Profiturile în industria de armament au explodat, dar veniturile angajaților au scăzut din cauza „ordonanței austerității”
Impulsionată de războiul din Ucraina, industria de Apărare are mai multe comenzi, dar este afectată de legea care prevede reducerea cheltuielilor bugetare.
Asimilate instituțiilor publice, fabricile de armament și muniție nu mai au voie să le plătească angajaților orele de lucru suplimentare. Muncitorii spun că, în acest fel, ei câștigă mai puțin, iar comenzile nu pot fi onorate la timp. Așa că, au ieșit și ei în stradă.
Angajații nu mai au voie să facă ore suplimentare
Societatea Carfil din Brașov produce aruncătoare de grenade și bombe. A venit rândul muncitorilor de aici să protesteze. De o săptămână, cei 11.000 de angajați din industria de Apărare strigă, însă același lucru.
Carfil este una dintre cele 15 fabrici ale ROMARM, aflată în subordinea MInisterului Economiei. Cifra de afaceri a companiei a crescut spectaculos de la declanșarea războiului din Ucraina, iar comenzile sunt mai mari. De luna aceasta, însă oamenii nu mai au voie să facă ore suplimentare.
Suba Árpad, lider de sindicat: „Cele mai mici salarii sunt aici și, culmea este că, acum, este nevoie de noi, pentru că avem războiul ăsta la graniță”.
Viorica Munteanu, angajată: „Noi cu ce onorăm aceste comenzi care au venit? Deci, dacă acum când avem de lucru s-au tăiat atâtea facilități, vă dați seama că tineretul pleacă”.
Ioan Ciurea, angajat: „Să ne lase să muncim”.
Salariul mediu în industria de Apărare abia ajunge la 4.100 de lei brut, susțin sindicaliștii, care își completau veniturile cu muncă suplimentară. „Ordonanța austerității” interzice, însă plata lor.
Ana Livadaru, angajată: „Orele suplimentare erau plătite dublu, nu mai putem să le facem”.
Mulți dintre angajații din fabricile de armament și muniție se apropie de vârsta pensionării și nimeni nu vrea să le ia locul, în aceste condiții.
Elena Zaina, angajată: „Eu una voi pleca fără discuții, nu voi mai rămâne”.
Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatului Industria de Apărare: „Sunt câteva societăți care au nevoie de forță de muncă, nenorocirea este că nu o găsim. Veniturile nu sunt atractive pentru angajați. Producția, bineînțeles că este afectată”.
Conducerea ROMARM nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.
Ministerul Economiei, în schimb, a transmis că lucrează la un document care va conține propuneri de soluții pentru angajații din industria de Apărare.