Ce se schimbă din 15 mai în transportul în comun. Oraşul care ar putea avea linii speciale pentru vârstnici

05-05-2020 19:39


După 15 mai, când suntem liberi să mergem unde ne dorim în interiorul localităților, transportul în comun revine la capacitate maximă în toată țara.

În Capitală se vor întoarce pe traseu toate autobuzele și tramvaiele retrase temporar. Vehiculele și stațiile vor fi dezinfectate în fiecare noapte, anunță oficialii care au elaborat și un set de recomandări pentru călători.

Iată câteva recomandări pentru o călătorie sigură:

Pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus reprezentanții STB le recomandă tuturor să își acopere nasul și gura cu o mască, fie una medicală, fie una confecționată dintr-un material de bumbac, dar, atenție, și ochii cu ochelari de soare sau de vedere.

Mai trebuie să știți că accesul va fi limitat.

Călătorilor le este recomandat să urce numai pe ușa din față a mijloacelor de transport și să coboare pe toate celelalte.

În interior, călătorii vor ocupa locurile de pe scaune și un rând în picioare. Atât. Dar cu respectarea distanței de siguranță de 1,5 metri. Asta înseamnă că în mijloacele de transport în comun vor intra doar 30 sau 40 de persoane.

Mihai Teodorescu, director comercial RATB: „Unde nu vor fi controlori pentru sprijinirea fluxului de călători și îndrumarea lor cum vor în principalele zone aglomerate de dimineța și un flux puternic, apelăm pur și simplu la simțul civic al cetățeanului, pentru a se respecta pe sine și pe cel de lângă dânsul."

Țineți cont de toate aceste recomandări. Este pentru binele tuturor. Dacă nu aveți mască sau mănuși încercați pe cât posibil să nu atingeți foarte des scaunul sau bara de susținere.

Femeie: „Efectiv am uitat masca. Acum eu sunt vinovată și mi-am pus șervețel, că știu că trebuia să am mască.”

Reporter: „Cum credeți că va fi de la 15 mai?”

Femeie: „Totul depinde de om, depinde de distanțare, dacă conștientizează pericolul, iar autoritățile fac ce pot."

După 15 mai și circulația metrourilor va fi reluată la capacitate maximă, adică se va circula cu toată flota, iar pasagerilor le este recomandat bineînțeles să respecte toate măsurile necesare pentru a se proteja atât pe ei, cât și pe cei din jurul lor.

Reporter: „Se păstrează distanța?”

Femeie: „Nu prea, nu.”

Reporter: „Oamenii au măști, mănuși? Văd că nici dumneavoastră nu aveți.”

Femeie: „O am în buzunar.”

Reporter: „Și ați folosit-o în interior?”

Femeie: „Da,da, am folosit."

La Iași, oamenii sunt obligați să poarte mască și mănuși. Cine nu are, nu urcă în mijlocale de transport în comun, spun oficialii, care vor să le măsoare temperatura călătorilor.

Mihai Chirica, primar Iași: „Nu vor putea intra mai mulți pasageri decât locurile de pe scaune. Accesul se va face pe o singură ușă. Pentru că pensionarii sunt cu risc mai mare, vom încerca să le asigurăm mijloace de transport separate, pe toată perioada zilei de această dată. Acum avem trei, cinci mijloace de transport pentru ei."

Iar la Timișoara controlorii ajutați de șoferi se vor asigura că sunt respectate regulile.

Nicolae Bitea, director general RATT: „Mijloacele de transport în comun sunt dotate cu dozatoare cu dezinfectant. Totodată avem o igienizare pe care o facem în fiecare noapte la cel mai atent mod cu putință, atât cu cloramină, cât și cu lămpi dezinfectante cu ultraviolete."

Cel mai important este însă, ca toată lumea să respecte măsurile de protecție și distanțare socială.

VIDEO PROTVPLUS.RO