Ce măsuri ar putea fi luate în timpul stării de urgenţă în România. Explicaţiile oficialilor

×
Codul embed a fost copiat

România intră de luni în stare de urgenţă. Klaus Iohannis a făcut anunţul sâmbătă seară şi a precizat că astfel guvernul va avea acces mai ușor la finanțare, pentru a face achizițiile necesare combaterii coronavirusului.

UPDATE: Ministrul de Interne Marcel Vela a declarat că starea de urgență ”este o măsură pe care au luat-o multe țări pentru protejarea cetățenilor lor”.

”Presupune schimbarea modului de viață, dar și momente de frică și neînțelegere. Vreau să fac un apel la calm și solidaritate, să fim uniți și să ajutăm fiecare după puteri”, a spus Vela.

Situația de urgență ”permite gestionare și prevenirea infecției cu noul coronavirus. Este nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dumneavoastră. Fiecare poate contribui la reducerea propagării coronavirusului”, a precizat ministrul de Interne.

Ministrul a reluat o serie de recomandări:

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

”Limitați deplasările care nu sunt necesare. Limitați contactul cu alte persoane. Ascultați doar de sursele oficiale. Susțineți eforturile autorităților”.

”Situția este sub control tocmai pentru ă am luat măsuri din timp: am suspendat transporturile din Italia, am închis școlile, am limitat întâlnirile publice”, a mai spus Vela.

”Ieri în Comitetul de Situații Speciale de Urgență a fost aprobat un plan pentru stabilirea unor criterii”, a completat ministrul.

”Am făcut recomandări pentru echipele de intervenție care merg la persoane aflate în izolare astfel încât să fie protejați. Am clarificat ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat: persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat, persoana care a avut contact fizic direct cu un bolnav cu COVID, de exemplu o strângere de mână neurmată de spălarea mîinilor, persoana care s-a aflat în aceeași încăpere cu un caz timp de minim 15 minute și la o distanță de minim 2 metri, o persoană care acordă îngrijire unui pacient”, precizează Vela.

”O altă decizie luată ieri a vizat limitarea unor lucruri. Se extinde carantina pentru toți cei sosiți din țările carantinate”, a explicat ministrul de Interne.

"Nu contribuiți la propagarea mesajelor de panică, a mesajelor scrise de oameni inconștienți sau care au interese obscure sau chiar econimice”, a mai spus ministrul.

"Se aprobă instiuirea izolării la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confimate cel puțin 500 de cazuri de infecții cu Covid19 începând de azi de la ora 21, ora intrării în România fie pe cale aeriană sau rutiera”, a completat demnitarul.

"Se va extinde măsura carantinării pentru toți cei care sosesc în țară din zonele carantinate actualizate de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență la propunerea grupului de suport tehnico științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase în România și publicate pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.

Urmează zile complicate pentru cei din teren, pentru medici, personal din unitățile sanitare dar și pentru polițiști, pompieri și jandarmi. Dumneavoastră, cetățenii puteți sprijini eforturile noastre, rămânând acasă”, a mai spus ministrul de Interne.

 

UPDATE: Reprezentanții Ministerului de Interne fac declarații de presă astăzi, la ora 14.00, la sediul MAI.

Sunt primele declarații ale autorităților după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă seară că de luni în România va fi instituită stare de urgență, până acum nefiind precizat ce măsuri va implica acestă situație.

Până la această oră, 131 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în România.

În România, a mai fost decretată stare de urgenţă o singură dată după Revoluţie, la mineriada din ianuarie 1999. "În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii, mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În acelaşi fel, această situaţie va permite să se realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt cu proceduri simplificate punând astfel la dispoziţia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus", a explicat Iohannis.


Guvernul României face precizări privind starea de urgenţă


Într-o postare pe Facebook, Guvernul României a precizat sâmbătă seară că “Având în vedere enunțarea în spațiul public/mediul online a posibilelor măsuri care pot fi luate în cadrul stării de urgență, fără a se menționa faptul că NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu, menționăm faptul că vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Facem apel la responsabilitate și în acest caz în modul de prezentare a cadrului legal și a măsurilor care pot avea legatura cu motivul pentru care a fost anunțată decizia referitoare la starea de urgență.”


