Start-up-urile românești atrag tot mai mulți investitori străini. Finanțări record în prima jumătate a anului
Startup-urile românești se dezvoltă și atrag tot mai mulți investitori străini. Unele au reușit să obțînă finanțări record în primele 6 luni ale anului, de peste 80 de milioane de euro.
Tinerii antreprenori activează în diferite domenii, de la sănătate și educație, până la comerț. Numeroase afaceri au reușit să atragă investitori după ce au făcut primii pași. Aceasta este și povestea unei platforme medicale care a fost lansată acum doi ani.
„S-a tras de a lungul timpului de la un emitent de abonamente medicale exclusiv pentru companii și angajați, la o platformă care oferă o paleta foarte largă de servicii”, spune Delia Iliașa, managing partner.
Și Mihail a reușit să convingă niște investitori americani să îl ajute să-și dezvolte proiect. Aduce în blocuri, în special în zonele rezidențiale, un automat cu alimente, servicii de curățenie și de curierat, totul online. Afacerea a prins iar acum se pregătește să se extindă și în afară țării.
„Există un cumul de factori care sunt necesari pentru a convinge un investitor să investească într-un proiect venture, echipa puternică să aibă în spate un portofoliu de investiții”, a declarat Mihail Girnet, fondator star-up.
Ana Maria Onică, fondatoarea unei clinici digitale destinate logopediei, spune că un investitor străin nu vine doar cu bani, ci și cu plan de dezvoltare.
„Fondurile guvernamentale sunt ok pentru că îți aduc finanțe, însă, ca și start-up, ai nevoie de îndrumare, cunoștințe, adviseri, iar ele nu vând decât atunci când atragi investitorii. Oamenii care au dat bani își doresc să te ajute pt că succesul businessului tău e și succesul lor”, a spus Ana Maria Onică.
Tot mai căutate sunt și așa-numitele hub-uri, platforme unde antreprenorii găsesc un spațiu de lucru, idei inovatoare și o comunitate bine conturată. Membrii unui hub din Bucureși au atras 17 milioane de euro finanțare în ultimii 2 ani.
„E o sumă record pentru comunitatea noastră și cred că o sumă record de 100 milioane volum de finanțare atrase de start-up-uri în România, în primele 6 luni ale anului. Comunitatea e un element foarte important. Când porneși un start-up e destul de intens, e multă presiune, te simți singur și practic e un risc foarte mare pe care ți-l asumi, să găsești un produs și clienți care au nevoie de el”, a explicat Ilinca Păun, managind partner.
Investitorii numiți „îngerii afacerii” sunt importanți pentru start-up-uri. Aceștia investesc în medie într-o afacere aflată la început de drum de la 5 mii la 20 de mii de euro. Dar finanțările consistente vin de la fondurile de investiți numite venture capital, care, potrivit specialiștilor, pot să ofere sume de până la 1 milion de euro.