CCR a amânat decizia pe completurile de corupție. Argumentele aduse de Tarcea și Iordache

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constituţională a amânat pentru joi dezbaterile privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie

Dezbaterile se vor relua joi, la ora 10,00.

CCR a stabilit acest termen având în vedere că judecătorul raportor pe această speţă urmează să se interneze pentru o intervenţie chirurgicală, potrivit surselor citate.

Coincidenţă sau nu, reproşurile vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor la adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt identice cu cele formulate deja de avocaţii liderului PSD în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în prima instanţă, de un asemenea complet, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Iar practica instanţei supreme s-a cristalizat deja în sensul că toate completurile care au judecat până acum dosarele de corupţie sunt specializate aşa cum cere legea.

Dezbaterile de miercuri

Curtea Constituţională a României a luat în dezbatere miercuri sesizarea privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie.

Citește și
Florin Iordache
Iordache: Nu e diferenţă între pacienţii tratați într-un spital de stat şi unul privat
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

La dezbateri, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

În replică, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a arătat că vicepreşedintele Camerei Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate.

Anterior, ea declarase că în ultimii 15 ani au fost soluţionate de Instanţa supremă 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Tarcea: Ni se cere să punem 'cu mâna' judecătorii care vor alcătui completurile specializate


"Începând cu anul 2011, a fost garantat la nivel legislativ un principiu fundamental al dreptului la un proces echitabil, acela al repartizării aleatorii a dosarelor. Ori repartizarea aleatorie a dosarelor înseamnă o paletă cât mai extinsă a completurilor deschise în sistem informatic, pentru a prelua un anumit dosar. Ce ni se cere acum? Ni se cere să ignorăm principiul repartizării aleatorii (...) şi ni se mai cere să punem 'cu mâna' judecătorii care vor alcătui completurile specializate, două sau trei, în materie de corupţie", a spus Cristina Tarcea, miercuri, în faţa plenului CCR.

Ea a respins, totodată, acuzaţiile cu privire la încălcarea legii în cazul repartizării dosarelor de corupţie.

"Înalta Curte nu a încălcat dispoziţiile legale, Înalta Curte s-a conformat întru totul dispoziţiilor legale care excludeau Curtea Supremă de la constituirea unor completuri specializate în materie de corupţie, toate completurile au fost specializate în materie de corupţie", a precizat preşedintele Instanţei supreme.

În final, Cristina Tarcea a solicitat CCR să constate că ÎCCJ "a respectat întru totul voinţa legiuitorului" în ceea ce priveşte repartizarea dosarelor de corupţie.

Florin Iordache: A greşi e omeneşte, a persista în greşeală e foarte grav

"A greşi e omeneşte, a persista în greşeală e foarte grav. Eu înţeleg că în momentul în care am aderat la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ne-am grăbit cumva şi nu ne-am asigurat, dar respectarea drepturilor omului... sunt chestiuni fundamentale. (...) Invocăm faptul că toţi judecătorii Înaltei Curţi sunt oameni foarte bine pregătiţi, dar invocăm faptul că de-a lungul timpului Înalta Curte (...) trebuia măcar o dată, într-un an, să stabilească un număr de completuri specializate. (...) Trebuia să existe o astfel de decizie, fie a preşedintelui, fie a colegiului (Colegiul de conducere - n.r.). Nu există o astfel de decizie. Încălcarea legii, din punctul nostru de vedere, este foarte gravă", a spus Iordache.

În opinia sa, atitudinea ÎCCJ reprezintă o sfidare la adresa Parlamentului şi a avut ca efect încălcarea dreptului cetăţenilor la liberul acces la justiţie.

"De-a lungul timpului a perpetuat o sfidare a Parlamentului, de-a lungul timpului cred că Înalta Curte (...) a încălcat şi statul de drept, ordinea constituţională şi accesul liber la justiţie. Ne dorim cu toţii o justiţie independentă, dar ne dorim cu toţii o justiţie cu respectarea legii, iar respectarea legii trebuie să plece şi de la Înalta Curte", a mai spus Florin Iordache.
 

Florin Iordache, lăsat de Liviu Dragnea în locul său, a făcut sesizarea

Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a declarat că a sesizat Curtea Constituţională privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă.

Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile lui Florin Iordache.

În calitatea sa, Florin Iordache a depus la CCR o sesizare în care susţine că există un conflict de natură constituţională între Înalta Curte şi Parlament, deoarece cei de la ICCJ nu au constituit completurile specializate aşa cum prevede Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Florin Iordache: ”Primarii trebuie să aibă pensii speciale, să vă intre bine în cap”
Florin Iordache: ”Primarii trebuie să aibă pensii speciale, să vă intre bine în cap”

Proiectul Codului administrativ a fost respins, miercuri, în unanimitate, de Camera Deputaţilor, după ce a fost declarat neconstituţional printr-o decizie a CCR.

Iordache: Nu e diferenţă între pacienţii tratați într-un spital de stat şi unul privat
Iordache: Nu e diferenţă între pacienţii tratați într-un spital de stat şi unul privat

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a declarat, miercuri, că nu există nicio diferenţă între modul în care sunt trataţi pacienţii într-un spital de stat şi unul privat. 

Iordache, despre Iohannis și referendum: ”Până termină de gândit, poate trece mandatul”
Iordache, despre Iohannis și referendum: ”Până termină de gândit, poate trece mandatul”

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat, miercuri, că organizarea unui referendum naţional pe 26 mai în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare este temă "parazită", care nu are legătură cu campania electorală.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.