CCR a amânat decizia pe completurile de corupție. Argumentele aduse de Tarcea și Iordache
Curtea Constituţională a amânat pentru joi dezbaterile privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie
Dezbaterile se vor relua joi, la ora 10,00.
CCR a stabilit acest termen având în vedere că judecătorul raportor pe această speţă urmează să se interneze pentru o intervenţie chirurgicală, potrivit surselor citate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Coincidenţă sau nu, reproşurile vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor la adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt identice cu cele formulate deja de avocaţii liderului PSD în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în prima instanţă, de un asemenea complet, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Iar practica instanţei supreme s-a cristalizat deja în sensul că toate completurile care au judecat până acum dosarele de corupţie sunt specializate aşa cum cere legea.
Dezbaterile de miercuri
Curtea Constituţională a României a luat în dezbatere miercuri sesizarea privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie.
La dezbateri, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
În replică, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a arătat că vicepreşedintele Camerei Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate.
Anterior, ea declarase că în ultimii 15 ani au fost soluţionate de Instanţa supremă 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Tarcea: Ni se cere să punem 'cu mâna' judecătorii care vor alcătui completurile specializate
"Începând cu anul 2011, a fost garantat la nivel legislativ un principiu fundamental al dreptului la un proces echitabil, acela al repartizării aleatorii a dosarelor. Ori repartizarea aleatorie a dosarelor înseamnă o paletă cât mai extinsă a completurilor deschise în sistem informatic, pentru a prelua un anumit dosar. Ce ni se cere acum? Ni se cere să ignorăm principiul repartizării aleatorii (...) şi ni se mai cere să punem 'cu mâna' judecătorii care vor alcătui completurile specializate, două sau trei, în materie de corupţie", a spus Cristina Tarcea, miercuri, în faţa plenului CCR.
Ea a respins, totodată, acuzaţiile cu privire la încălcarea legii în cazul repartizării dosarelor de corupţie.
"Înalta Curte nu a încălcat dispoziţiile legale, Înalta Curte s-a conformat întru totul dispoziţiilor legale care excludeau Curtea Supremă de la constituirea unor completuri specializate în materie de corupţie, toate completurile au fost specializate în materie de corupţie", a precizat preşedintele Instanţei supreme.
În final, Cristina Tarcea a solicitat CCR să constate că ÎCCJ "a respectat întru totul voinţa legiuitorului" în ceea ce priveşte repartizarea dosarelor de corupţie.
Florin Iordache: A greşi e omeneşte, a persista în greşeală e foarte grav
"A greşi e omeneşte, a persista în greşeală e foarte grav. Eu înţeleg că în momentul în care am aderat la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ne-am grăbit cumva şi nu ne-am asigurat, dar respectarea drepturilor omului... sunt chestiuni fundamentale. (...) Invocăm faptul că toţi judecătorii Înaltei Curţi sunt oameni foarte bine pregătiţi, dar invocăm faptul că de-a lungul timpului Înalta Curte (...) trebuia măcar o dată, într-un an, să stabilească un număr de completuri specializate. (...) Trebuia să existe o astfel de decizie, fie a preşedintelui, fie a colegiului (Colegiul de conducere - n.r.). Nu există o astfel de decizie. Încălcarea legii, din punctul nostru de vedere, este foarte gravă", a spus Iordache.
În opinia sa, atitudinea ÎCCJ reprezintă o sfidare la adresa Parlamentului şi a avut ca efect încălcarea dreptului cetăţenilor la liberul acces la justiţie.
"De-a lungul timpului a perpetuat o sfidare a Parlamentului, de-a lungul timpului cred că Înalta Curte (...) a încălcat şi statul de drept, ordinea constituţională şi accesul liber la justiţie. Ne dorim cu toţii o justiţie independentă, dar ne dorim cu toţii o justiţie cu respectarea legii, iar respectarea legii trebuie să plece şi de la Înalta Curte", a mai spus Florin Iordache.
Florin Iordache, lăsat de Liviu Dragnea în locul său, a făcut sesizarea
Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a declarat că a sesizat Curtea Constituţională privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă.
Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile lui Florin Iordache.
În calitatea sa, Florin Iordache a depus la CCR o sesizare în care susţine că există un conflict de natură constituţională între Înalta Curte şi Parlament, deoarece cei de la ICCJ nu au constituit completurile specializate aşa cum prevede Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres
Etichete: CCR, Liviu Dragnea, coruptie, florin iordache, iccj, completuri,
Dată publicare:
10-04-2019 07:42