Ce șanse are președintele Iohannis să primească o funcție internațională. „Sunt soluții destul de limitate”
În viitorul Executiv european, România ar putea desemna un comisar în domeniul economic, sau în cel privind extinderea Uniunii.
Posturile sunt negociate de liberali și de social democrați, care speră să primească și alte poziții importante, cum ar fi un post de vicepreședinte al Parlamentului European, sau şefia unor comisii.
Atributul negocierii comisarului european revine premierului, iar acesta a anunțat deja că vizează un post din zona economică - respectiv piața internă sau economie. Dar sunt discuții ca România să primească portofoliul pentru extindere, politicienii de la București fiind deja implicați în discuțiile legate de aderarea Moldovei și Ucrainei la UE.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „Avem opțiunea între a merge pe un portofoliu dedicat zonei economice sau a merge pe zone de extindere, iar la nivelul PE prioritatea noastră este să avem un reprezentant în conducerea PE”
Surse apropiate de liderul PSD susțin că europarlamentarul Mihai Tudose, cel care a deschis lista PNL-PSD la alegerile din 9 iunie, ar avea cele mai mari șanse să fie desemnat comisar european.
După ce președintele Comisiei Europene va fi votat de către Parlamentul European, țările își vor nominaliza candidații pentru postul de comisar european. Fiecare stat membru are dreptul la unul- deci în total vorbim de 27 de comisari europeni, inclusiv președintele Comisiei. Este posibil ca fiecărei țări să i se ceară câte doi candidați, un bărbat și o femeie, așa cum s-a întâmplat acum cinci ani, candidaturile trebuie validate de către președintele Comisiei de către Parlamentul European.
Rareș Bogdan - europarlamentar PNL: „Sper că România să poată lua un comisar important”
Reporter: Dacă rămânem doar cu speranța?
Rareș Bogdan: „Nu există doar cu speranța. Eu garantez că vom avea poziții foarte importante. Nu pot să spun poziție în cele 6 top jobs, asta nu știu. Suntem 27 de state”.
România negociază și o funcție de vicepreședinte a Parlamentului European, dar și conducerea unuia dintre comisiile importante ale Legislativului.
La consiliul european desfășurat în aceste zile la Bruxelles, era de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să primească o funcție importantă.
Victor Negrescu: „Președintele României nu mai poate obține una dintre aceste funcții, și am remarcat în conferința de presă, nu intenționează să reprezinte România din funcția de comisar. Asta înseamnă că sunt soluții destul de limitate pentru domnia sa, dacă va dori să meargă pe o funcție internațională în perioada următoare. Mai există posibilitate, să negocieze o funcție la nivelul unor instituții financiare sau la nivelul ONU.”
Administrația prezidențială a refuzat să comenteze orice informație pe acest subiect.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, consiliul europei, functii,
Dată publicare:
28-06-2024 20:54