32 de tablouri ale artistului Marcel Iancu, confiscate pe Otopeni. Expeditorul este necunoscut
32 de tablouri care apartin celebrului pictor si arhitect Marcel Iancu au fost confiscate de politisti pe Aeroportul International Henri Coanda.
Lucrarile, ambalate in colete nu aveau, acte de provenienta, iar acum au ajuns la Muzeul National de Arta. Specialistii confirma ca sunt autentice, insa valoarea lor totala nu a fost stabilita deocamdata. Politistii incearca sa afle mai multe despre expeditor.
Aceste picturi si schite semnate de Marcel Iancu au fost trimise prin posta din Bucuresti spre Israel. Au fost insa oprite de vamesi la Aeroportul Henri Coanda, care au constatat ca in trei colete se afla 32 de opere de arta semnate de acelasi autor.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Ancheta a fost demarata pentru ca astfel de opere de arta nu pot parasi Romania fara aprobarea Ministerului Culturii care trebuie sa stie unde sunt piesele din patrimoniul national. Ori un astfel de aviz nu exista. Mai trebuia lamurit daca picturile si schitele sunt originale.
"Ca s-a format o comisie cu specialisti, s-au analizat din punct de vedere stilistic, cu ultraviolete. S-a stabilit ca aerau autentice ale lui Marcel Iancu. Dupa aceea s-au sigiliat fiecare", a declarat Alina Patru, de la Muzeul National de Arta.
Asadar, vorbim despre 32 de picturi si schite ce ar face parte din patrimoniul national. Cine le-ar scoate din tara si de ce? Politistii de frontiera incearca sa afle toate detaliile.
Cert este ca autorul acestor lucrari, Marcel Iancu, este unul dintre cei mai bine cotati pe piata de profil, spun specialistii, alaturi de Tonitza sau Grigorescu. El este co-fondatorul curentului dadaist.
In 2009, lucrarea "Port" al lui Marcel Iancu a fost scoasa la licitatie in Bucuresti pentru 200.000 de euro, iar ulterior s-a vandut cu 130.000. A fost cel mai mare pret pentru o opera de-a sa. In strainatate, peste 154 de tablouri semnate de Iancu s-au vandut cu cel putin 100.000 de euro fiecare.
Marcel Iancu nu a fost doar pictor. El este cunoscut si ca arhitect, el a proiectat mai multe imobile in Capitala. Pintre acestea este si cladirea de pe strada Paleologu, denumita simbolic Jacques Costin, dupa numele cumnatului sau.
Tablourile vor ramane la Muzeul National de Arta, pana cand va fi lamurita provenienta.