Ofertele furnizorilor de electricitate pentru a atrage 7 milioane de contracte

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Marti 19 Septembrie 2017 18:29
Categorie: Social

Asigurări, reparaţii prin casă, ori despăgubiri de mii de lei, dacă fluctuaţiile de curent îţi strică aparatele electrice. Cu asta au venit în plus furnizorii de electricitate la primul târg pentru consumatorii casnici din România.

Şi asta ca să atragă atenţia clienţilor, deoarece diferenţele de preţ sunt infime de la o firmă la alta, acolo unde consumul este până la 100 de Kilowatti pe luna. Miza este însă foarte mare: companiile se luptă pentru circa 7 milioane de contracte.

Atmosfera din prima zi de târg a fost una foarte relaxată. Puţinii vizitatori care păreau interesaţi de pliantele cu oferte erau de fapt de la companiile concurente.

Trecerea de la piaţa reglementată la piaţa concurenţială înseamnă, practic, că poţi negocia cu oricare dintre cei 67 de furnizori de curent publicaţi pe site-ul Autorităţii de Reglementare în Energie, un preţ mai bun, însă doar pentru curentul propriu-zis, numit energia activă.

Asta pentru că din toată factură de curent electric din prezent, de la 1 ianuarie se liberalizează doar această componentă. Restul: tarifele de injecţie şi extracţie din reţea, cele de distribuţie sau contribuţia de cogenerare şi cota de cetrificate verzi, acestea sunt toate decise de ANRE şi rămân în facturi obligatoriu. La fel, acciza şi TVA-ul - care sunt decise de Codul Fiscal sunt şi ele fixe.

Să luăm exemplul unei facturi pentru un apartament de două camere din Bucureşti, unde consumul e sub 100 de kilowatti pe luna. Asta înseamnă 4 becuri, maşină de spălat, frigider, televizor şi alte două aparate electrice. Omul plăteşte pe piaţa reglementată 57 de bani pe kilowatt, adică în jur de 50 de lei pe factură. Comparatorul oficial de preţuri de pe site-ul ANRE arată că dacă şi-ar schimbă furnizorul ar putea economisi până la 20% într-o lună. De fapt sunt cel puţin 10 furnizori din toată ţara mai ieftini ca cel pe care-l are acum. La factura finală, diferenţa va fi însă de doar câţiva lei, pentru că cei mai mulţi furnizori percep în plus şi un abonament lunar, ca cel de la telefonie, care mai adaugă între 6 şi 20 de lei facturii. Aşa că unii furnizori încearcă să convingă clienii cu suplimente.

Carla Parnica, PR manager al unui furnizor: "Avem servicii de instalator în limita unei sume, avem şi reparaţii de zidărie, asigurarea bunurilor, dar şi despăgubiri în caz de fluctuaţii ale energiei"

Întrebaţi totuşi în ce condiţii sunt oferite aceste servicii, ca nu cumva să aveţi nevoie de facturi ale produselor ca să dovediţi valoarea, sau să vă treziţi că în final contractul nu acoperă chiar orice reparaţie.

Târgul de energie electrică este deschis până pe 22 septembrie la Palatul Parlamentului.

O familie din Neamţ trăieşte cu stâlpul de curent în casă.
O familie din Neamţ trăieşte cu stâlpul de curent în casă. "Aşa am luat-o de la părinţi"
VIDEO PROTVPLUS.RO
gradinita
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Viorica Dăncilă
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%