Ce pregătesc autoritățile pentru a limita răspândirea cu coronavirus în România
Cu șase cazuri de coronavirus confirmate și mii de oameni izolați în case, autoritățile fac scenarii și pregătesc măsuri care să limiteze răspândirea la scară largă a virusului în țara noastră.
Ar putea fi anulate evenimente cu grupuri mari de participanți și chiar închise școlile, cum s-a întâmplat în străinătate.
Specialiștii au mai explicat pentru Știrile ProTV cum se fac testele pentru depistarea Covid-19 și cât de sigure sunt.
La două zile după ce a fost internat, o nouă testare pentru primul pacient confirmat în România, un tânăr din Gorj, a ieșit negativă, și asta pentru că, spun medicii, replicarea virusului a fost limitată sau de scurtă durată.
Testele prin care se stabilește dacă un pacient este sau nu infectat cu coronavirus au precizie de peste 99%, spun specialiștii. Persoanei care prezintă simptome îi este prelevată o probă din gât și nas cu un bețișor asemănător celor cu care se face exudatul nazal sau faringian. Apoi, bețișorul este introdus într-un mediu de cultură special și dus în laboratorul de microbiologie.
Testele pentru depistarea noului coronavirus durează mai bine de patru ore, și asta pentru că se face o analiză moleculară amănunțită, în care se extrage acidul nucleic al virusului, care este prelucrat într-un aparat, apoi, pe ecran se vede rezultatul: pozitiv sau negativ.
Practic, conform softului de funcționare, dacă pe monitor apar doar liniile verzi, înseamnă că testul este negativ. Dacă se evidențiază și curba albastră, rezultatul este pozitiv.
Alexandru Rafila, medic: „Este vorba de o metodă extrem de precisă, care identifică o porțiune specifică din genomul virusului, care produce noua infecție. Există reactivi care sunt furnizați de firme specializate în producerea acestui tip de reactivi de biologie moleculară. Noi nu producem în România.''
Până acum au fost prelevate și prelucrate 579 de probe, iar șase au ieșit pozitive.
În România, în prezent, se pot face teste pentru diagnosticarea noului coronavirus în București, la Institutul Matei Balș și la Spitalul Victor Babeș și în unitățile de boli infecțioase din Timișoara, Cluj, Iași, Constanța și Craiova, însă toate spitalele județene au primit recomandare să cumpere astfel de teste.
Pentru că România se confruntă deja cu al șaselea pacient diagnosticat cu noul coronavirus, autoritățile au un plan de măsuri suplimentare.
Raed Arafat, șeful DSU: „Faza 0 e la 25 de cazuri, apoi între 25-100 de cazuri, 100 și 1000, 1000- 2000 de cazuri. E normal să se facă toate pregătirile pentru un scenariu mai greu.”
În cazul unei epidemii, măsurile vor fi mult mai stricte.
Raed Arafat: „La un moment dat este posibil să treacă la o infecție în interiorul comunității și atunci trecem și noi la faza a doua, de a încetini răspândirea în țară, cum au făcut în Franța și în alte țări. Limitarea numărului maxim de oameni la o întâlnire, închiderea școlilor, transportul public poate să fie și el afectat de niște decizii în unele zone. La acest moment nu e cazul.''
Se va face și o platformă online în care vor fi stocate informațiile despre evoluția cazurilor de coronavirus la nivel național, dar și situația celor aflați În carantină sau izolare la domiciliu.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: „STS va veni cu resursa necesară de specialitate, pentru a corobora informațiile dintre Ministerul Sănătății și MAI.''
În prezent, în România sunt 35 de persoane în carantină și 10771 izolate la domiciliu.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!