Ce s-a întâmplat înainte ca Valeriu să primească anestezia care i-a fost fatală, în spital. Avea o fractură la mână

×
Codul embed a fost copiat

Este anchetă la Vatra Dornei, după ce un pacient de numai 28 de ani a murit în sala de operații a Spitalului Municipal.

Urma să fie operat pentru o fractură la o mână, dar imediat după ce i s-a făcut anestezia a intrat în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi salvat.

Valeriu Stoilov era cercetător științific la Centrul de Economie Montană din Vatra Dornei. Și-a rupt mâna după ce a căzut în timpul ce juca fotbal cu prietenii.

Coleg al tânărului: „Era în echipă cu mine, a alunecat și s-a lovit la cot. Abia aștepta să revină, să mergem la fotbal.”

Medicii de la Spitalul Municipal i-au pus mâna în ghips și i-au recomandat să revină pentru o intervenție chirurgicală prin care să îi pună o plăcuță de titan, la cot.

Emanuela Adina Cociș, colegă a tânărului: „M-am dus cu el la spital. Mi s-a spus că e nevoie de anestezie general, că e pe os cu plăcuță de titan, că durerea e foarte mare, ni s-au dat asigurări că e medic de la Cluj cu experiență.”

Pacientul a fost dus în sala de operație. Însă, imediat după anestezie, a intrat în stop cardio-respirator. După primele manevre de resuscitare, și-a revenit, dar al doilea stop cardiorespirator i-a fost fatal.

Reporter: Ce v-a spus când ați vorbit ultima dată?

Maria Spătariu, mama: Să nu mă panichez că dimineață intră în operație și îmi dă el un semn. Avea încredere în oameni, pentru că era un copil bun.

Valentin Stan, manager Spital Municipal Vatra Dornei: „S-au făcut investigațiile necesare înainte de operație. A intrat în sală, s-a administrat anestezia și a intrat în stop, a fost resuscitat 70 de minute, dar nu a putut fi salvat.”

Reporter: S-a făcut test pentru depistare alergie la anestezic?

Valentin Stan: S-au făcut toate testele conform protocoalelor.

Anestezistul spune însă că pacientului nu i s-a făcut totuși testarea antialergică. 

Reporter: Ați făcut test alergic?

Mihai Simu, medic anestezist: Facem dacă pacientul ne descrie considerație alergică, ori el a negat.

Reporter: Deci nu ați făcut?

Mihai Simu: Nu, dar nu aveam de ce.

Reporter: Dar poate nu știa el de alergie.

Mihai Simu: Da, e posibil, dar ar fi imposibil să faci la fiecare pacient. Singurul la care mă gândesc, ipotetic, o condiție preexistentă cardiacă.

Frântă de durere, mama tânărului a căutat azi răspunsuri, când l-a întâlnit pe anestezist.

Mihai Simu, medic anestezist: Vă rog să mă credeți, dacă mi-aș cunoaște o vină, aș recunoaște, indiferent de consecințe. A fost un caz imprevizibil, în 35 de ani nu am văzut așa ceva. Inexplicabil, eram doi anesteziști și cu echipa. Am urmat absolut protocolul, medicament cu medicament, protocol pe care îl administrez la persoane de 80-90 de ani.

Reporter: E posibil reacție alegica?

Mihai Simu: Da.

În vară, tânărul urma să își susțină lucrarea de doctorat în geografie, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Profesor Radu Ray, director la Centrul de Economie Montană (din cadrul Academiei Române): „El a venit fiind doctorand la Universitatea Cuza din Iași, a câștigat concursul cu brio, la cele două evaluări a luat foarte bine, a ieșit foarte repede cu lucrării științifice, cu pretenții foarte mari. Un băiat civilizat, sportiv, vesel.”

Profesor Ioan Surdu, îndrumător de doctorat: „A făcut un accident banal, dar de la fractură să se ajungă la decesul unui om, arată încă o dată incapacitatea sistemului național de sănătate. Este o pierdere extraordinară.”

După moartea tânărului, procurorii s-au autosesizat și au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.

Citește și...
Programul Rabla 2023. De vineri încep înscrierile la Rabla Clasic şi Rabla Plus. Ce buget vor avea
Programul Rabla 2023. De vineri încep înscrierile la Rabla Clasic şi Rabla Plus. Ce buget vor avea

Persoanele fizice şi juridice se pot înscrie în Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus începând de vineri, 24 martie, transmite Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat.  

Volodimir Zelenski, la Bahmut: Ucraina
Volodimir Zelenski, la Bahmut: Ucraina "va răspunde tuturor atacurilor ruseşti"

Ucraina „va răspunde tuturor atacurilor ruseşti", a declarat miercuri seara preşedintele Volodimir Zelenski, după un atac rus cu drone în care au fost ucise cel puţin şapte persoane în regiunea Kiev şi un alt atac asupra unui imobil în Zaporojie.

Europarlamentar român: „Vom avea rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European”
Europarlamentar român: „Vom avea rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European”

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe afirmă, miercuri seară, că va exista o rezoluţie pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen în Parlamentul European, propunerea sa în acest sens fiind aprobată cu prioritate de către Comisia pentru Petiţii.

Recomandări
Lipsa apei, o problemă mondială discutată de ONU. Prognoza Comisiei Europene pentru recoltele din 2023 ale României | HARTA
Lipsa apei, o problemă mondială discutată de ONU. Prognoza Comisiei Europene pentru recoltele din 2023 ale României | HARTA

Primele estimări făcute de Comisia Europeană sunt optimiste și arată că la vară România va recolta cantități mai mari de cereale decât anul trecut.  

Xi Jinping la Moscova, doar o „călătorie a prieteniei” și fără niciun progres pentru încheierea războiului din Ucraina
Xi Jinping la Moscova, doar o „călătorie a prieteniei” și fără niciun progres pentru încheierea războiului din Ucraina

Xi Jinping și Vladimir Putin visează la o nouă ordine mondială, după mai bine de 100 de ani. Beijingul a lăudat vizita președintelui Xi la Moscova drept o "călătorie a prieteniei, cooperării și păcii".

Tarifele RCA vor fi înghețate la nivelul de anul trecut. Proiectul a fost publicat. Cum se calculează tarifele
Tarifele RCA vor fi înghețate la nivelul de anul trecut. Proiectul a fost publicat. Cum se calculează tarifele

Tarifele RCA ar urma să fie înghețate pentru jumătate de an. Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de hotărâre de Guvern prin care firmele de asigurare sunt obligate să vândă polițe la prețurile pe care le-au avut în urmă cu un an.