Cazul femeii ucise de câini în zona Lacul Morii | Ce arată raportul Corpului de Control la un an după moartea Anei Oros
Raportul Corpului de Control al lui Nicuşor Dan la un an după moartea Anei Oros, femeia ucisă de câini în zona Lacul Morii, arată că atacul a avut loc pe teren privat, neîmprejmuit, unde ASPA nu avea competenţe.
Poliţia Locală a Bucureştiului şi cea a Sectorului 6 sunt acuzate că nu au intervenit, scrie News.ro.
Primarul general, Nicuşor Dan, a semnat raportul Corpului de control pe care l-a mandatat să analizeze cazul femeii ucise de câini în zona Lacul Morii, anul trecut, în 21 ianuarie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Raportul consultat de G4Media menţionează că Poliţia Locală Sector 6 şi Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti au fost informate de către Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) că există terenuri private neîngrădite, insalubre, pe care se află câini comunitari, însă, pentru că ASPA nu avea atribuţii de a ridica câini fără stăpân de pe ternuri private, instituţia de protecţie a animalelor a cerut poliţiilor să ia măsuri împortiva proprietarilor de terenuri şi de câini.
De asemenea, în septembrie 2022, şeful SPA (Serviciul Poliţia Animalelor din subordinea Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti) a fost informat despre existenţa stânelor de oi de către ASPA, precum şi despre faptul că în acea zonă se află câini agresivi, însă măsurile luate de SPA au vizat campanii de informare privind programele de sterilizare, iar acţiunile de verificare la proprietarii de câini din zona menţionată au fost efectuate în data de 22.01.2023, la o zi după uciderea Anei Oros.
Corpul de control a constat că „un factor important, ce a favorizat desfăşurarea evenimentului din 21 ianuarie 2023, îl reprezintă faptul că parcela în cauză nu era împrejmuită conform prevederilor legale, lucruri care erau de competenţa poliţiei locale de sector şi a DGPLCMB (Poliţia Locală a Bucureştiului – n.red.)”.
„Neîmprejmuirea parcelei de teren (private) din zona Lacului Morii a contribuit la caracterul insalubru al zonei (aspect a cărui verificare şi sancţionare era de competenţa poliţiei locate de sector si a DGPLCMB), adică un câmp unde se aruncau gunoaie, cadavre de animale sau în care îşi desfăşura (ilegal) activitatea o stănă de oi. Notăm că, în ceea ce priveşte politiile locale de sector, acestea nu sunt în subordinea PMB si prin urmare nu s-a putut verifica câte sau dacă au fost acordate amenzi de către poliţia locală sector 6 pentru neîmprejmuirea terenurilor private din zona Lacului Morii”, se arată în concluziile finale cuprinse în raportul Corpului de Control.
Concluziile Corpului de Control al primarului general:
– Zona incidentului din 21 ianuarie 2023 soldat cu moartea Anei Oroş se află la „graniţa” dintre sectorul 6 şi comuna Chiajna (comună care s-a clasat pe locul III naţional privind creşterea numărului de locuitori de la ultimul recensământ comparativ cu cel din 2022);
– Terenul pe care s-a întâmplat incidentul este teren aflat în proprietate privată (conform documentelor transmise de Serviciul Cadastru din cadrul Direcţiei Patrimoniu, prin adresa nr. 14339/27.01.2023), neîmprejmuit şi necurăţat (conform constatărilor proprii din teren ale CCPG).
– Locul incidentului se află pe parcela nr. 207909, în apropierea laturii care se învecinează cu parcela nr. 212194, ambele parcele aflate în proprietate privată, fiind consemnat dreptul de proprietate al SC SLR IP Ilfov Development SRL (pentru parcela nr. 207909), respectiv Stoian Florea (pentru parcela nr. 212194). Referitor la locul incidentului şi la faptul că terenul se află în proprietate privată, facem precizarea că echipajele ASPA nu au competenţe privind capturarea câinilor fără stăpân aflati pe proprietate privată (…)
– Echipa de control a constatat faptul că terenurile din zona respectivă sunt neîngrădite, pe acestea fiind aruncate diverse gunoaie iar în apropiere se află două stâne de oi, una dintre ele fiind abandonată.
– Existenta stânelor de oi în zona incidentului constituie un factor favorizant pentru prezenţa câinilor în zona respectivă.
– Astfel, aspectele legate de gunoaiele aruncate în apropierea zonei incidentului (paie, resturi vegetale), posibil de la stână, precum şi leşul unui măgar (după cum se poate observa din pozele alăturate prezentului raport), apreciem că au favorizat prezenţa câinilor.
Potrivit Raportului, Sectorul 6 are cea mai mare problemă în ceea ce priveşte câinii fără stăpân – în ceea ce priveşte zona adiacentă digului Lacului Morii în perioada 2022 – 26.01.2023 au fost transmise 63 petiţii scrise (aprox. 22% din petiţiile privind sectorul 6).