Ce sunt rachetele SkyCeptor, interceptoarele care se vor fabrica și în România
În timp ce Ucraina vecină este devastată de război, România se pregătește să fabrice rachete interceptoare de ultimă generație folosind tehnologie americană.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Responsabilii au semnat la Ploiești un memorandum, ce constituie primul pas în realizarea acestui obiectiv. Rachetele SkyCeptor vor fi compatibile cu lansatoarele Patriot și vor intra în dotarea armatei române, dar și a altor țări NATO.
SkyCeptor este o rachetă interceptoare ce poate doborî rachete balistice și de croazieră, dar și alte tipuri de amenințări avansate în aer, spune președintele Raytheon Missiles & Defense, una dintre companiile de top din industria de armament. Oficialul american a venit special la Ploiești pentru a încheia un parteneriat cu companiile românești Electromecanica și Romarm.
Wesley D. Kramer, președintele companiei Raytheon Missiles & Defense: "SkyCeptor este un interceptor cu rază lungă de acțiune care are costuri reduse si este dezvoltat pentru a apăra împotriva rachetelor balistice si de croazieră și este propus pentru integrarea viitoare cu sistemul Patriot".
În prezent, rachetele interceptoare SkyCeptor sunt folosite de sistemul israelian de apărare antiaeriană. Dar vor intra și în dotarea armatei române.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării: "Este una din capabilitățile de care avem nevoie pentru ca să completăm partea noastră de înzestrare, așa cum există în sistemul NATO".
100 de milioane de dolari în uzinele de armament din România
Dincolo de strategia de apărare, oficialii români susțin că parteneriatul ajută industria noastră de armament.
Gabriel Țuțu, director general Romarm: "În primă fază așteptăm să vedem propunerea partenerelui american vis-a-vis de acest transfer de tehnologie și cât din produsul respectiv va fi integrat în producție în România. O să solicităm acest lucru, desemnarea Electromecanică Ploiești că centru de mentenanță pentru rachete".
România mai produce muniție de calibru NATO, blindate Piranha, la Uzina Mecanică Bucureşti și sisteme de comunicație performante. Ministerul Economiei a anunțat recent investiții de 100 de milioane de dolari în uzinele de armament.
Florin Spătaru, ministrul Economiei: "Ministerul Economiei este hotarât să investească astfel încât România să se poziționeze atât la nivel național cât și la nivel european ca un furnizor stabil și de încredere în acest domeniu".
Însă, dincolo de festivități și promisiuni, în timp ce oficialii vorbeau despre atragerea de specialiști în industria de apărare, la Uzina Mecanica Plopeni, unde se va fabrica muniție termobarică, muncitorii au declanșat un protest spontan. Deși lucrează într-un domeniu-cheie, oamenii au printre cele mai mici salarii din economie.
Ministrul Economiei a promis că oamenii își vor primi toate drepturile bănești. Înainte, însă, va trimite la uzină Corpul de Control.