Ce le-a spus polițiștilor eleva în stare gravă din Galați, înainte să intre în comă. Este intoxicată cu un drog necunoscut
Poliția a deschis un dosar penal, pentru operațiuni interzise cu substanțe psihoactive, după ce o elevă de clasa a X-a de la un liceu din Galați a fost găsită prăbușită, în toaleta școlii.
Dusă de urgență la spital, fata le-ar fi declarat medicilor că a fumat o ţigară diferită de cele care se vând în magazine. Eleva a ieșit negativă la testele pentru drogurile cunoscute, dar medicii spun că analizele toxicologice pe care le fac ei nu identifică toate substanțele etnobotanice.
Între timp, fata a ajuns la un spital din București, pentru că a apărut o problemă gravă, la un vas de sânge din creier. Acum este în comă, intubată. Atenție, urmează detalii, care vă pot afecta emoțional.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Eleva de 16 ani a fost găsită prăbuşită, în toaleta liceului, înainte de orele de curs. O colegă a văzut-o și a alertat profesorul de serviciu, care a chemat a ambulanța.
Dr. Dana Enciu, manager Ambulanța Galați: „Existând suspiciunea unui consum de substanțe psihoactive, pacienta a fost transportată la spitalul de pediatrie, pentru investigații suplimentare.”
Când a ajuns la spital, eleva era conștientă și cadrele medicale care au preluat-o au declarat că fata le-ar fi spus că a fumat o țigară diferită de cele care conțin doar tutun.
La testele toxicologice care i s-au făcut, adolescenta a ieșit negativă la consumul de droguri cunoscute: canabis, cocaină, marijuana și heroină.
Dr. Iuliana Moraru, Spitalul de Copii Galați: „Pentru aceste droguri de tip spice, pentru care nu prea există teste în momentul de față, deoarece combinația dintre amestecurile ce există între ele este schimbată în permanență, trebuie făcute investigații mai amănunţite.”
În spitalul de copii din Galați eleva a început să se simtă și mai rău. Doctorii au constatat că i se rupsese un vas de sânge în cutia craniană și au decis să o trimită de urgență la un spital din București. Între timp, în școala ei se fac cercetări.
Florin Andronic, inspector-șef adjunct ISJ Galați: „Inspectoratul face o anchetă, drept dovadă mă vedeți aici, o să vedem de luni cum vor sta datele problemei.”
Cornelia Moscaliuc, director adjunct Colegiul Elena Doamna Galați: „A intrat în școală, dar i s-a făcut rău. A mers la toaletă, a căzut în toaletă.”
Dosar penal in rem
În așteptarea unui rezultat care să confirme clar cauzele care i-au provocat fetei problemele de sănătate, poliția a deschis un dosar penal in rem pentru operațiuni interzise cu substanțe psihoactive.
În România, consumul de stupefiante în școli este un fenomen tot mai grav - după cum a recunoscut și fostul ministru al educației, Sorin Câmpeanu. Acesta a demarat un program prin care directorii de scoli să învețe cum să recunoască și să abordeze astfel de situații.
În același timp, doi deputați au depus în Parlament un proiect de lege care să le permită autorităților să facă controale antidrog în școli.
Bogdan Ivan, inițiatorul proiectului de lege: „Este prevăzut ca modificare legislativă, să existe un ordin comun al Ministerului Sănătății împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, prin care să se stabilească procedura. Avem proiectul de lege la Senat, urmează să vină comisia de sănătate. Sunt multe tehnici prin care poate fi făcută această testare, fără a aduce o stigmatizare copilului care a intrat în contact cu astfel de substanțe.”
Un raport privind drogurile în Uniunea Europeană, dat publicității de Agenţia Naţională Antidrog, arată că, în România, consumul de stupefiante aproape s-a dublat.
Iar un sondaj făcut de Agenție, în toamna anului trecut, în rândul tinerilor cu vârsta între 15 şi 34 de ani, a arătat că 20% dintre cei care au răspuns la întrebări au consumat cel puțin o dată în viață canabis.