Rezultatele oficiale ale expertizei in cazul tablourilor furate. Cel putin 3 opere au fost ARSE

×
Codul embed a fost copiat

Este oficial de acum: cel putin 3 dintre cele 7 tablouri furate dintr-un muzeu din Rotterdam au sfarsit intr-un boiler din baia mamei lui Radu Dogaru, de la Carcaliu.

Expertii Muzeului National de Istorie au predat procurorilor raportul final al expertizei, care a durat trei luni.

Prima intrebare care se pune in acest caz este cate dintre tablouri au fost arse: "Cel putin trei, am gasit trei tipuri diferite de cuie..."

Sansele insa ca celelalte sa fi scapat sunt insa aproape nule: "Sunt fie pastel pe hartie, fie grafica pe hartie, arlechinul lui Picasso; chiar daca ar fi ars, nu lasa urme detectabile", declara specialistii.

Desi expertii de la Muzeul National de Istorie nu au comparat probele gasite, astfel incat sa dovedeasca faptul ca resturile provin de la tablourile furate, sansele ca ele sa fie de la alte opere de arta sunt aproape nule, spun ei.

Citește și
tablouri furate din Olanda
Tablourile furate din Olanda NU ar fi fost arse. Mama lui Radu Dogaru si-a schimbat declaratia
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Daca dumneavoastra credeti ca la Carcaliu in mod obisnuit se ard obiecte care contin pigmenti si cuie in tehnica de la sfarsitul sec. XIX..."

Expertii spun ca resturile gasite provin de la opere, uleiuri pe panza. Dintre cele 7 furate, 4 indeplinesc aceste conditii.

Procurorii nu le-au cerut specialistilor si sa identifice exact numele tablourilor de la care provin resturile, insa acestia spun ca indiciile duc catre cele furate.

De asemenea, expertii sunt convinsi ca resturile gasite nu sunt de la icoane sau alte opere asemanatoare.

Inainte de a-i trimite in judecata pe hoti pentru furtul tablourilor, procurorii au disjuns dosarul in care o acuzau pe mama lui Dogaru de distrugerea acestora. Avand in vedere insa ca expertiza a fost finalizata, cel mai probabil si acest dosar urmeaza sa fie finalizat curand.

Istoricul cazului

In 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat si, in lipsa, pe Adrian Procop, in dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimata la 18 milioane de euro.

Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu si Olga Dogaru au fost trimisi in judecata in stare de arest preventiv. Adrian Procop si Radu Dogaru sunt acuzati ca, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efractie in Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat sapte picturi in ulei si acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat ca a aderat la grupul infractional si i-a ajutat pe Dogaru, Darie si Procop in incercarea de a valorifica tablourile furate, precum si ca a intermediat comercializarea operelor de arta. Petre Condrat a fost trimis in judecata pentru tainuire, fiind acuzat ca a inlesnit inculpatilor Dogaru si Darie valorificarea a doua dintre operele de arta, "cunoscand ca acestea provin din savarsirea unei infractiuni", au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzata ca ar fi transportat si ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam. Dosarul va fi luat in discutie de magistratii Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti, primul termen de judecata fiind stabilit in 13 august.

Mama lui Radu Dogaru a declarat ca a ars tablourile

Procurorii DIICOT au aratat, in rechizitoriul trimis instantei Judecatoriei Sectorului 3, ca mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, ca a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, in soba locuintei sale din comuna Carcaliu, judetul Tulcea.

"Dupa arestarea fiului meu, in ianuarie 2013, m-am speriat foarte tare, intelegand ca fapta comisa de ei este grava, intrucat bunurile pe care le-au sustras au o valoare foarte mare. (...) Teama mea a fost accentuata si de faptul ca nu am mai putut sa iau legatura deloc cu Radu, intrucat, avand buletinul expirat, nu am putut sa-l vizitez la arest, de asemenea, celalalt fiu al meu, Cosmin, este stabilit in Marea Britanie, iar sotul meu este in stare de detinere la penitenciarul Tulcea", le-a spus Olga Dogaru procurorilor DIICOT.

Aceasta ar fi luat legatura cu Natalia Timofei, prietena lui Radu Dogaru, pe care a rugat-o sa o ajute sa mute tablourile de la sora ei, Marfa Marcu.

"In jurul datei de 20-22 ianuarie 2013, ne-am deplasat pe seara, amandoua cu masina mea, de la domiciliul sorei mele Marcu Marfa. Aceasta mi-a dat geamantanul in care erau tablourile, cu aceeasi ocazie luand de aici si armele de vanatoare ale fiului meu. Impreuna cu Natasa, ne-am deplasat la locuinta acesteia si am ingropat geamantanul in curtea casei de vis-a-vis de casa Natasei, cunoscand ca aceasta casa este parasita", se arata in declaratia Olgai Dogaru, consemnata in rechizitoriu. Pentru ca doua dintre tablouri nu intrau foarte bine intr-un geamantan, Olga Dogaru a spart geamurile si le-a aruncat in toaleta din curtea casei parasite, dupa care a pus operele de arta in geamantan si le-a ingropat, au precizat procurorii.

Ulterior, in jurul datei de 24 ianuarie, Olga Dogaru a rugat-o pe Natalia Timofei sa mute din nou operele de arta in cimitirul de peste strada de locuinta sa.

