Ce riscă românii care nu şi-au schimbat furnizorul de electricitate de la 1 ianuarie
Epoca prețurilor reglementate la electricitate s-a încheiat.
Componenta de 10% reglementată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a dispărut de la 1 ianuarie, clienții care nu au optat pentru piața concurențială urmând să achite factura la energie la un preț în totalitate dependent de cel la care furnizorii cumpără electricitate pe bursă. În continuare, în România, peste 90% din clienții casnici nu și-au exprimat dorința de a ieși pe piața concurențială, relatează profit.ro.
Clienții casnici care nu au optat pentru intrarea pe piața concurențială au rămas la aceiași furnizori de ultimă instanță (FUI) și vor fi facturați la un tarif CPC (de piață concurențială) care, în mod normal, nu poate depăși cu 8% media prețului de achiziție a energiei electrice de pe piețele la termen OPCOM în trimestrul anterior. Ei vor achita un preț variabil și nu unul fix (precum cei care au preferat să semneze contracte pe piața concurențială) pentru energia furnizată.
Alegeri 2024
09:36
Ilie Bolojan: „Va trebui o mobilizare foarte serioasă, în aşa fel încât doamna Lasconi să câştige”
07:51
Care a fost cea mai mare prezență la vot la alegerile parlamentare din România de după anul 1989
07:49
Analist: Dacă PSD se va abține de la a da indicații de vot pentru turul 2, va deveni responsabil de victoria extremei drepte
07:37
Ce este fenomenul „spirala tăcerii” și cum a contribuit la succesul fulminant al lui Georgescu. Strategia votanților lui
Astfel, în lunile (trimestrele, ANRE aprobând noile tarife trimestrial) în care furnizorii vor plăti prețuri considerabil mai mari pe piața spot (cum a fost situația din ultima iarnă), iar diferența dintre prețul mediu pe piața spot (PZU - piața pentru ziua următoare) și cel pe celelalte piețe la termen este mai mare de 10%, ANRE va putea aviza o majorare a tarifului CPC care să ilustreze noua situație a majorării prețului de achiziție a energiei electrice de către FUI.
În prezent, ofertele furnizorilor de pe piața concurențială sunt mai reduse cu peste 10% față de cele de pe piața reglementată. În plus, pe perioada contractuală, clientul care optează pentru regim concurențial beneficiază de un preț fix pe KWh, indiferent de prețul de achiziție al energiei electrice de către furnizor. Astfel, cel puțin în lunile de iarnă, foarte probabil, va plăti un preț pe KWh sub prețul de achiziție al furnizorului. În cazul rămânerii în regimul reglementat de furnizare a energiei electrice, prețul pe KWh va fluctua trimestrial, fiind aprobat pentru fiecare Furnizor de ultimă instanță în parte de ANRE, pe baza documentelor depuse care să justifice prețurile de achiziție a energiei electrice de către aceștia Clienții casnici care au optat pentru piața concurențială își asumă la rândul lor riscuri. În primul rând, faptul că nu se mai pot întoarce în regimul (semi)reglementat. Odată ce au optat pentru cel concurențial, vor rămâne definitiv în acel regim. Citește articolul integral aici!