Ce spun experții în energie despre cei cu contracte la Enel, după anunțul companiei că se va retrage din România
În plină criză energetică, una dintre cele mai mari companii de pe piața de electricitate pleacă din România. Grupul italian Enel a anunțat că în 2023 vrea să vândă activele de la noi din țară.
Asta înseamnă că un nou proprietar ar urma să preia și clienții și contractele existente.
ANRE a dat asigurări că energia electrică va fi furnizată fără întreruperi pentru cei care au contracte la Enel.
Enel este una dintre principalele companii de energie de la noi, cu operațiuni în sectoarele de furnizare, distribuție și producție de energie electrică și furnizare de gaze, cu aproximativ trei milioane de clienți și peste 3.000 de angajați.
Enel se va retrage din România anul viitor. Anunțul a fost făcut de conducerea grupului italian, la Milano.
Alberto de Paoli, directorul financiar al grupului Enel: „2023 va fi piatră de temelie, pentru a eficientiza strategia grupului. Amprenta noastră geografică se va schimba radical. Activitățile din Europa se vor concentra în Italia și Spania, în timp ce ne retragem din România.”
Așadar, un alt proprietar ar urma să preia compania din România, inclusiv contractele existente, care vor rămâne neschimbate. Conducerea Autorității pentru Reglementare în domeniul Energiei a dat de asemenea asigurări că nu vor fi întreruperi de energie electrică pentru consumatori.
Radu Dudău, expert energie la Energy Policy Group: „Nimeni nu va rămâne cu lumina stinsă, dar dificultatea este pentru sistemul energetic românesc, pentru că nu acesta este semnalul pe care vrem să îl dăm marilor companii, marilor investitori, că nu se poate face business în România, că nu există această minimă predictibilitate. Au fost patru ordonanțe de urgență pe piața de energie în doar un an de zile, nici n-au fost dintre cele mai fericite.”
În ultimul an, Enel România a înregistrat pierderi atât pe partea de distribuție, cât și de furnizare și a avut nevoie de împrumuturi de la compania mamă. Pe de altă parte, compania și-a anunțat retragerea și din Peru și Argentina, cu un plan de vânzare în valoare totală de aproximativ 21 de miliarde de euro. Astfel, ar urma să fie redusă datoria grupului, care se va concentra pe șase piețe principale.
Momentan nu se știe cine ar putea fi noul proprietar al activelor Enel din România, însă în trecut au fost companii care au anunțat intenția de cumpărare. În plus, în 2020, atunci când o altă mare companie din domeniul energiei a anunțat că își vinde activele, a depus ofertă și un consorțiu din care făceau parte Hidroelectrica și Electrica. Prin urmare, și acum ar putea fi o oportunitate pentru statul român, prin companiile pe care le deține, pentru a se dezvolta în domeniul energiei.