Românii fac risipă alimentară de Sărbători: „Cumpărăm mult, să fie masa plină, că așa se cere”
Românii au un cult al cumpărăturilor, iar atunci când se trezesc în hipermarketuri îşi pierd minţile. Vor să vadă belşug pe masă şi cumpără în exces. Nu contează că bogăţia nu se măsoară în oale de sarmale, ciolane şi multe sticle de vin.
Şi mai trist este că, după Anul Nou, cantităţi uriaşe de alimente ajung la coşul de gunoi. Sociologii spun că transmitem acest obicei nesănătos din generaţie în generaţie.
De Crăciun s-au îmbuibat, apoi s-au plâns că au mâncat prea mult şi nu mai pot să vadă sarmale. Pentru puţin timp, din moment ce îşi fac deja aprovizionarea de Revelion.
Zilele trecute au fost şterse cu buretele, iar vineri mulţi şi-au umplut din nou coşurile. O doamnă face cumpărături cât timp îi prinde vopseaua, că doar nu te poate prinde Anul Nou cu rădăcinile albe. Sociologii vin cu explicaţii.
Gelu Duminică, sociolog: „E o chestie culturală, specifică spaţiului românesc îndeosebi, balcanilor, în general, în care abundența însemna apartenenţa la o categorie socială - boierii. De sărbători, să ai multe pe masă - nu contează că le mănânci sau nu - dar lumea să vadă. De multe ori, stăm în Berceni, apartament de 50.000 şi avem maşina de 90.000. Maşina o vede lumea, contează foarte mult."
Ne lipseşte cumpătarea, iar asta se vede în coş.
Reporter: „Ce înseamnă dacă e masa bogată?”
Cumpărător: „Fericirea şi liniştea sufletească pe care o vrem, de fiecare dată când ne adunăm de sărbători.”
Unii recunosc că nu se pot abţine.
Reporter: „E nevoie de atâta mâncare?”
Cumpărător: „Nu, niciodată. Se aruncă multă. Încă avem mâncare de la Crăciun, care urmează să fie aruncată.Se cumpără mult de Crăciun, să fie masă plină, că aşa se cere.”
Reporter: „Cine cere?”
Cumpărător: „Nu ştim cine cere, dar ştim că aşa trebuie să facem. Aşa am învăţat, masă plină. Aşa am învăţat de la părinţi şi aşa dăm mai departe.”
Sociologii pun această exagerare şi pe seama anilor de comunism, în care rafturile magazinelor erau goale.
Poate părea ciudat, dar psihologii ne recomandă să fim sătui atunci când mergem la cumpărături. Dacă mergem înfometaţi, avem tendinţa să punem în coş toate alimentele la care poftim, chiar dacă nu avem nevoie de ele. Aşa ajungem la risipă alimentară. Estimările arată ca un român aruncă zilnic 350 de grame de mâncare, asta înseamnă 127 de kilograme pe an, pe cap de locuitor.
La nivel global se aruncă 1,3 miliarde de tone de mâncare pe an, iar în Europa 200 de milioane de tone.