Ce riscă șoferii care au permis luat pe mașini cu cutie automată, dar conduc automobile cu schimbător manual
Numărul românilor care aleg să dea examenul auto pe mașini care au cutia de viteze automată crește de la an la an! Și e de înțeles: fără ambreiaj, șofatul devine mult mai ușor.
Totuși, deși au o restricție clară înscrisă pe permis, mulți șoferi se aventurează la volanul unor vehicule manuale, se încurcă în schimbatul vitezelor și creează haos în trafic. Polițiștii nu pot interveni, pentru că nu există sancțiuni în acest sens.
Diana Filip, în vârstă de 22 de ani, și-a luat permisul pe mașină automată acum o lună.
Diana Filip: „O consider mai practică. Dat fiind traficul din ziua de azi, e mai relaxant să conduci o mașină automată".
Instructorii auto confirmă această tendință, mai ales în rândul celor care își iau permisul la o vârstă mai înaintată.
Valentin Oncioiu, instructor auto: „În ultimul timp, din ce în ce mai mulți cursanți aleg varianta automată. Am făcut chiar mai multe înscrieri pe automată decât pe manuală."
Permise de conducere eliberate doar pentru mașini cu cutie de viteză automată:
2019: 1.428
2020: 1.722
2021: 3.497
2022: 6.209
2023: 10.170
Sursă: Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări.
În doar patru ani, numărul permiselor pentru mașini automate a crescut de șapte ori. Dacă tendința continuă, până la sfârșitul deceniului, mulți șoferi începători nu vor mai fi capabili să conducă mașini manuale.
Cei care susțin examenul pe o mașină automată au codul 78 înscris pe permis, indicând restricția. Inițial, un ordin al Ministerului de Interne le interzicea să conducă vehicule manuale, dar prevederea a fost abrogată.
Daniel Zontea, purtător de cuvânt IPJ Brașov: „Nu există în acest moment niciun ordin care să prevadă sancțiuni pentru deținătorii de permis de conducere obținut pe un autovehicul cu cutie automată."
Șoferii neantrenați să schimbe vitezele sunt ușor de recunoscut în trafic, când conduc o mașină manuală.
Dan Gîrtofan, coordonatorul unei școli de conducere defensivă: „Va pleca din loc foarte greu și va opri motorul de multe ori. Probabil că o să i se oprească motorul în intersecție."
Daniel Ciucu, instructor auto: „La plecarea din rampă, mașina fuge înapoi, smucește și se oprește de mai multe ori."
Pentru a elimina restricția din permis, șoferii ar trebui să mai facă cel puțin șase ore de instruire practică și să susțină o nouă testare. Însă nimeni nu mai este interesat, atâta vreme cât nu sunt sancționați când conduc mașini manuale.