Ce este poliomielita și cum se manifestă. Dacă nu aveţi acces la apă curată, să o fierbeţi înainte să o beţi
Cu un război la graniţă şi după pandemia de Covid -19, medicii infecţionişti din România sunt în alertă după ce, în Marea Britanie, unde există o comunitate mare de romani, a fost descoperit în apele reziduale virusul poliomelitei.
Autorităţile de acolo încep de urgenţă o campanie de vaccinare, a copiilor între un an şi 9 ani.
Ce este poliomielita
Poliomielita este o boală extrem de contagioasă, care poate provoca paralizie.
"Dacă nu aveţi acces la apă curată, să o fierbeţi înainte să o beţi!" Este sfatul medicilor infecţionişti care ne avertizează să fim atenţi la bolile virale cum este poliomielita. Acest virus eradicat în multe ţări de ani de ani de zile, se transmite cu uşurinţă şi rezistă în apă sau în sol câteva luni.
Din luna februarie virusul a fost identificat în 116 probe luate din apele reziduale de la Londra. O reuniune a experţilor guvernamentali a decis să fie vaccinaţi cât mai repede un milion de copii.
Autoritățile spun că unele probe au arătat o mutaţie a virusului folosit la vaccin. De aceea, vor fi imunizaţi cu încă o doză inclusiv copii care au mai fost vaccinaţi.
Îngrijorarea este mare pentru că acest virus este foarte contagios şi după ce se înmulţeşte în organismul uman infectat se elimină prin fecale sau salivă.
Şi în Statele Unite, după un deceniu de linişte, a fost confirmată poliomelita la un adult.
Adrian Marianescu: ''În orice moment poate veni un pacient cu poliomielită din afara ţării şi e un caz de import. Și să nu uităm că la graniţa cu noi e un război care presupune nişte condiţii diferite, igienă precară, sursă de apă precară şi nu vorbim doar de poliomielita, ci de multe boli ca listeria, considerate cândva bolile trecutului, dar care în condiţii speciale pot fi prezente.''
Când a fost înregistrat ultimul caz în România
În România, ultimul caz de polimielită a fost în 1992 la o persoană venită din Bulgaria. Cea mai mare epidemie a fost, însă, în 1952 când peste 3.000 de copii au murit şi mulţi alţii au rămas cu sechele pe viaţă.
Adriana Moțoc, medic specialist infecţionist: ''Și în ziua de azi puteţi vedea adulţi trecuţi de 60 de ani care au picioarele mai subţiri şi merg greu şi au sechele după această boală cumplită. Ne lovim de faptul că oamenii şi părinţii în mod special nu înţeleg de multe ori că riscurile legate de boală sunt mult mai mari decât riscurile legate de administarea unui vaccin la copil, Dacă nu avem o acoperire foarte bună cu vaccinul, duc la epidemii şi au apărut focare unde te aştepţi mai puţin America, Anglia".
Care sunt primele simptome
Cu simptome dintre cele mai uşoare cum ar fi tuse, febră, dureri în gât ori musculare virusul poliomielitic se poate dezvolta în corpul uman şi poate duce în timp la paralizie, fiind una dintre cele mai cumplite boli.
Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecţionist, director medical Institutul Matei Balş: ''5 din 100 pot să ajungă la complicaţii, însemnând complicații în sfera neurologică, aici vorbesc de paralizie şi sunt clare cazurile, ne aducem aminte de copiii care au paralizie la nivelul membrelor inferioare mă refer în trecut când era de temut, putem ajunge şi la meningită.''
În România, vaccinul "polio" a fost introdus în calendarul naţional de imunizare în 2008-2009 şi face parte din cunoscutul hexavalent.
Dr. Iulia Balint, medic specialist pediatrie: ''Și se administrează în schema noastră la 2 luni, la 4 luni, la 11 luni şi ulterior urmează un rapel la 5-6 ani. Mai bine nişte înţepături decât o boală.''
Din păcate, acum, în România sunt mii de copii nevaccinaţi împotriva acestor maladii care poate lăsa sechele pe viaţă. Anul trecut 88% dintre minori au primit 3 doze de vaccin care au în componenţa polio, adică 275 de mii de copii. În primele 6 luni ale acestui ani s-a vaccinat un număr de 116 mii de copii, adică 84%, restul însă sunt expuşi unor boli extrem de grave care pot duce la deces, iar medicii sfătuiesc părinţii să nu amâne prea mult decizia vaccinării, decizie care le poate salva viaţa.