Ce spune Raed Arafat despre starea de urgenţă


Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, face apel la mass-media să adopte "o atitudine civică responsabilă", precizând că declararea stării de urgenţă are rolul de a ajuta, nu de a crea probleme, de aceea subiectul "nu trebuie speculat şi nici politizat".

"În urma anunţului domnului preşedinte despre declararea stării de urgenţă au început speculaţiile, mesajele de panică şi mai ales mesajele care pot determina un anumit comportament al populaţiei. Au apărut afirmaţii în mass-media cum că alimentele vor fi raţionalizate sau că circulaţia va fi închisă ... etc. Au apărut filmări regizate de persoane care iau situaţia în glumă arătând cum fuge un individ îmbrăcat în alb după un alt individ insinuând ca situaţia este scăpată de sub control. Mass media, cei care postează pe reţelele de socializare şi fiecare dintre noi ca cetăţeni responsabili va trebui să adoptăm o atitudine civică responsabilă", a scris Arafat, sâmbătă seară, pe Facebook.

El îndeamnă la solidaritate şi încredere reciprocă.

"Declararea stării de urgenţă este menită să ajute, să sprijine şi în niciun caz să creeze probleme. Acest subiect nu trebuie speculat şi nici politizat. Este nevoie să fim solidari şi să avem încredere unii în ceilalţi", a adăugat Raed Arafat.


Ce spune Nelu Tătaru despre starea de urgenţă


De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a precizat, tot sâmbătă seară, că, prin decretarea stării de urgenţă, poate fi limitată deplasarea în anumite zone. ”Nu discutăm în cadrul stării de urgenţă de închiderea oraşului, discutăm despre nişte ordonanţe militare care se pot da în cadrul situaţiei de urgenţă. (...) În contextul acestei stări de urgenţă, se pot lua anumite decizii: se închid anumite instituţii, restaurante, mall-uri, se limitează circulaţia, se pot face percheziţii, se pot face controale se poate limita accesul în anumite zone”, a afirmat Nelu Tătaru, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus.


El a mai precizat că al doilea om în stat devine ministrul Afacerilor Interne, iar măsurile se iau în contextul în care România trece la scenariul 3 în ceea ce priveşte evoluia cazurilor de îmbolnăvire, dar şi ţinând cont de contextul evoluţiei virusului pe plan european.


Tătaru a precizat că nu se pune în discuţie închiderea Capitalei, pentru că în acest moment Bucureştiul nu este un focar. „Nu (se discută despre închiderea Capitalei - n.r.), se discută în cadrul stării de urgenţă despre nişte ordine şi ordonanţe militare care constau în limitarea unor drepturi, până la drepturile fundamentale care dau voie Guvernului şi ministrului de Interne să închidă anumite instituţii, să restricţioneze un anumit acces în măsura în care noi să e putem desfăşura activitatea în prevenirea şi tratarea acestei boli”, a adăugat acesta.


El a adăugat că starea de urgenţă ”ajută în contextul în care izolarea va fi izolare, iar carantina şi limitarea accesului sau deplasării persoanelor, izolarea anumitor zone sau focare pentru a putea menţine local evoluţia”. Tătaru a spus că Bucureştiul nu este un focar, iar în România sunt ”focare izolate” iar autorităţile încearcă limitarea extinderii acestora.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Un copil de 15 ani a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni. O traversa pe trotinetă
Un copil de 15 ani a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni. O traversa pe trotinetă

Un băiat de 15 ani a fost transportat la spital, vineri, după ce a fost lovit de o maşină, în timp ce traversa, cu trotineta, o stradă din municipiul Turda, judeţul Cluj, la trecerea de pietoni.

O agenție europeană pentru aviație cere reducerea echipajului din cabină. Piloții spun că nu s-ar descurca singuri
O agenție europeană pentru aviație cere reducerea echipajului din cabină. Piloții spun că nu s-ar descurca singuri

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației susținută și de un producător de avioane propune reducerea echipajului din cabină la un singur pilot în timpul zborului.

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.