"In aceeasi seara, eu cu Natasa am impachetat fiecare tablou in cate o punga de plastic, apoi trei tablouri le-am pus intr-un sac de plastic, pe care l-am inchis si patru tablouri intr-un alt sac, rezultand astfel doua colete. Aceste doua colete continand cele 7 tablouri le-am pus impreuna intr-un alt sac. Am facut acest lucru intrucat intentionam sa le ingropam si doream sa le protejam cat mai bine de umezeala din pamant, avand in vedere ca era luna ianuarie", le-a spus Olga Dogaru procurorilor.

Olga Dogaru a mai spus ca, din dorinta de a-si proteja fiul, de a nu-i face rau lui si pietenilor lui si pentru ca ii era frica, s-a hotarat sa arda tablourile, crezand ca daca "tablourile nu vor fi gasite niciodata, nu vor fi probe impotriva lor si nu vor putea fi condamnati", au mai scris procurorii in actul de sesizare a instantei. Astfel, la aproximativ patru zile dupa perchezitia facuta de anchetatori la 13 februarie, Olga Dogaru a hotarat sa arda tablourile.

"Am facut intai focul in soba din baia mea, dupa care m-am deplasat in cimitir si am dezgropat tablourile, reintorcandu-ma acasa cu acestea. Am bagat coletul - sacul in care erau impachetate cele sapte tablouri, fara sa-l mai desfac, in soba, am pus cateva lemne, papucii, sosonii din cauciuc cu care fusesem incaltata si am asteptat sa arda complet. Acestea au ars destul de repede si am vazut ca tablourile arsesera complet. A doua zi, eu personal am curatat soba, scotand cenusa, pe care am pus-o intr-o roaba si am lasat-o in curte. Apoi l-am rugat pe Gioni, omul care ne ajuta prin curte, sa arunce cenusa la groapa de gunoi, care este o rapa", a declarat Olga Dogaru, in fata procurorilor.

Aceasta a precizat ca nu a spus initial nimanui ca a ars tablourile, dar inainte sa fie arestata, a realizat ca a facut o greseala si i-a spus fiului ei.

"Arat ca regret foarte mult faptele mele, imi pare rau ca nu am colaborat de la bun inceput cu organele de ancheta si ca nu am restituit tablourile atunci cand puteam sa o fac", le-a mai spus Olga Dogaru anchetatorilor.

Ce declara expertii in arta

Anchetatorii au ridicat urmele de cenusa si material rezultate in urma arderii din soba locuintei Olgai Dogaru, probe care au fost supuse unei constatari tehnico-stiintifice. Potrivit raportului intocmit de Institutul National de Criminalistica, Serviciul expertize fizico-chimice, consemnat in rechizitoriu, "in proba de cenusa pusa la dispozitie s-au evidentiat si separat urme cu aspect de pelicule de vopsea, pelicule de rugina, material de constructie, material lemnos carbonizat, doua fragmente lemnoase, foite de aluminiu, cuie, fibre textile, fire de par etc. Din analiza chimica a cenusii, nu se poate determina natura materialelor care au condus, prin ardere, la obtinerea acesteia. Din analizele efectuate nu s-a putut stabili natura peliculelor cu aspect de vopsea".

Astfel, pentru a stabili cu exactitate daca tablourile au fost arse, anchetatorii au dispus efectuarea unei expertize la Muzeului National de Istorie a Romaniei. Pentru ca aceasta expertiza nu a fost inca finalizata, procurorii au disjuns cercetarile in cazul Olgai Dogaru, pentru infractiunea de distrugere calificata cu consecinte deosebit de grave, pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 de ani.

Anchetatorii au mai dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarile pentru Marfa Marcu, matusa lui Radu Dogaru, si Andreea Georgiana Damaschin, pentru aderare sau sprijinire a unui grup infractional in vederea savarsirii de infractiuni si complicitate la infractiunea de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, precum si pentru George Moise, pentru aderare sau sprijinire a unui grup infractional in vederea savarsirii de infractiuni.

De asemenea, procurorii au mai dispus disjungerea sau declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea DIICOT Tulcea pentru Radu Dogaru, Eugen Darie, Mihai Alexandru Bitu, sub aspectul comiterii infractiunilor de trafic de persoane si proxenetism.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
32 de tablouri ale artistului Marcel Iancu, confiscate pe Otopeni. Expeditorul este necunoscut
32 de tablouri ale artistului Marcel Iancu, confiscate pe Otopeni. Expeditorul este necunoscut

32 de tablouri care apartin celebrului pictor si arhitect Marcel Iancu au fost confiscate de politisti pe Aeroportul International Henri Coanda.

Tablourile furate din Olanda NU ar fi fost arse. Mama lui Radu Dogaru si-a schimbat declaratia
Tablourile furate din Olanda NU ar fi fost arse. Mama lui Radu Dogaru si-a schimbat declaratia

Olga Dogaru si-a schimbat, luni, declaratia in dosarul privind furtul de tablouri din Olanda si a aratat in fata judecatorilor ca ea nu ar fi ars tablourile, asa cum a sustinut anterior intr-o declaratie data in fata procurorilor.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.