Ce este RAR Auto-Pass, noul document care le face viața mai ușoară șoferilor
RAR Auto-Pass este noul document devenit obligatoriu la vânzarea unei mașini, emis de RAR, începând cu data de 1 decembrie. Documentul poate fi solicitat exclusiv online și se dorește a fi un instrument de siguranță cu privire la „hibele” mașinii.
Registrul Auto Român emite, începând din 1 decembrie, certificatul RAR Auto-Pass, care include succesiunea citirilor odometrului furnizate de staţiile ITP sau de reprezentanţele RAR la care s-a prezentat maşina; date privind intervenţiile minore asupra vehiculului în atelierele autorizate (reparaţiile uşoare), date referitoare la reparaţiile efectuate în atelierele autorizate, ca urmare a unor accidente grave care au afectat sistemele de direcţie, frânare, structura de rezistenţă a vehiculului sau elementele de siguranţă pasivă, date legate de inspecţiile tehnice periodice. Tariful pentru emiterea certificatului este de 42 de lei.
„Registrul Auto Român emite, începând din 1 decembrie, certificatul RAR Auto-Pass, un document digital care poate fi solicitat exclusiv online, accesând butonul de pe prima pagină a site-ului www.rarom.ro. *Nu este nevoie de prezentarea autovehiculului la reprezentanţa RAR! Certificatul RAR Auto-Pass este cea mai transparentă formă de informare a cumpărătorului care doreşte să fie vigilent. Documentul vă spune detalii esenţiale despre istoria vehiculului pe care urmează să-l achiziţionaţi. Documentul poate fi eliberat atât vânzătorului cât şi cumpărătorului, după ce vor fi introduse în aplicaţia digitală numărul de identificare al autovehiculului (VIN) şi câteva date despre solicitant, necesare pentru emiterea facturii şi a certificatului”, anunţă RAR, conform news.ro.
Alegeri 2024
12:03
Budapesta a descris într-un singur cuvânt rezultatul obținut de UDMR la parlamentare
11:54
Cum au votat mulți dintre cei 10 milioane de români de la sate. „Din ce e compus Parlamentul? Din prim-miniștri, miniștri”
11:25
Renumărarea voturilor de la prezidențiale 2024. CCR analizează luni cererea de anulare a primului tur al alegerilor
11:08
Avertismentul transmis de un sociolog cunoscut după rezultatele de la parlamentare. Ce se poate întâmpla peste 4 ani
În cazul în care despre un anumit VIN nu există nicio menţiune în bazele de date ale RAR, utilizatorul va primi gratuit un certificat de negaţie.
În momentul în care sunt găsite date despre vehiculul în cauză, solicitantul va fi redirecţionat către pagina de plată şi, după confirmarea acesteia, va primi pe email certificatul. Totodată, documentul poate fi descărcat şi direct din platforma digitală RAR Auto-Pass, imediat după efectuarea plăţii, dar şi la orice moment ulterior, numai în perioada de valabilitate a certificatului, care este de 60 de zile
Tariful pentru emiterea certificatului este de 42 de lei.
„Vânzătorul care nu are nimic de ascuns şi vrea să dea dovadă de bună credinţă are tot interesul să solicite acest document de la RAR pentru a vinde autovehiculul în condiţii de transparenţă totală. Conceptul RAR Auto-Pass, document legiferat ulterior, a pornit de la cazurile de modificare a odometrului (valorii kilometrajului) care au luat amploare în ultimii ani, RAR încercând astfel să protejeze persoanele de bună credinţă care doresc să achiziţioneze o maşină şi să-i cunoască din start istoricul. În acest fel, manipularea odometrului va fi mult mai uşor de depistat. RAR Auto-Pass este un instrument prin care putem diminua sau limita acest fenomen de manipulare a unor date esenţiale care pot face diferenţa la comercializarea unui autovehicul”, a transmis ing. Cristian Bucur, directorul tehnic al Registrului Auto Român.
Documentul care reprezintă garanţia RAR, organism tehnic al statului, conţine date autorizate importante despre istoricul vehiculului. Conform legii, responsabilitatea încărcării datelor despre intervenţiile şi reparaţiile efectuate asupra unui vehicul aparţine atelierelor autorizate în care s-au desfăşurat respectivele operaţiuni.
Ce date se regăsesc în RAR Auto-Pass
RAR Auto-Pass conţine:
-succesiunea citirilor odometrului furnizate de staţiile ITP sau de reprezentanţele RAR la care s-a prezentat maşina;
-date privind intervenţiile minore asupra vehiculului în atelierele autorizate (reparaţiile uşoare);
-date referitoare la reparaţiile efectuate în atelierele autorizate, ca urmare a unor accidente grave care au afectat sistemele de direcţie, frânare, structura de rezistenţă a vehiculului sau elementele de siguranţă pasivă;
-date legate de inspecţiile tehnice periodice şi de campaniile de rechemare lansate de producătorul vehiculului.
Baza de date interogată pentru obţinerea certificatului RAR Auto-Pass este într-o continuă dinamică şi se populează cu informaţii, asta înseamnă că în timp vor fi disponibile din ce în ce mai multe detalii despre un vehicul, pe măsură ce acesta se prezintă la atelierele autorizate de reparaţii, la staţiile ITP sau la reprezentanţele RAR, arată sursa citată.
Într-o fază ulterioară de dezvoltare, RAR Auto-Pass va putea oferi informaţii şi despre kilometrajul vehiculului înainte ca acesta să fi fost adus în România.
Informaţii suplimentare cu privire la emiterea certificatului RAR Auto-Pass pot fi regăsite în Legea nr. 142/2003 şi în OMTI nr. 210/2024.
Sursa: News.ro
Etichete: rar, auto, autovehicule, Registrul Auto Roman,
Dată publicare:
02-12-2024 09:29