Ce s-a intamplat cu cele peste 1600 de tone de munitie aduse in Romania pentru a fi neutralizate
O afacere controversata, cu munitie invechita, ce trebuia distrusa, a ajuns pe masa procurorilor DIICOT. Artizanul ei - un fost ofiter de informatii militare, acum om de afaceri, a fost audiat marti, aproape 9 ore.
Cornel Purcarea este acuzat ca a incalcat regimul materialelor radioactive. Acum 4 ani, a adus in Romania, prin firma lui privata, 1600 de tone de munitie pentru a fi neutralizata, iar, in februarie, inca 6 mii de tone.
In containere, ar fi fost si 270 de proiectile ce contineau uraniu saracit. Iar Purcarea ar fi castigat 19 milioane de dolari doar la ultima afacere.
Locotenent colonel in rezerva, Corneliu Purcarea a fost chemat acum mai bine de noua ore sa dea explicatii in legatura cu importul a 1600 de tone de munitie NATO din Taiwan. Afacerea s-a facut in mare taina la inceputul lui 2009 iar munitia, in special proiectile invechite, trebuia adusa la unitatea militara Babeni din Valcea. Asta inseamna ca explozibilul trebuia separat de partea metalica si distrus.
Inca de atunci afacerea a starnit controverse si contractul prin care armamentul a ajuns in Romania a fost verificat de comisia de aparare din camera deputatilor. Desi dupa audierile de atunci totul parea a fi in regula, marti au aparut informatii noi.
Deseurile rezultate dupa neutralizarea munitiei ar fi continut si uraniu saracit, care este radioactiv. Cornel Purcarea e banuit ca nu ar fi avut toate autorizatiile necesare pentru un asemenea import iar anchetatorii incearca sa afle toate detaliile afacerii.