Ofertele furnizorilor de electricitate pentru a atrage 7 milioane de contracte
Asigurări, reparaţii prin casă, ori despăgubiri de mii de lei, dacă fluctuaţiile de curent îţi strică aparatele electrice. Cu asta au venit în plus furnizorii de electricitate la primul târg pentru consumatorii casnici din România.
Şi asta ca să atragă atenţia clienţilor, deoarece diferenţele de preţ sunt infime de la o firmă la alta, acolo unde consumul este până la 100 de Kilowatti pe luna. Miza este însă foarte mare: companiile se luptă pentru circa 7 milioane de contracte.
Atmosfera din prima zi de târg a fost una foarte relaxată. Puţinii vizitatori care păreau interesaţi de pliantele cu oferte erau de fapt de la companiile concurente.
Alegeri 2024
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
Trecerea de la piaţa reglementată la piaţa concurenţială înseamnă, practic, că poţi negocia cu oricare dintre cei 67 de furnizori de curent publicaţi pe site-ul Autorităţii de Reglementare în Energie, un preţ mai bun, însă doar pentru curentul propriu-zis, numit energia activă.
Asta pentru că din toată factură de curent electric din prezent, de la 1 ianuarie se liberalizează doar această componentă. Restul: tarifele de injecţie şi extracţie din reţea, cele de distribuţie sau contribuţia de cogenerare şi cota de cetrificate verzi, acestea sunt toate decise de ANRE şi rămân în facturi obligatoriu. La fel, acciza şi TVA-ul - care sunt decise de Codul Fiscal sunt şi ele fixe.
Să luăm exemplul unei facturi pentru un apartament de două camere din Bucureşti, unde consumul e sub 100 de kilowatti pe luna. Asta înseamnă 4 becuri, maşină de spălat, frigider, televizor şi alte două aparate electrice. Omul plăteşte pe piaţa reglementată 57 de bani pe kilowatt, adică în jur de 50 de lei pe factură. Comparatorul oficial de preţuri de pe site-ul ANRE arată că dacă şi-ar schimbă furnizorul ar putea economisi până la 20% într-o lună. De fapt sunt cel puţin 10 furnizori din toată ţara mai ieftini ca cel pe care-l are acum. La factura finală, diferenţa va fi însă de doar câţiva lei, pentru că cei mai mulţi furnizori percep în plus şi un abonament lunar, ca cel de la telefonie, care mai adaugă între 6 şi 20 de lei facturii. Aşa că unii furnizori încearcă să convingă clienii cu suplimente.
Carla Parnica, PR manager al unui furnizor: "Avem servicii de instalator în limita unei sume, avem şi reparaţii de zidărie, asigurarea bunurilor, dar şi despăgubiri în caz de fluctuaţii ale energiei"
Întrebaţi totuşi în ce condiţii sunt oferite aceste servicii, ca nu cumva să aveţi nevoie de facturi ale produselor ca să dovediţi valoarea, sau să vă treziţi că în final contractul nu acoperă chiar orice reparaţie.
Târgul de energie electrică este deschis până pe 22 septembrie la Palatul Parlamentului.
Sursa: Pro TV
Etichete: energie, targ, anre, facturi, oferte, furnizor,
Dată publicare:
19-09-2017 18:29