Ofertele furnizorilor de electricitate pentru a atrage 7 milioane de contracte

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Marti 19 Septembrie 2017 18:29
Categorie: Social

Asigurări, reparaţii prin casă, ori despăgubiri de mii de lei, dacă fluctuaţiile de curent îţi strică aparatele electrice. Cu asta au venit în plus furnizorii de electricitate la primul târg pentru consumatorii casnici din România.

Şi asta ca să atragă atenţia clienţilor, deoarece diferenţele de preţ sunt infime de la o firmă la alta, acolo unde consumul este până la 100 de Kilowatti pe luna. Miza este însă foarte mare: companiile se luptă pentru circa 7 milioane de contracte.

Atmosfera din prima zi de târg a fost una foarte relaxată. Puţinii vizitatori care păreau interesaţi de pliantele cu oferte erau de fapt de la companiile concurente.

Trecerea de la piaţa reglementată la piaţa concurenţială înseamnă, practic, că poţi negocia cu oricare dintre cei 67 de furnizori de curent publicaţi pe site-ul Autorităţii de Reglementare în Energie, un preţ mai bun, însă doar pentru curentul propriu-zis, numit energia activă.

Asta pentru că din toată factură de curent electric din prezent, de la 1 ianuarie se liberalizează doar această componentă. Restul: tarifele de injecţie şi extracţie din reţea, cele de distribuţie sau contribuţia de cogenerare şi cota de cetrificate verzi, acestea sunt toate decise de ANRE şi rămân în facturi obligatoriu. La fel, acciza şi TVA-ul - care sunt decise de Codul Fiscal sunt şi ele fixe.

Zeci de case rămase fără curent, după ce un camion a lovit un stâlp

Să luăm exemplul unei facturi pentru un apartament de două camere din Bucureşti, unde consumul e sub 100 de kilowatti pe luna. Asta înseamnă 4 becuri, maşină de spălat, frigider, televizor şi alte două aparate electrice. Omul plăteşte pe piaţa reglementată 57 de bani pe kilowatt, adică în jur de 50 de lei pe factură. Comparatorul oficial de preţuri de pe site-ul ANRE arată că dacă şi-ar schimbă furnizorul ar putea economisi până la 20% într-o lună. De fapt sunt cel puţin 10 furnizori din toată ţara mai ieftini ca cel pe care-l are acum. La factura finală, diferenţa va fi însă de doar câţiva lei, pentru că cei mai mulţi furnizori percep în plus şi un abonament lunar, ca cel de la telefonie, care mai adaugă între 6 şi 20 de lei facturii. Aşa că unii furnizori încearcă să convingă clienii cu suplimente.

Carla Parnica, PR manager al unui furnizor: "Avem servicii de instalator în limita unei sume, avem şi reparaţii de zidărie, asigurarea bunurilor, dar şi despăgubiri în caz de fluctuaţii ale energiei"

Întrebaţi totuşi în ce condiţii sunt oferite aceste servicii, ca nu cumva să aveţi nevoie de facturi ale produselor ca să dovediţi valoarea, sau să vă treziţi că în final contractul nu acoperă chiar orice reparaţie.

Târgul de energie electrică este deschis până pe 22 septembrie la Palatul Parlamentului.

O familie din Neamţ trăieşte cu stâlpul de curent în casă.

O familie din Neamţ trăieşte cu stâlpul de curent în casă. "Aşa am luat-o de la părinţi"

VIDEO PROTVPLUS.RO

andreea

Mărturisirile Andreei, tânăra salvată de organele prelevate de la un copil: "Nu mi-a fost frică"

Noua campanie online care încurajează tinerii să meargă la piață. Efectul asupra fermierilor

Oamenii din Bacău au ieşit în stradă: de cinci zile nu au apă potabilă. Explicaţia autorităţilor

Atenție la consumul de ciuperci. Pericolele la care se expun cei care cumpără de pe stradă

Tabăra de supravieţuire cu Tibi Ușeriu! Cine sunt norocoşii care vor urca pe munte alături de el

Opt decenii de la moartea Reginei Maria. Slujbă de comemorare la Săvârșin

actori, campania fara penali

Mai mulți actori au anunțat că se implică în campania #fărăpenali, în Piața Universității

Bătrân de 85 de ani, din Vaslui, anunț la matrimoniale. Averea pe care o va primi viitoarea parteneră

Job-urile temporare pe care le acceptă tinerii români pe timpul verii

Soluția a mii de bucureșteni sătui de traficul sufocant: trotinetele electrice. Prețurile acestora

Căsuțe cu cărți donate în parcurile din Galați. Copiii au fost încântați de idee

A primit o nouă şansă la viaţă după un transplant, dar banca i-a luat casa. Dumitru are nevoie de ajutor