Ce a provocat de fapt poluarea masivă din Capitală. Experţii contrazic Guvernul
Poluarea foarte mare, înregistrată în Capitală, a fost provocată de trafic, arderi de păcură și alte incendii, peste care s-a suprapus un fenomen meteorologic de inversiune termică.
Aceasta este concluzia unui grup de experți care au pus cap la cap toate datele. Concluzia contrazice însă, declarațiile de săptămâna trecută, ale ministrului Mediului, Costel Alexe, cel care lega totul de presupuse arderi ilegale de deșeuri, unele aduse din Marea Britanie.
Garda de Mediu a amendat două CET-uri din București pentru nereguli. 50.000 de lei pentru CET Sud și cea mai mare sumă, 100.000 de lei pentru CET Grozăvești. Aceasta din urmă, exact în perioada poluării, a ars peste 200 de tone de păcură ilegal, fără să notifice Agenția de Mediu și fără să fie nevoie de acest combustibil, susțin experții.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Mărioara Gătej, comisarul general a Gărzii de Mediu: „Arderea combustibilului păcură pe dată de 27. Pe noi nu ne-au notificat decât în data de 4. Într-adevăr, consumul a fost în această perioadă de 265 tone de păcură. Problema mare este că nu aveau voie să utilizeze păcură decât în anumite condiții, respectiv atunci când presiunea gazului metan nu mai asigura funcționarea corespunzătoare și în parametri, a instalației și atunci aveau dreptul să utilizeze păcură, oricum, obligatoriu, cu notificare prealabilă, atât Agenției Naționale de Protecția Mediului, cât și a Gărzii."
Specialiștii din Minister au spus însă, că poluarea din noaptea de duminică spre luni, când senzorii au arătat depășiri și de 10 ori pentru poluanții din aer, nu ar fi putut să fie de la păcură arsă.
Dorina Mocanu, Direcția Evaluare Impact și Controlul Poluării, Minister: „Păcura are sulf. Concentratiile de oxizi de sulf au crescut foarte puțin și sunt cu mult, mult sub valoarea limită, deci există un impact, dar nu vă gândiți că a ars mai mult decât a spus."
Așa că poluarea respectivă ar fi fost provocată de traficul de peste zi și de mai multe arderi de la periferia Bucureștiului, potrivit specialiștilor
Iar peste toate acestea a apărut o inversiune termică, potrivit meteorologilor.
Elena Mateescu, director Administrația Națională de Meteorologie: „Stratul format la baza solului, stratul de inversiune a fost foarte aproape. Într-adevăr, putem să considerăm că un element la celelalte prin cumul că inversiunea nu a permis așa cum se știe și din literatură de specialitate dispersia poluanților."
Specialișții au declarat că nu s-au descoperit arderi ilegale de deșeuri care să fi contribuit la poluarea din București în weekendul trecut, deși ministrul Mediului a susținut că există o legătură între arderile de deșeuri, iar unele ar veni chiar din Marea Britanie și ar fi distruse lângă București. Până acum, niciun incinerator ilegal nu a fost descoperit în acest caz.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, poluare, trafic, fenomen meteorologic,
Dată publicare:
09-03-2020 20:32