Ce i-a făcut pe liderii PNL să ia decizia de a merge separat de PSD la alegeri. Sunt discuții pentru debarcarea lui Ciucă
În alegerile de anul viitor, PNL va merge la vot, singur, fără să încheie o alianță cu PSD, iar Nicolae Ciucă va fi candidatul partidului la prezidențiale.
Deciziile au fost luate de liderii partidului din toată țara, după ce au analizat sondaje în care au testat toate opțiunile.
Potrivit unor surse, electoratul partidului, îndeosebi cel din Transilvania, s-a opus, în proporție de peste 60%, unei coaliții cu social-democrații, pentru alegeri.
Cu un an înainte de alegerile prezidențiale, în rândul liberalilor au fost vehiculate mai multe nume ale posibililor candidați la șefia țării. În sondajele comandate de partid, la capitolul notorietate, primarul Clujului, Emil Boc, este pe primul loc, urmat de liderul partidului și de șeful statului. Un deputat i-a cerut lui Nicolae Ciucă să lămurească dacă va candida sau nu. „De ce credeți că mă aflu aici”, ar fi fost replica președintelui PNL.
Nicolae Ciucă, președinte PNL: „Nu pot să-i îndemn să facem ceva, dacă nu îmi asum responsabilitatea la ceea ce vom face în 2024”.
Între liberali, determinarea actualului lider nu este un argument suficient. În partid, sunt discuții potrivit cărora Nicolae Ciucă ar putea fi îndepărtat din funcție după alegerile pentru Parlamentul European, și tot atunci partidul ar putea să decidă numele altui candidat la prezidențiale. Știind aceste discuții, numărul doi în partid, secretarul general Lucian Bode, făcea apel la colegii săi pentru a rămâne uniți.
„Faliile interne trebuie asanate și unitatea în jurul obiectivului comun de a câștiga toate cele 4 runde de alegeri trebuie să constituie principalele noastre preocupări”, spunea acesta.
Mai este un subiect care a împărţit PNL în mai multe tabere în ultimele luni - alianța cu PSD. La Sinaia, liderilor partidului le-au fost prezentate sondaje din care rezultă că peste 60% dintre votanții partidului dezaprobă o uniune cu social-democrații, iar subiectul s-a închis prin vot.
Nicolae Ciucă, președinte PNL: „Azi am luat o singură decizie - de a merge în alegeri prin noi înşine, dar să ştiţi că există o majoritate destul de largă care spune că ar fi de acord ca să accepte o alianţă cu PSD după alegerile din 2024.”
Fără să tranșeze subiectul, șefii organizațiilor PNL au discutat și cum își vor stabili candidații la primăriile marilor orașe. Marea miză este Capitala, pentru care PNL a testat notorietatea ministrului energiei, Sebastian Burduja, și a europarlamentarului Rareș Bogdan. Potrivit unor surse, sondajele l-ar fi dat în avantaj pe acesta din urmă. Oficial, Rareș Bogdan susține că va rămâne pe listele pentru Parlamentul European.
Rareș Bogdan, europarlamentar PNL: „Unii nu mai doresc să plece spre Bruxelles, alții vor dori să plece spre Bruxelles. Alții doresc să intre în politica locală. Noi atacăm opt europarlamentari, nu 10 ca la alegerile trecute, pentru asta ne trebuie un scor de 22%”.
Estimările legate de scorul PNL sunt mult mai rezervate, iar interesul pentru posturile de la Bruxelles este mare. Primul nume pe listă ar putea fi cel al actualului comisar european pentru transporturi, Adina Vălean, care ar fi urmată de europarlamentarul Siegfried Mureșan, și de mai mulți dintre actualii minștri.