Ce i-a transmis Nicolae Ciucă ministrului Apărării, Vasile Dîncu, după ce a îndemnat la negocieri între Ucraina și Rusia
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a ajuns, luni, în fața premierului Nicolae Ciucă, după ce a declarat că Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia și mai multe voci i-au cerut demisia.
Premierul l-ar fi mustrat, l-ar fi rugat să fie mai atent ce declarații face în numele Guvernului, dar l-a păstrat în echipa sa. Colegii de la PSD au discutat despre un posibil înlocuitor pentru Dîncu, dar nu au ajuns la un numitor comun.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a plecat de la sediul Guvernului, după o discuţie de o oră cu premierul Nicoale Ciucă. Acesta îl invitase, încă de săptămămâna trecută, după ce ministrul a îndemnat la negocieri între Ucraina şi Rusia.
Surse social-democrate susțineau atunci că premierul îi va cere demisia lui Vasile Dîncu. Imediat după aceea, ministrul Apărării a deranjat mai tare cu un mesaj postat într-o librărie din Bruxelles.
„Nici răcnetele proștilor și nici șoaptele mieroase ale ticăloșilor nu pătrund până aici. De aici îți poți lua energia pentru a ignora tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv. (…) Aici e un paradis ascuns și niciodată nu vor înțelege cretinii și mediocrii că aici lumea lor nu există și nu contează”, a scris Vasile Sebastian Dîncu pe Facebook.
După întâlnire, Guvernul a trimis, printr-un comunicat, că premierul și ministrul său au discutat despre, cităm, „calibrarea” comunicării la nivelul Ministerului Apărării Naţionale. De fapt, susţin surse politice, premierul i-ar fi atras atenţia că declaraţiile sale sunt făcute în numele guvernului, nu în nume propriu.
„Temele abordate au vizat reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”, a precizat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În PSD, posibilitatea înlocuirii lui Vasile Dîncu a stârnit multe reacţii. Numele lui Mihai Tudose, fostul premier din timpul guvernului Dragnea, a fost cel mai vehiculat. Social-democraţii ar mai fi vrut să condiţioneze plecarea lui Dîncu de demiterea ministrului PNL al energiei, Virgil Popescu.
Alina Gorghiu, preşedinte interimar al Senatului: „De principiu, atunci când un ministru greşeşte, nu cred că trebuie să condiţionezi de plecarea unui alt ministru dintr-un alt partid. Asta la nivel de principiu. Pur şi simplu, greşeşti, pleci acasă”.
Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR: „Domnul Ciucă a avut o înfrângere astăzi, a mai pierdut o bătălie pentru că, iată, a fost umilit de PSD și, după atâtea luări de poziții, pare că se termina așa, cu o recomandare să comunice mai bine pentru domnul Dîncu”.
Surse politice susţin că discuţia despre remanierea ministrului PSD al Apărării se va relua la începutul anului viitor, când se va discuta rocada la guvernare dintre PSD şi PNL.