Ce riscă persoana care a aruncat în Crișul Repede un piranha cu burtă roșie. „Este o specie într-adevăr periculoasă”
Un pește piranha cu burtă roșie, specie agresivă originară din America de Sud, a fost descoperit în Crișul Repede, în centrul orașului Oradea.
Exemplarul, un adult, a fost aruncat viu în apă, dar nu a supraviețuit. Specialiștii spun că, dacă ar ajunge în număr mare într-o apă mai caldă, acești pești ar fi un pericol pentru cei autohtoni. Garda de Mediu îl caută pe cel care a eliberat peștele și încearcă să afle dacă mai sunt și alte exemplare de piranha în râu.
Forma neobișnuită a peștelui și culoarea le-au atras atenția celor doi pescari. Când l-au analizat, și-au dat seama că este vorba despre un răpitor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cătălin Prichici, pescar: „Era proaspăt mort, pentru că își păstrase culoarea, culoarea branhiilor, mov, și mobilitatea corpului. Ăsta l-am găsit noi, mort, dar puteau fi mai mulți”.
Alertați, reprezentanții Gărzii de Mediu îl caută pe cel care a aruncat peștele exotic în Crișul Repede.
Marius Orbai, reprezentant al Gărzii de Mediu: „Ar trebui ca aceste persoane, care dețin astfel de exemplare, să dea dovadă de mai multă responsabilitate. În cazul în care ar supraviețui piranha în Crișul Repede, vă imaginați ce s-ar întâmpla, fiind pește răpitor, ar face un prăpăd”.
Piranha, supranumit și peștele ucigaș, trăiește în râurile calde ale Americii de Sud. Este omnivor și atinge 15-30 de centimetri. Cel mai de temut este exemplarul cu burtă roșie. Apa Crișului Repede este prea rece ca să supraviețuiască. Însă râul comunică și cu unul care are apă termală.
Radu Muscalu, inginer piscicol: „În jurul Oradei, există un pârâu cu apă termală, unde acest pește ar putea găsi condiții să supraviețuiască iernii. Dacă ar fi eliberați mai mulți deodată, probabil că acest comportament agresiv s-ar putea manifesta. Este, într-adevăr, o specie periculoasă, dar doar dacă este în grupuri”.
Ciprian Kaup, reprezentant al Asociației Pescarilor Oradea: „Să sperăm că nu o să supraviețuiască eventualele alte exemplare eliberate. În discuțiile pe care le-am avut cu ceilalți pescari, le-am solicitat să ne sesizeze dacă, în partidele lor de pescuit, mai depistează astfel de specii”.
Persoana care a aruncat peștele piranha în Crișul Repede ar putea fi amendată cu până la 15.000 de lei, pentru popularea unei ape cu o specie care nu aparține acelui areal. În România, comercializarea acestor pești este interzisă. Doar acvariile și muzeele îi pot cumpăra, în baza unor autorizații speciale.