Ce spun analiștii politici locali despre criticile lui JD Vance: „Nu era un atac împotriva României, ci a Uniunii Europene”
Premierul Marcel Ciolacu i-a transmis președintelui interimar Ilie Bolojan că ar fi oportun să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Țării, pentru poziționarea României în contextul internațional actual.
De asemenea, solicitarea vine și după declarațiile despre alegerile anulate din Romania făcute de vicepreședintele Statelor Unite, JD Vance, la Conferința de Securitate de la München. La rândul său, Ilie Bolojan a precizat că CCR a luat decizia corectă, mai ales că în procesul electoral au existat ingerințe externe.
După ce la Conferința de Securitate de la Munchen, vicepreședintele Statelor Unite, JD Vance, a criticat anularea alegerilor prezidențiale din România, afirmând că decizia s-a bazat pe "suspiciuni șubrede" și presiuni externe, autoritățile de la București iau în calcul să vină cu explicații suplimentare.
Premierul Marcel Ciolacu își dorește convocarea imediată a unui CSAT, tocmai în ideea de a lămuri situația anulării alegerilor, dar și pentru a clarifica poziția României în contextul internațional actual.
La scurt timp, în fața ambasadorilor străini, acreditați la București, președintele interimar Ilie Bolojan a spus că CCR a luat o decizie corectă: ”La sfârșitul anului trcecut, pe fondul unor ingerințe externe, CCR a luat o decizie legată de procesul electoral. Este evident că această situație a general provocară, iar unii au perceput-o drept o criză. A fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Doresc să afirm cu toată responsabilitatea că ne aflăm în interiorul cadrului constituțional al legii și al democrației”.
De altfel, Ambasada României din Statele Unite a prezentat într-o postare pe Facebook toate reacțiile oficialilor americani apărute după publicarea documentelor declasificate prezentate în ședința CSAT din 28 noiembrie 2024 și a hotărârii CCR din 6 decembrie 2024. Aceștia au condamnat rând pe rând, în termenii cei mai fermi, "ingerința malignă a Rusiei în România."
Noul vicepreședinte american a avut însă un ton diferit față de cel al predecesorilor săi.
Cristian Pîrvulescu, politolog: ”Având în vedere conflictul ideologic și încercarea de schimbare pe care administrația Trump și mai ales Elon Musk o susțin, să schimbe radical poziția. Iar JD Vance, prin declarațiile pe care le-a făcut la Conferința de la Munchen nu a făcut decât să accentueze acest lucru. Nu era un atac împotriva României, ci un atac împotriva Uniunii Europene, în care erau date mai multe exemple. Din România, din Marea Britanie .. UE este un adversar pentru că UE are o altă viziune despre modul în care se construiesc piețele. UE este un adversar al acestora cât se poate de evident.”
În acest context, președintele interimar a reafirmat în fața amabsadorilor străini că țara noastră este membru al Uniunii Europene și NATO și va continua să aibă un parteneriat cu Statele Unite ale Americii.
Ilie Bolojan - președintele interimar al României: ”Politica externă a României își va menține cursul firesc, ca membru al UE și NATO, având un parteneriat strategic cu SUA și fiind deschisă spre cooperare cu toți partenrii care împărtășesc aceleași valori pe care le susținem și noi. ”
Cristian Pîrvulescu, politolog: ”România, din cauza instabilității politice și a crizei de sistem prin care trece nu mai este deja o țară care să fie considerată sigură, și ceea ce s-a întâmplat la Paris ne-a arătat lucrul acesta. Nu este foarte clar cine ia deciziile la București și dacă se iau decizii importante către cine pleacă acele informații.”
Cât despre negocierile cruciale din aceste zile privind războiul, preşedintele interimar, Ilie Bolojan, le-a transmis şefilor misiunilor diplomatice că România consideră că a venit timpul ca agresiunea Rusiei să înceteze şi că întreaga comunitate internaţională să se mobilizele astfel încât Ucraina să obțină o pace justă și durabilă.