CCR provoacă un cutremur în justiție. Mii de persoane ar putea scăpa de condamnare
Curtea Constituțională a României provoacă un cutremur în justiție. Sute, poate mii de dosare, s-ar putea închide fără discuție, iar astfel suspecții și inculpații ar putea scăpa de condamnare.
Ba chiar unii dintre cei aflați deja după gratii ar putea fi eliberați. Este vorba despre dosarele în care termenul de prescripție a răspunderii penale a intervenit în ultimii patru ani și nu mai poate fi prelungit. Prevederea care permitea acest lucru a fost declarată neconstițională, încă din 2018, dar a fost modificată abia acum câteva zile.
Omul de afaceri Adrian Mititelu a fost cel care a convins acum două săptămâni Curtea Constituțională că prevederea referitoare la prescripția specială contravine legii fundamentale. CCR susține că articolul invocat de Mititelu trebuia modificat încă din 2018.
”Prescripţia specială, ilegală între 2018 şi 2022. Curtea constată că, în absența intervenției active a legiuitorului, obligatorie potrivit Constituției, fondul activ al legislației nu conține vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripției răspunderii penale”, se arată în decizia CCR.
Alexandru Morărescu, Avocat: ”Decizia CCR este aptă să provoace un val de clasări, dacă vorbim de cauze aflate în urmărire penală, sau de hotărâri de încetare a proceselor penale. Există posibilitatea legală de promovare a unei căi extraordinare de atac și cu privire la hotărârile rămase definitive”.
Potrivit codului de procedură penală, răspunderea penală se prescrie, în funcție de pedeapsa prevăzută de Codul Penal. Iar termenele de prescripție pleacă de la 15 ani, pentru infracțiunile foarte grave și poate ajunge la 3 ani, în cazul unor fapte mărunte.
Toate aceste termene sunt prelungite, chiar dublate, dacă în dosare s-au efectuat acte de urmărire penală, adică se aplică prescripția specială pentru ca procurorii să aibă timp să finalizeze ancheta. Prescripţia specială a fost însă sancționată de Curtea Constituțională pentru că formularea era prea vagă.
Iar printre cei care vor încerca să valorifice această decizie este și Elena Udrea. Aflată încă în arest provizoriu în Bulgaria, aceasta a cerut încetarea procesului în care este judecată pentru că ar fi primit 5 milioane de dolari șpagă de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu. Dar și în dosarul în care este judecată pentru corupție alături de Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte al României.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu susține că procurorii DNA l-au acuzat că ar fi luat mită 800 de mii de euro la multă vreme după ce răspunederea sa penală s-a prescris. Așa că va cere încetarea procesului la instanța supremă.
Există însă și mulți avocați care susțin că nu vor cere încetarea proceselor penale invocând intervenția prescripției, câtă vreme un asemenea gest poate fi considerat sinonim cu recunoașterea vinovăției. Ori în astfel de situații, instanțele de judecată pot dispune continuarea judecării laturii civile. Ceea ce poate face ca inculpații să se aleagă cu confiscarea unor sume însemnate de bani sau cu obligarea la plata despăgubirilor.
Ministerul Public, prin Parchetul General, DNA și DIICOT încearcă acum să afle câți inculpați vor scăpa după prescripție.