UE vrea să îngheţe fondurile în cazul ţărilor membre care nu respectă statul de drept

parlamentul european
iStock

Uniunea Europeană îşi doreşte, printr-un proiect de regulament privind protecţia bugetului UE, să limiteze sau chiar să îngheţe finanţarea în cazul ţărilor membre în care există deficienţe generalizate în aceea ce priveşte statul de drept.

În dezbaterea care a avut loc miercuri seară, la Strasbourg, reprezentanţi ai grupurilor politice şi-au exprimat părerile asupra textului şi şi-au anunţat opţiunile de vot, transmite news.ro.

Raportul referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia bugetului Uniunii în cazul unor deficienţe generalizate în aceea ce priveşte statul de drept în ţările membre a fost prezentat miercuri seară, la Strasbourg, de Eider Gardiazabal Rubial (social-democraţi) şi Petri Sarvamaa (creştin-democraţilor).

Comisarul Günther Oettinger a spus: „Avem un program complet. În cazul fiecărui stat trebuie să ne asigurăm că judecătorii, curţile de justiţie sunt imparţiale. Din punct de vedere al managementului banilor, să fie eficient”.

„Articolul 7 din Tratatul UE nu este o chestiune de sancţionare, ci una de protejare a banilor Uniunii Europene. Trebuie să avem un mecanism cu măsuri potrivite care va sancţiona deficienţele generalizate în ceea ce priveşte statul de drept în statele membre. Trebuie să fie proporţional cu gravitatea abaterii. Măsurile trebuie aplicate responsabil, să nu se resfrângă asupra cercetătorilor ori studenţilor, între alţii”, a mai declarat Oettinger.

Citește și
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

El a asigurat că, în ceea ce priveşte aplicarea acestui regulament, vor fi primite informaţii de la Curtea Europeană şi alte instituţii europene.

Legat de modul de implementare, comisarul a mai spus că Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene vor discuta pe această temă. „Totul trebuie să fie limpede, să nu existe zone gri. Trebuie să existe şi flexibilitate, pentru a avea instrumente pentru situaţii neprevăzute. Mecanismul statului de drept este o piatră de hotar pentru planul financiar 2021 - 2027”, a conchis comisarul.

Helmut Scholz (Confederal Group of the European United Left - Nordic Green Left) a apreciat că este important ca bugetul UE să fie protejat faţă de deficienţele generalizate în ceea ce priveşte statul de drept în ţările membre. „Trebuie să fie transparent şi să existe proporţionalitate”, a susţinut şi europarlamentarul german.

Liadh Ni Riada, colega lui Scholz, a cerut ca în text să fie stipulat că trebuie să existe „dovezi că ceva este în neregulă”. Pe de altă parte, polonezul Stanisław Żółtek a precizat: „Ne-ar plăcea să rămâne în UE, dar dacă devine o forţă de ocupaţie, ne retragem”.

Social-democrata Ines Ayala Sender a declarat că ar prefera sancţiuni politice directe. „Dacă nu avem judecători independenţi, nu putem proteja banii europeni”, a fost ea de acord. „Încercăm să schimbăm obiceiurile guvernelor şi cred că este important să ne asigurăm că Parlamentul European e implicat”.

Din partea liberalilor, Anneli Jaateenmaki a apreciat propunerea ca fiind una bună. „Trebuie aduse dovezi că există o punte de legătură cu statul de drept”, a fost sugestia ei privind completarea textului. „Sunt îngrijorată cu privire la cum va afecta beneficiarii finali”, a mai spus ea înainte de a asigura raportorii de sprijinul grupului ei politic.

Marian-Jean Marinescu (PPE) a afirmat: „Avem nevoie de acest regulament. Bugetul trebuie cheltuit cu eficienţă. Dacă nu este respectat dtatul de drept, trebuie să se intervină”. El a admis că lipsesc anumite explicaţii din text şi că trebuie oferite garanţii că beneficiarii proiectelor nu vor fi afectaţi. „Sper că negocierile cu Consiliul Uniunii Europene vor elimina neclarităţile pentru a aplica regulamentul”.

Răzvan Popa (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, S&D) a spus că „introducerea unui astfel de regulament e un pas riscant” şi că trebuie să existe criterii clar definite. Gabriela Zoană, din acelaşi grup, a apreciat că raportul relevă „o fermă orweliană, în care unele state sunt mai egale decât altele. Dacă doriţi ca mâine să votăm acest raport, să votăm mai întâi ca mecanismul de cooperare şi verificare să fie pentru toate statele”.

Theodor Stolojan (PPE) a declarat: „Este programul fiscal care reuşeşte să pună faţă în faţă experţi pentru a promova cele mai bune metode şi practici. Apreciez că acest program fiscal este deschis participării şi experţilor din ţările candidate. Este absolut necesar, dacă vrem să luptăm împotriva evaziunii, să asigurăm accesul experţilor la programul respectiv. În mandartul actual, programul se executa cu succes. Îl voi susţine”.

Votul în Parlamentul European va avea loc joi, după prânz, la Strasbourg. Proiectul de regulament va merge apoi la Consiliu, pentru a fi aprobat.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Soția lui Aleksei Navalnîi, prima reacție după ce Putin a fost reales președinte al Rusiei: „Nu este președintele nostru”
Soția lui Aleksei Navalnîi, prima reacție după ce Putin a fost reales președinte al Rusiei: „Nu este președintele nostru”

Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a declarat marţi că Vladimir Putin nu este preşedintele legitim al Rusiei şi că rezultatele oficiale ale alegerilor nu au nicio semnificaţie, relatează Reuters.

Secretarul general al ONU: Riscul unui război nuclear se află la ”cel mai înalt nivel” de zeci de ani
Secretarul general al ONU: Riscul unui război nuclear se află la ”cel mai înalt nivel” de zeci de ani

”Omenirea nu poate supravieţui unei continuări a Oppenheimer”, filmul distins cu şapte Oscaruri care ”a dat viaţă realităţii dure a apocalipsei nucleare”, avertizează secertarul general al ONU, conform AFP.

Stormy Daniels, despre presupusa aventură cu Donald Trump din 2006: A trebuit să semnez o foaie de hârtie ca să tac
Stormy Daniels, despre presupusa aventură cu Donald Trump din 2006: A trebuit să semnez o foaie de hârtie ca să tac

Vedeta americană de filme pentru adulţi Stormy Daniels prezintă într-un documentar versiunea ei despre o presupusă relaţie sexuală cu Donald Trump în 2006, aventură care îl va conduce pe fostul preşedinte la un proces penal la New York în aprilie.

Recomandări
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.