Reacția lui Ilie Bolojan și a lui Marcel Ciolacu după declarațiile lui JD Vance privind alegerile din România

Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a afirmat, vineri, că România ”rămâne un aliat de încredere, ferm angajat în favoarea unei Uniuni Europene coezive, a unei NATO mai puternice şi a unui Parteneriat Transatlantic solid”.
"În calitate de preşedinte interimar al României, îi asigur pe toţi partenerii şi aliaţii noştri că România rămâne un aliat de încredere, ferm angajat faţă de o Uniune Europeană coezivă, NATO mai puternic şi un parteneriat transatlantic solid", a scris Ilie Bolojan, vineri, pe platforma X.
Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a mai afirmat că politica externă a României va reitera obiectivele principale ale ţării, şi anume asigurarea stabilităţii, prosperităţii şi securităţii cetăţenilor români, precum şi în vecinătate, dar nu numai.
”Politica externă a României va reitera obiectivele noastre principale: asigurarea stabilităţii, prosperităţii şi securităţii cetăţenilor români, precum şi în vecinătatea noastră şi nu numai”, a transmis, vineri seară, Ilie Bolojan.
România rămâne un apărător al valorilor democratice pe care Europa le împărtăşeşte cu SUA, a transmis, vineri, premierul Marcel Ciolacu.
''România rămâne un apărător al valorilor democratice pe care Europa le împărtăşeşte cu SUA. Toate autorităţile din România se angajează să organizeze alegeri libere şi corecte prin împuternicirea cetăţenilor şi garantarea libertăţii de vot'', a scris pe platforma X prim-ministrul.
Vineri, vicepreşedintele american, J.D. Vance, a acuzat aliaţii europeni ai SUA că cenzurează libertatea de exprimare şi subminează valorile democratice, într-un discurs susţinut la Conferinţa de Securitate de la Munchen, relatează agenţiile Reuters, DPA şi AFP, el criticând în acest sens poziţia unui fost comisar european care a salutat anularea alegerilor prezidenţiale din România.
”Am fost uimit când un fost membru al Comisiei Europene a spus că i-a plăcut faptul că Guvernul României a anulat alegerile. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci probabil că se va întâmpla şi în Germania, este ceva şocant pentru 'urechea' americană. Când vedem instanţele europene anulând alegeri şi oficiali spunând că le vor anula pe altele, trebuie să ne întrebăm dacă trăim în standardele noastre înalte ale democraţiei. De fapt, trebuie să facem mai mult decât să vorbim despre valori democratice, trebuie să trăim respectându-le', a indicat vicepreşedintele SUA.