Ce "moştenire" lasă Guvernul Dăncilă noului executiv. Ar putea urma concedieri masive

Ultima actualizare: 04-11-2019 19:29

În ultima ședință, guvernul demis a pasat o decizie importantă noului cabinet: creșterea cu 100 de lei a salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie.

Asta, deși inițial, Guvernul Dăncilă își asumase aprobarea acestei măsuri care vizează un milion 400.000 de români.

Proiectul ''lăsat moștenire'' noului Guvern prevede că salariul minim va creşte de 2.080 de lei brut, cât e în prezent, la 2.262 de lei, de la 1 ianuarie anul viitor. Asta înseamnă un plus de 100 de lei la salariul net, respectiv 150 de lei pentru cei cu studii superioare.

Pentru a fi aplicată, majorarea salariului minim pe economie trebuie să fie aprobată de noul Guvern de la Palatul Victoria.

Măsură a fost lansată în dezbatere publică acum aproape două săptămâni, dar nu a fost aprobată în şedinţa de guvern pentru că nu are avizul consiliului economic şi social, care este obligatoriu. De altfel, patronatele au criticat graba guvernului demis de a promova aceasta majorare.

Majorarea aduce cheltuieli în plus pentru patronii care îşi plătesc acum angajaţii la nivel minim pe economie.

Viorica Dăncilă, fostul premier al României: ''În prezent sunt încadraţi peste 1,4 milioane de angajaţi cu salariul minim''.

Andre Bența, consultant fiscal: ''Vor avea probleme şi dificultăţi financiare acei angajatori la care ratele de profit sunt foarte mici, cum este sectorul de distribuţie, sect de manufactură şi e posibil să vedem concedieri de la caz la caz.''

Tot luni, Consiliul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a venit cu propunerea ca, dacă există o mărire a salariului minim pe economie, atunci diferenţa între nivelul actual şi cel viitor să nu mai fie impozitată, iar banii să ajungă direct în buzunarele angajaţilor. Dacă majorarea va fi aplicată, ar fi a şasea din ultimii cinci ani.

''O primă propunere pe care angajatorii o fac este că, dacă există această mărire a salariului minim pe economie, diferența dintre salariul actual și cel viitor să nu fie impozitată, iar banii să ajungă efectiv la oameni, la salariați", potrivit lui Florin Jianu, președintele Consiliului IMM-urilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO