CE asigura ca restrictiile pe piata muncii pentru romani se incheie irevocabil în 31 decembrie 2013
Comisia Europeana a asigurat, la reuniunea EPSCO de la Bruxelles, ca restrictiile de acces pe pietele muncii din unele state membre pentru lucratorii romani si bulgari se vor incheia in mod irevocabil in data de 31 decembrie 2013
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a participat la reuniunea Consiliului Ocupare, Politica Sociala, Sanatate si Afacerile Consumatorului (EPSCO), ministrii muncii si afacerilor sociale din statele membre avand ca principale puncte de interes dezbaterea privind Semestrul European - Analiza Anuala a Cresterii, din perspectiva ocuparii si protectiei sociale, in pregatirea Consiliului European din luna martie, adoptarea recomandarii privind infiintarea unei garantii pentru tineret si informarea de catre Comisie cu privire la libera circulatie a lucratorilor romani si bulgari in cadrul UE.
"In comunicarea cu privire la restrictiile de acces pe pietele muncii din unele state membre pentru lucratorii romani si bulgari, Comisia a asigurat ca acestea se vor incheia in mod irevocabil in data de 31 decembrie 2013", se arata in comunicatul transmis de Ministerul Muncii, Familiei, Preotectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In acest context, ministrul Mariana Campeanu a afirmat ca este importanta cooperarea deschisa si responsabila intre statele membre pentru incurajarea si protejarea drepturilor celor care muncesc legal.
In cadrul reuniunii de la Bruxelles, ministrii muncii si afacerilor sociale au apreciat cadrul oferit de semestrul european si au subliniat importanta implementarii reformelor ca premisa a asigurarii unei cresteri economice de durata si al crearii unor locuri de munca durabile.
Totodata, Consiliul a adoptat Recomandarea privind infiintarea unei garantii pentru tineret, instrument care urmareste implementarea de catre statele membre a unor masuri menite a reduce somajul in randul tinerilor.
Potrivit sursei citate, ministrul roman a avut intrevederi bilaterale cu omologii din Olanda, Marea Britanie si Belgia, acestea vizand identificarea de modalitati concrete de cooperare bilaterala, in special in vederea asigurarii protectiei drepturilor lucratorilor romani, combaterea muncii la negru, cooperarea in domeniul ocuparii fortei de munca si pensiilor.
Consilierul de stat din Guvernul Romaniei Luminita Odobescu a declarat, in 13 februarie, ca este regretabil faptul ca lucratorii romani sunt folositi de politicieni straini pentru a justifica lipsa unor masuri, precizand ca Executivul nu va face rabat de la Tratatul de aderare privind liberalizarea pietei muncii.
Odobescu a declarat ca liberalizarea accesului lucratorilor romani pe piata muncii din UE este o prioritate pentru Guvern, iar pozitia acestuia este clara in aceasta privinta: nu se va face rabat de la aceasta directie, prevazuta in Tratatul de aderare.
"Demersurile de pana acum au vizat dialogul cu statele mebre. Avem un dialog activ cu Marea Britanie, dar si cu restul statelor membre, pentru a vedea care sunt modalitatile de solutionare. In Marea Britanie, sunt dificultati chiar si pentru studenti sa obtina documentele de la autoritati. Parlamentul European are un rol extrem de activ pentru a solicita Comisiei Europene si statelor membre sa respecte prevederile liberei circulatii. Autoritatile romane urmaresc cu maxima atentie declaratiile pe acest subiect. Este regretabil ca romanii sunt folositi pentru a justifica lipsa unor masuri", a mai spus Luminita Odobescu, la dezbaterea cu tema "6 ani de restrictii pentru romani pe piata muncii din Uniunea Europeana".
Consilierul de stat a precizat ca sunt deja exemple pentru a arata ca, dupa liberalizarea completa a pietei muncii, nu a avut loc nicio invazie a lucratorilor romani.
"S-a mentinut acelasi nivel de migratie. Dar daca ne uitam in presa vremii, o sa vedem ca acelasi mesaj a fost transmis si dupa aderare, insa aceste abordari nu sunt confirmate de cifre, de realitate", a mai spus Odobescu.
Ea a mai adaugat atunci ca autoritatile romane nu anticipeaza nici o migrare a cetatenilor romani dintr-un stat in altul.
Cu acelasi prilej, europarlamentarul Renate Weber a declarat ca daca piata muncii va continua sa fie restrictionata pentru romani si dupa 2013, va fi obligatorie procedura de infringement.
Sursa: Mediafax
Etichete: Comisia Europeana, piata muncii, ministerul muncii,
Dată publicare:
03-03-2013 15:36