Ce a rămas din cabana lovită de avalanșă în Munții Rodnei
O avalanșă de mari dimensiuni a spulberat o cabană în Munții Rodnei. Valul de zăpadă care a acoperit aproape în întregime construcția s-a declanșat pentru că vremea s-a încălzit brusc și s-a pornit vântul la altitudini mari.
Sunt rafale și de 120 de kilometri pe oră care se vor menține la fel de puternice până vineri la prânz.
Din cabana lovită de avalanșă nu se mai văd decât părți din acoperiș și multe stinghii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Masa de zăpadă s-a desprins de pe coasta estică a Vârfului Puzdrele, aflat la 1.900 de metri altitudine și s-a deplasat un kilometru până a acoperit construcția. Din fericire, în interior nu se afla nimeni. Zgomotul produs de avalansă s-a auzit de la kilometri distanță.
Ștefan Bogdan, alpinist: „Eram in zona cu niste prieteni la schi de tură, în zona Puzdrele. Și am văzut pe versantul ăla masa asta mare de avalanșă și jos la bază este o stână care s-a transformat în cabane. Se vedeau niște pătrate în loc de acoperișuri, erau distruse de avalanșă. Au auzit persoane de acolo zgomote mari.”
Salvamontiștii spun că încălzirea bruscă a vremii urmată de coduri portocalii de vânt a declanșat avalanșa.
Dan Benga, Șef Serviciul Salvamont Maramoureș: „Au fost și avertizări cu vânt puternic la peste 1.700 de metri în munții Maramureșului datorită precipitațiilor și încălzirii exista un pericol de avalanșă pe toate masivele montane.”
Gabriel Motică, alpinist: „Avalanșa este cel mai nimicitor fenomen meteo ce poate să apară la munte. Distruge natura, distruge case...”
Metorologii au emis o avertizare de cod portocaliu, de vânt puternic, de până la 120 de kilometri pe oră și viscol în Carpații Meridionali și de Curbură. În Carpații Orientați va fi cod galben.
Din cauza condițiilor meteo extreme, un cuplu din Iași - care s-a aventurat în Ceahlău pe un traseu închis a avut nevoie de ajutorul salvamontiștilor ca să coboare de pe munte. Cei doi nu erau echipati pentru drumetie și au fost găsiti în stare de hipotermie.