Ce simbolizează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Preoții oferă credincioșilor ramuri de salcie și finic
Mii de oameni au participat la procesiunile de Florii organizate în toată țara, în ajunul marii sărbători a „Intrării Domnului în Ierusalim".
Preoții s-au rugat pentru pace în lume și au sfințit ramurile de salcie și finic oferite credincioșilor. În București, credincioșii au pornit de la Mănăstirea Radu Vodă, cu flori și ramuri de salcie.
Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile, așa cum îi spunem popular, este sărbătoarea cu care se încheie cele 40 de zile ale Postului Paștelui și începe postul din Săptămâna Mare sau Postul Crucii, cum mai este cunoscut în tradițiile vechi.
La pelerinaj participă preoți din toate parohiile din Capitală și mii de credincioși. Țin în mâini ramuri de finic cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim.
Gabriel Cazacu, preot: „Ne gândim cu mult[ recunoștință la fiul Lui Dumnezeu, care se pregătește de jerftă și care va intra mâine în cetatea Ierusalimului. Pe mânz, ca semn suprem de smerenie”.
Procesiunea s-a încheiat pe Dealul Patriarhiei.
În Brăila, peste 1.000 de pelerini au umplut străzile orașului.
Femeie: „În amintirea acelor oameni care-l așteptau pe Hristos și noi îl întâmpinăm în mod simbolic, știm că e prezent mereu lângă noi. Chiar mă întrebau „mami, unde e Hristos?”. E mereu cu noi, iar noi îi aducem așa, în semn simbolic, o floricică”.
Și la Iași credincioșii au mers pe străzi.
Femeie: „Deosebit de emoționant, mai ales la vârsta mea. Slava lui Dumnezeu. La 91 de ani fără o lună am reușit să vin la această mare sărbătoare”.
Duminică dimineața vor fi slujbe în toate bisericile din tară.