Ce s-a întâmplat înainte ca Valeriu să primească anestezia care i-a fost fatală, în spital. Avea o fractură la mână
Este anchetă la Vatra Dornei, după ce un pacient de numai 28 de ani a murit în sala de operații a Spitalului Municipal.
Urma să fie operat pentru o fractură la o mână, dar imediat după ce i s-a făcut anestezia a intrat în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi salvat.
Valeriu Stoilov era cercetător științific la Centrul de Economie Montană din Vatra Dornei. Și-a rupt mâna după ce a căzut în timpul ce juca fotbal cu prietenii.
Coleg al tânărului: „Era în echipă cu mine, a alunecat și s-a lovit la cot. Abia aștepta să revină, să mergem la fotbal.”
Medicii de la Spitalul Municipal i-au pus mâna în ghips și i-au recomandat să revină pentru o intervenție chirurgicală prin care să îi pună o plăcuță de titan, la cot.
Emanuela Adina Cociș, colegă a tânărului: „M-am dus cu el la spital. Mi s-a spus că e nevoie de anestezie general, că e pe os cu plăcuță de titan, că durerea e foarte mare, ni s-au dat asigurări că e medic de la Cluj cu experiență.”
Pacientul a fost dus în sala de operație. Însă, imediat după anestezie, a intrat în stop cardio-respirator. După primele manevre de resuscitare, și-a revenit, dar al doilea stop cardiorespirator i-a fost fatal.
Reporter: Ce v-a spus când ați vorbit ultima dată?
Maria Spătariu, mama: Să nu mă panichez că dimineață intră în operație și îmi dă el un semn. Avea încredere în oameni, pentru că era un copil bun.
Valentin Stan, manager Spital Municipal Vatra Dornei: „S-au făcut investigațiile necesare înainte de operație. A intrat în sală, s-a administrat anestezia și a intrat în stop, a fost resuscitat 70 de minute, dar nu a putut fi salvat.”
Reporter: S-a făcut test pentru depistare alergie la anestezic?
Valentin Stan: S-au făcut toate testele conform protocoalelor.
Anestezistul spune însă că pacientului nu i s-a făcut totuși testarea antialergică.
Reporter: Ați făcut test alergic?
Mihai Simu, medic anestezist: Facem dacă pacientul ne descrie considerație alergică, ori el a negat.
Reporter: Deci nu ați făcut?
Mihai Simu: Nu, dar nu aveam de ce.
Reporter: Dar poate nu știa el de alergie.
Mihai Simu: Da, e posibil, dar ar fi imposibil să faci la fiecare pacient. Singurul la care mă gândesc, ipotetic, o condiție preexistentă cardiacă.
Frântă de durere, mama tânărului a căutat azi răspunsuri, când l-a întâlnit pe anestezist.
Mihai Simu, medic anestezist: Vă rog să mă credeți, dacă mi-aș cunoaște o vină, aș recunoaște, indiferent de consecințe. A fost un caz imprevizibil, în 35 de ani nu am văzut așa ceva. Inexplicabil, eram doi anesteziști și cu echipa. Am urmat absolut protocolul, medicament cu medicament, protocol pe care îl administrez la persoane de 80-90 de ani.
Reporter: E posibil reacție alegica?
Mihai Simu: Da.
În vară, tânărul urma să își susțină lucrarea de doctorat în geografie, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Profesor Radu Ray, director la Centrul de Economie Montană (din cadrul Academiei Române): „El a venit fiind doctorand la Universitatea Cuza din Iași, a câștigat concursul cu brio, la cele două evaluări a luat foarte bine, a ieșit foarte repede cu lucrării științifice, cu pretenții foarte mari. Un băiat civilizat, sportiv, vesel.”
Profesor Ioan Surdu, îndrumător de doctorat: „A făcut un accident banal, dar de la fractură să se ajungă la decesul unui om, arată încă o dată incapacitatea sistemului național de sănătate. Este o pierdere extraordinară.”
După moartea tânărului, procurorii s-au autosesizat și au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.