Analiști, despre condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept
Dacă nu vă apărați statul de drept, riscați să rămâneți fără banii Uniunii!
Este mesajul cât se poate clar al Parlamentului European, care a votat la Strasbourg un proiect de lege ce leagă strâns accesul la fondurile comunitare de respectarea statului de drept.
Totul a plecat de la propunerea Comisiei Europene, care vrea să-și protejeze bugetul de țările membre, care ar face rabat de la democrație.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Aproape 400 din cei 624 de euro-parlamentari au decis că o țară membră a Uniunii care nu respectă normele statului de drept, adică independența justiției și democrația riscă mult: de la suspendarea plăţilor şi a angajamentelor, până la reducerea finanţării în baza angajamentelor deja existente şi interdicţia de a încheia altele noi cu beneficiarii.
Cristian Pârvulescu, politolog: "Este un avertisment care se referă la statele din Europa de est și sud est, care nu ar mai respecta acea linie impusă de Comunitatea Europeană. Este vorba de valori care trebuie urmate de toți, pentru că atunci când am aderat la UE, am aderat și la acest sistem de valori."
Câinele de pază ar urmă să fie Comisia Europeană. În cazul în care Comisia Europeană stabileşte că există deficienţe generalizate în ceea ce priveşte statul de drept, banii de la Bruxelles se diminuează sau se opresc complet.
Eider Gardiazabal Rubial, grupul social democrat, co-raportor: "Comisia Europeană trebuie să aibă la dispoziție toate informațiile posibile, astfel încât să ia decizii obiective, și nu bazate pe culoarea politică a guvernelor."
Cristian Pârvulescu, politolog: "Se spune așa: că dacă veți rămâne pe o anumită linie, nu va există nici o cenzură a banilor. Asta dacă vor fi respectate criteriile pe care le presupune statul de drept."
Odată opriți banii Uniunii Europene, numai parlamentul de la Strasbourg și miniștrii pot debloca fondurile, după remedierea deficiențelor.
Petri Sarvamaa, grupul PPE: ”Se deschide Cutia Pandorei, pentru că, dragi colegi, democrația nu este perfectă. Prin alegeri, democrația poate aduce la putere guverne și lideri ispitiți să controleze totul, inclusiv justiția."
Pentru ca raportul aprobat de parlamentarii de la Strasbourg să poată fi aplicat este nevoie și de acceptul Consiliului European. Cu alte cuvinte, este nevoie de aprobarea, în unanimitate a șefilor de stat și de guvern din toate țările membre ale Uniunii.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, buget, fonduri, coruptie, cristian parvulescu,
Dată publicare:
17-01-2019 18:25