UE vrea să îngheţe fondurile în cazul ţărilor membre care nu respectă statul de drept

parlamentul european
iStock

Uniunea Europeană îşi doreşte, printr-un proiect de regulament privind protecţia bugetului UE, să limiteze sau chiar să îngheţe finanţarea în cazul ţărilor membre în care există deficienţe generalizate în aceea ce priveşte statul de drept.

În dezbaterea care a avut loc miercuri seară, la Strasbourg, reprezentanţi ai grupurilor politice şi-au exprimat părerile asupra textului şi şi-au anunţat opţiunile de vot, transmite news.ro.

Raportul referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia bugetului Uniunii în cazul unor deficienţe generalizate în aceea ce priveşte statul de drept în ţările membre a fost prezentat miercuri seară, la Strasbourg, de Eider Gardiazabal Rubial (social-democraţi) şi Petri Sarvamaa (creştin-democraţilor).

Comisarul Günther Oettinger a spus: „Avem un program complet. În cazul fiecărui stat trebuie să ne asigurăm că judecătorii, curţile de justiţie sunt imparţiale. Din punct de vedere al managementului banilor, să fie eficient”.

„Articolul 7 din Tratatul UE nu este o chestiune de sancţionare, ci una de protejare a banilor Uniunii Europene. Trebuie să avem un mecanism cu măsuri potrivite care va sancţiona deficienţele generalizate în ceea ce priveşte statul de drept în statele membre. Trebuie să fie proporţional cu gravitatea abaterii. Măsurile trebuie aplicate responsabil, să nu se resfrângă asupra cercetătorilor ori studenţilor, între alţii”, a mai declarat Oettinger.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

El a asigurat că, în ceea ce priveşte aplicarea acestui regulament, vor fi primite informaţii de la Curtea Europeană şi alte instituţii europene.

Legat de modul de implementare, comisarul a mai spus că Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene vor discuta pe această temă. „Totul trebuie să fie limpede, să nu existe zone gri. Trebuie să existe şi flexibilitate, pentru a avea instrumente pentru situaţii neprevăzute. Mecanismul statului de drept este o piatră de hotar pentru planul financiar 2021 - 2027”, a conchis comisarul.

Helmut Scholz (Confederal Group of the European United Left - Nordic Green Left) a apreciat că este important ca bugetul UE să fie protejat faţă de deficienţele generalizate în ceea ce priveşte statul de drept în ţările membre. „Trebuie să fie transparent şi să existe proporţionalitate”, a susţinut şi europarlamentarul german.

Liadh Ni Riada, colega lui Scholz, a cerut ca în text să fie stipulat că trebuie să existe „dovezi că ceva este în neregulă”. Pe de altă parte, polonezul Stanisław Żółtek a precizat: „Ne-ar plăcea să rămâne în UE, dar dacă devine o forţă de ocupaţie, ne retragem”.

Social-democrata Ines Ayala Sender a declarat că ar prefera sancţiuni politice directe. „Dacă nu avem judecători independenţi, nu putem proteja banii europeni”, a fost ea de acord. „Încercăm să schimbăm obiceiurile guvernelor şi cred că este important să ne asigurăm că Parlamentul European e implicat”.

Din partea liberalilor, Anneli Jaateenmaki a apreciat propunerea ca fiind una bună. „Trebuie aduse dovezi că există o punte de legătură cu statul de drept”, a fost sugestia ei privind completarea textului. „Sunt îngrijorată cu privire la cum va afecta beneficiarii finali”, a mai spus ea înainte de a asigura raportorii de sprijinul grupului ei politic.

Marian-Jean Marinescu (PPE) a afirmat: „Avem nevoie de acest regulament. Bugetul trebuie cheltuit cu eficienţă. Dacă nu este respectat dtatul de drept, trebuie să se intervină”. El a admis că lipsesc anumite explicaţii din text şi că trebuie oferite garanţii că beneficiarii proiectelor nu vor fi afectaţi. „Sper că negocierile cu Consiliul Uniunii Europene vor elimina neclarităţile pentru a aplica regulamentul”.

Răzvan Popa (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, S&D) a spus că „introducerea unui astfel de regulament e un pas riscant” şi că trebuie să existe criterii clar definite. Gabriela Zoană, din acelaşi grup, a apreciat că raportul relevă „o fermă orweliană, în care unele state sunt mai egale decât altele. Dacă doriţi ca mâine să votăm acest raport, să votăm mai întâi ca mecanismul de cooperare şi verificare să fie pentru toate statele”.

Theodor Stolojan (PPE) a declarat: „Este programul fiscal care reuşeşte să pună faţă în faţă experţi pentru a promova cele mai bune metode şi practici. Apreciez că acest program fiscal este deschis participării şi experţilor din ţările candidate. Este absolut necesar, dacă vrem să luptăm împotriva evaziunii, să asigurăm accesul experţilor la programul respectiv. În mandartul actual, programul se executa cu succes. Îl voi susţine”.

Votul în Parlamentul European va avea loc joi, după prânz, la Strasbourg. Proiectul de regulament va merge apoi la Consiliu, pentru a fi aprobat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Zelenski: „Ucraina pregătește șapte noi acorduri bilaterale de securitate, în special cu SUA”
Zelenski: „Ucraina pregătește șapte noi acorduri bilaterale de securitate, în special cu SUA”

Ucraina pregăteşte acorduri de cooperare în domeniul securităţii cu alte şapte ţări, inclusiv cu Statele Unite, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său către naţiune de miercuri seara.

China a făcut o mișcare pe care analiștii o asociază cu pregătirile de război. Cresc temerile privind o invazie
China a făcut o mișcare pe care analiștii o asociază cu pregătirile de război. Cresc temerile privind o invazie

China a acumulat un stoc de aur în valoare de 170 de miliarde de dolari, după o perioadă cu achiziții record, într-o mișcare care a stârnit temeri că Beijingul își pregătește economia pentru o posibilă invazie în Taiwan, potrivit The Telegraph.

Columbia rupe relațiile diplomatice cu Israelul: „Are un guvern care comite un genocid în Gaza”
Columbia rupe relațiile diplomatice cu Israelul: „Are un guvern care comite un genocid în Gaza”

Preşedintele columbian Gustavo Petro a anunţat miercuri că va rupe relaţiile diplomatice cu Israelul din cauza acţiunilor acestuia în Gaza, relatează Reuters.

Recomandări
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți
ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți

A fost stare de alertă toată ziua în Timiș, după ce doi polițiști de frontieră au fost răniți în timp ce încercau să captureze o rețea de migranți care voia să iasă ilegal din România.