an la un liceu din SUA. Statul american se ocupa de toate cheltuielile
Avem vesti bune pentru liceenii interesati sa studieze in strainatate. Unii dintre ei au sansa sa invete gratuit, un an de zile, intr-un liceu din Statele Unite. Se ocupa de finantare statul american.
Inscrierile au fost deschise, iar preselectiile sunt programate in luna noiembrie. Doritorii trebuie sa cunosca foarte bine limba engleza si sa nu fie in an terminal.
Programul intitulat FLEX - Future Leaders Exchange Program - este initiat de ambasada SUA, Ministerul Educatiei si American Councils for International Education. Functioneaza din 1992, insa pentru prima data sunt acceptati si elevi de la noi. Deocamdata au fost alocate 10 locuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Inscrierile se fac on-line pana pe 16 octombrie. Doritorii trebuie sa fie nascuti intre 1 ianuarie 1999 si 15 iulie 2001 si sa nu fie in ultimul an de liceu. Departajarea lor se va face in luna noimbrie, cand tinerii trebuie sa prezinte un eseu, si sa sustina cateva interviuri.
"Este un program avantajos pentru scoala romaneasca si pentru elevi, dar si conditiile sunt foarte stricte: nu poate fi vorba de fumat sau bauturi alcoolice. Am agreat ca masurile sa fie ferme si rapide'', spune Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei.
Elevii interesati sunt invitati sa-si depuna candidatura online, pana pe 16 octombrie, 2015 la https://ais.americancouncils.org/flex.
Anual sute de liceeni pleaca sa studieze in strainatate, insa pentru cei mai multi dintre ei platesc parintii. Prin programul Youth For Understanding, Sanziana a ajuns sa studieze in Japonia, la cel mai bun liceu privat din Tokio.
"Avem o ceremonie in fiecare zi in care citim din Biblie, e ciudat. E totul coplesitor, dar e o lupta frumoasa, una care te face sa vezi totul foarte diferit", spune Sanziana Ene.
Prin acelasi program Catalina a ajuns in Olanda.
"Nu cred ca exista o familie mai speciala ca familia mea gazda. Sunt oameni foarte deschisi care m-au primit cu caldura in casa lor si de fiecare data ma sprijina, ma lasa sa plang cand am nevoie"
Pentru studiile lor, familiile platesc peste 7000 de euro anual, plus banii de buzunar. Studiile facute in strainatate sunt echivalate, iar materiile lipsa se recupereaza de regula inainte de inceperea anului scolar urmator.
In prezent cele mai apreciate sunt liceele din Marea Britanie, Elvetia, Danemarca, Austria si Canada.