Ce îi sfătuiește ambasadoarea SUA pe românii care au primit deja vize, ca să ajute la eliminarea lor pe viitor
În 2025 am putea scăpa de vizele pentru Statele Unite ale Americii. Dar pentru asta e nevoie ca rata de respingere pentru acordarea lor să scadă în următorul an, spune ambasadoarea Statelor Unite la București.
Despre vize a vorbit și premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită oficială, la Washington.Vizita a început însă cu un schimb tensionat de replici între premier și ambasadorul României la Washington.
Până în toamna anului viitor este măsurată rata de respingere pentru acordarea vizelor. Dacă va fi redusă sub 3%, accesul românilor în Statele Unite s-ar putea face fără vize, spre finalul anului 2025. Ambasadoarea Statelor Unite la București îi invită totodată pe românii care au primit deja vize să și le reînnoiască inclusiv online, pentru a ajuta la scăderea ratei de refuz.
Kathleen Kavalec, ambasadoare SUA la București: „Facem progrese și sperăm că vom semna un acord curând, iar altă parte se referă la rata de respingere, care a scăzut.”
Pe de altă parte, vizita premierului Marcel Ciolacu în Statele Unite a început tensionat. Ambasadorul la Washington, Andrei Muraru, s-a arătat public nemulțumit de organizare, la întâlnirea cu reprezentați ai comunității de România în Statele Unite.
Andrei Muraru: „Mulţumesc echipei mele de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile, pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile, însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile.”
Apoi, ambasadorul Andrei Muraru le-a explicat jurnaliștilor prezenți de ce a vorbit public despre organizare.
Andrei Muraru: „Am făcut aceste precizări tocmai pentru a preîntâmpina întrebările dvs.”
Jurnalist: Și de ce nu sunt prezenți?
Andrei Muraru: „Nu cred că trebuie să răspund eu la această întrebare.”
Iar premierul Marcel Ciolacu a răspuns tot în cadrul discursului oficial.
Marcel Ciolacu: „Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România, şi mai puţin pentru interesele noastre sau viziunile noastre personale.”
Marcel Ciolacu a participat la o ceremonie de depunere a unei coroane de flori la Cimitirul Eroilor Arlington din Washington.
După ceremonia de la cimitir, oficialii români au ajuns aici, la Pentagon, pentru o discuție cu secretarul apărării. Cum încă avem un război la granițe, discuția a fost despre securitatea la Marea Neagră, dar și despre ajutorul pe care țara noastră îl poate acorda în cont Ucrainei. Oficialii români și-au exprimat dorința de a continua achizițiile militare din SUA pentru modernizarea Armatei Române, dar și de a produce o parte din armament la noi în țară.
Detalii au fost discutate ulterior la Departamentul de Stat, unde oficialii Guvernului au fost primiți de Antony Blinken, unul dintre cei mai puternici oameni din administrația americană.
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „România este și a fost un partener foarte apropiat și un aliat foarte valoros, și lucrăm foarte strâns împreună pentru unele dintre cele mai importante provocări ale timpului nostru.”
Oficialul american s-a referit la situația din Ucraina, iar partea română a cerut sprijin pentru Republica Moldova.
Întâlnirea cu secretarul de stat Antony Blinken, șeful diplomației americane, a fost cea mai importantă de pe agendă. Oficialii români au venit cu un mesaj clar - România vrea să devină un centru logistic în Marea Neagră, dar și un centru pentru investițiile americane în zonă. De aceea, delegația română și-a pregătit mai multe întâlniri cu reprezentanții mai multor companii americane, printre care Google și Lockheed Martin, producător de arme cu care România are încheiate mai multe contracte de reparare a avioanelor F-16.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, marcel ciolacu, vize sua, ambasadoare,
Dată publicare:
05-12-2023 08:39