România a intrat în scenariul 3 privind infecțiile cu coronavirus. Ce măsuri se vor lua

Ultima actualizare: 14-03-2020 23:50

109 persoane sunt infectate cu virusul COVID 19 în România, iar bilanţul creşte de la o oră la alta. Avem şi primul deces al unui român, în Italia.

În ţară am intrat în aşa-numitul ''scenariu 3'' ceea ce înseamnă că avem între 101 şi 2000 de persoane infectate cu Coronavirus. Sunt în lucru peste 3500 de teste în spitalele din toată ţara.

Numărul celor infectaţi va creşte, spun autorităţile, aşa că măsurile sunt radicale în lupta cu Covid 19. Se poate instaura în orice clipă ''Planul alb'' în spitale, ceea ce înseamnă că sunt chemaţi medici de acasă, iar în centrele de boli infecţioase vor fi internaţi doar pacienţii infectaţi, în stare gravă.

Bucureştiul este acum focar de infecţie cu peste 30 de cazuri de pacienţi diagnosticaţi cu Coronavirus în ultimele 7 zile. Urmează Timiş şi Hunedoara.

Suntem în ''Scenariul 3''

 

De acum orice persoană care intră în România dintr-una dintre ţările aflate în stare de alertă: Italia, Spania, Franţa, Germania, Statele Unite ale Americii, China, Coreea de Sud şi Iran - va intra automat în carantină timp de două săptămâni. Conform ''Scenariului 3'' se poate ajunge şi la carantină la domiciliu, asta în condiţiile în care capacitatea centrelor şi spitalelor va fi depăşită.

O măsură drastică este aplicată şi în rândul companiilor de stat sau private, inclusiv instituţii publice: doar 30-40% dintre angajaţii României vor mai merge la serviciu. Asta înseamnă că oamenii vor intra în clădiri la ore diferite şi vor munci în ture.

În unele companii această măsură a fost deja aplicată.

În marile magazine se va intra doar în grupuri de maximum 20 de persoane, iar procedurile de dezinfecţie şi curăţare vor fi înăsprite.

Este interzisă organizarea evenimentelor în spaţii închise cu mai mult de 50 de persoane, fie culturale, religioase, sportive ori realizate în săli de tratament balnear, saloane cosmetice, SPA-uri ori săli de jocuri. Restricţii sunt şi pentru evenimente organizate în aer liber. Sunt interzise adunările mai mari de 500 de oameni.

Şcolile, grădiniţele, creşele şi universităţile rămân închise.

În orice spital mare din ţară se poate instaura în orice clipă ''PLANUL ALB''- adică va fi suplimentat numărul cadrelor medicale, şi vor fi transferaţi în ajutor epidemiologi din alte unităţi sanitare.

Tot cei din prima linie: medicii şi asistentele- vor sta mai puţin în spitale, şi îşi vor schimba turele mai des.

Odată cu răspândirea virusului nou, cele şapte unităţi medicale de boli infecţioase, două din Bucureşti Institututul Matei Balş şi Victor Babeş, Spitalele de boli infecţioase din Constantă, Iaşi, Cluj, Craiova şi Timişoara vor prelua doar pacienţii infectaţi cu Coronavirus şi aflaţi în stare gravă. Ceilalţi, cu forme uşoare de coronavirus - vor fi trataţi în alte spitale, în secţii de boli infecţioase.

În toate spitalele trebuie să existe spaţii amenajate pentru triajul celor bolnavi, iar persoanele infectate vor avea flux separat.

Este obligatoriu să respectăm distanţă de siguranţă între persoanele din jurul nostru de cel puţin un metru, să evităm aglomeraţiile şi să ne izolăm, dacă bănuim că una dintre persoanele cu care am intrat în contact ar fi bolnavă.

 

Măsurile scenariului 3
 

Dacă infectările trec de 100, România intră în scenariul 3. Este un scenariu amplu, care presupune măsuri mai restrictive. Autorităţile au decis că scenariul 3 este valabil între 101 şi 2000 infectări.

Se mărește capacitatea de răspuns la coronavirus și se începe un triaj la fiecare spital. Există și posibilitatea ca medicii să fie aduși de acasă din libere, activându-se planul alb.

În spitalele de boli infectioase vor fi internati doar cei in stare mai gravă cu coronavirus. Sunt șapte centre: București (Balș si Babeș), Constanța, Iași, Cluj, Craiova, Timișoara. Cei cu forme ușoare de boală sunt duși în alte spitale mari, cum sunt cele județene.

Se vor prioritiza cazurile de epidemie și vor fi amânate cele care nu sunt urgențe medicale.

”Să contacteze medicul de familie prima dată. Și telefonic să îl contacteze. Pentru o febră de 38 nu veni la spital sau pentru că tușești. Prima dată contactează medicul de familie. Poate din triajul epidemiologic îți găsim pe cineva să trimitem să îți recolteze de acasă, rămâi acasă până vedem rezultatele, decât să te duci în UPU, să infectezi alte persoane”, a transmis Raed Arafat.

Există planuri inclusiv pentru organizarea carantinei în hoteluri.

Intră în carantină și cei care vin din alte țări în care este stare de alertă/urgență.

Toate spitalele de boli infecțioase nu vor mai trata decât pentru Covid-19, astfel că bolnavii cu alte afecțiuni vor fi transferați către alte centre medicale.

”În scenariul 3 vom avea extinderi ale paturilor din secțiile de boli infecțioase, care vor fi arondate exclusiv pacienților Covid-19. Se pregătesc în acest moment spitalele de suport, care vor prelua celelalte afecțuni de boli infecțioase. Paturile de ATI, cele aproape 4.000, vor reține acele 10%, pe măsura evoluției situației, pentru a asigura suportul pentru cazurile critice”, a explicat Nelu Tătaru.

Vor fi mărite spațiile pentru tratarea bolnavilor și vor fi aduși medici suplimentari.

Se vor impune noi restricții în ceea ce privește circulația.

De asemenea, doar 30-40% din angajați ar trebui să meargă la serviciu.

Mai mult decât atât se scade numărul persoanelor pentru adunări, sub 500.

Se vor căuta noi spații pentru carantină, ba chiar și introducerea carantinei la domiciliu, cu măsuri speciale de pază.

”Este posibil să instituim carantină și la domiciliu, cu condiții foarte stricte de pază, de monitorizare și de urmărire a persoanelor respective. Guvernul a aprobat inclusiv închiriere de clădiri de hotel, în care pot carantinate persoanele și sunt, se pare, hoteluri interesate să pună la dispoziție clădirile lor. Pentru fiecare județ se va găsi clădire de pensiune, de hotel care să fie folosită”, a declarat Raed Arafat.

În acest moment nu putem vorbi despre închiderea orașelor, potrivit autorităților.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO