Ce loc ocupă România în topul celor mai bune țări pentru afacerile de tip start-up. Ascensiune în clasament
Dacă vreți să porniți o afacere anul acesta, trebuie să știți că investitorii se uită cu mai multă grijă la bani.
Îi interesează domeniile care promit rezultate pe termen lung și profituri consistente.
Energia, agricultura şi domeniul medical sunt în topul preferințelor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Lupta pentru banii investitorilor este una globală, iar România este abia pe locul 34 din 100 de țări, care au condiții bune pentru afaceri noi.
Miriam Constantin a pornit o afacere cu spații de lucru comune vara trecută. Investiția inițială a fost de 30.000 de euro, care a crescut apoi printr-un program european.
Miriam Constantin , fondatoarea unui spațiu de coworking: „Oamenii vin să lucreze în mod flexibil, dar noi suntem de fapt o comunitate de start-up-uri, de profesioniști de toate felurile. Avem foarte multe companii din domeniul tehnologiei".
Și Ioana Nicolau a devenit antreprenoare anul trecut, cu o aplicație de revânzare a hainelor.
Ioana Nicolau, fondatoarea unei aplicații de modă: „Investiția inițială a fost de 150.000 de lei, care ulterior a crescut. În momentul de față avem 35.000 de utilizatori, dar numărul crește".
Cu o finanțare europeană, George Grama și echipa sa de IT-iști au realizat o aplicație de navigație cu inteligență artificială. Compania sa investește acum în alte firme.
George Grama, antreprenor: „Există și modalitatea aceasta de a te finanța. Un fel de barter, în care tu iei 5% din firma mea, dar nu-mi mai iei mie bani pe softuri și încercăm s-o facem împreună".
Claudiu Vrînceanu, consultant de business: „Vorbim despre anumite sectoare de activitate predilecte în care investitorii vor aloca resurse - energia, agricultura și domeniul producției, dar aceste domenii îmbinate cu tehnologia. Domeniul sănătății va crește în continuare. Acești investitori își doresc ca firma să crească în mod constant".
Top al celor mai bune țări pentru afacerile de tip start-up
Într-un top global al celor mai bune 100 de țări pentru afacerile de tip start-up în 2022, România a urcat patru poziții și se află pe 34. Topul este condus de Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Danemarca și Finlanda.
Dacă ne raportăm la ce oferă programele derulate de stat, trebuie să știți că cele mai mari șanse le vor avea cele finanțate cu bani europeni.
De pildă, cel de granturi pentru pentru acoperirea costurilor cu listarea la bursă, care va demara la finele lunii viitoare.
Alți bani vor merge țintit către anumite zone. Există un program de revitalizare a județelor industriale și miniere - Hunedoara, Dolj, Gorj, Mureș, Prahova și Galați.
În cazul lor, proiectele vor putea fi depuse din aprilie. Vorbim de bani pentru reconversie profesională și pentru investiții în energie verde.