De ce a continuat Ana Oros să meargă pe câmpul unde a fost atacată de câini anul trecut. Mărturiile unui prieten
Apar informații noi în cazul morții tragice a Anei Daraban, ucisă de o haită de câini pe marginea lacului Morii din Capitală. Medicii legiști au făcut, duminică, autopsia și spun că sfârșitul a venit după o hemoragie masivă din zona arterei femurale.
Bărbatul care a salvat-o pe femeie la primul atac spune că a informat public poliția, primăria și ASPA încă din septembrie anul trecut, că în aceeași zonă există o haită de câini. Dar în loc să colaboreze, oficialii și-au pasat responsabilitatea de la unii la alții.
Mai multe echipaje ale Politiei, Jandarmeriei și de la ASPA sunt în continuare la intrarea în câmp, unde a fost atacată femeia, pentru că zona este în continuare considerată nesigură. Sâmbătă, angajații de la ASPA au prins doar doi dintre cei opt câini pe care oamenii susțin că i-au văzut în zonă.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Înarmați cu lațuri și cu puști cu tranchilizante, angajații ASPA au alergat toata ziua pe câmp să prindă câinii care ar fi atacat-o pe Ana. Parcă sfidători, doi dulăi de culoare neagră se plimbau în departare, în iarba înaltă. După câteva ore de vânătoare, au reușit să captureze alți doi câini.
Cu inima grea, la fața locului au venit și prietenii de maratoane ai Anei Oros Draban.
Angajații ASPA controlează și casele oamenilor care locuiesc la marginea câmpului după ce aceștia au sesizat prezența animalelor fără stăpân în zonă.
De la o familie au ridicat din fața porții un pui pe care copiii l-au găsit în apropiere. Alți câțiva cățelusi au fost ridicați din câmp, iar asta înseamnă că de luni de zile câinii se înmulțeau necontrolat.
Cel care a salvat-o pe Ana după primul atac a reclamat prezența căinilor
Culmea este că autoritățile știau acest lucru. Cel care a salvat-o pe Ana după primul atac, a informat oficial autoritățile despre formarea haitei de pe câmp, încă din septembrie anul trecut.
Marius Neacșa, salvatorul Anei: „Ieșim în fiecare dimineață pe acolo. Eram cu un prieten, ciclist și el. Am văzut pe câmp o femeie înconjurată de mulți câini. Când am ajuns aproape era doborâtă de câini. Era mușcată rău. Erau câini maidanezi, nu de rasă, vreo 15, 20”.
De atunci, bărbatul a ținut legătura cu un polițist care l-a rugat să-i spună dacă mai vede câini în zonă. Bărbatul l-a informat pe 23 septembrie și i-a trimis poze în care se vede clar numărul mare de câini, exact în locul unde a fost atacată Ana.
După lungi stăruințe, polițistul sesizează el ASPA. Pentru că haita a ramas acolo, omul a decis să facă totul public pe Facebook și să menționeze special toate autoritățile responsabile. Dintre toți, a reacționat primarul Sectorului 6.
Ciprian Ciucu, din 23 sept 2022: „ASPA este zombi în aceste zile. Mesajul trebuie să ajungă la Primarul General, eu i l-am dat în privat. Pe el trebuie să îl tăguiți. (...) Înțelegeți un lucru simplu: nu avem voie să prindem câini! Pe lege, ar fi un abuz. Nu am niciun angajat care să prindă câini și dacă aș avea, am fi puși la deturnare de fonduri de către Curtea De Conturi. Polițiștii locali nu sunt specializați în prinderea câinilor. Angajații ASPA sunt. Avem o instituție cu un buget foarte mare, cu competențe legale clare, cu angajați care sa facă asta. Și este La PMB”.
Primaria Municipiului București nu a reacționat până acum
Primaria Municipiului București nu a reacționat până acum în acest caz. S-a simțit nevoia unei reacții, cu atât mai mult cu cât Ana Oros Daraban era de câteva luni angajată la direcția de mediu a instituției.
Acum că anchetatorii au clară cauza morții de la medicii INML care au încheiat autopsia, vor începe identificarea proprietarilor terenului unde a murit femeia. Primăria Sectorului 6 a transmis public că terenul a aparținut, pe vremuri, unui CAP, iar Primăria Chiajna a împroprietarit recent trei persoane.
În timp ce autoritățile aleargă câinii pe câmp, un copil plânge după mama lui.
Peste toate răsună vocea prietenei Anei care îndeamnă la responsabilitate, în speranța că glasul ei nu va răsuna în pustiu.
Gabriela Gheorghe, prietena Anei Oros Daraban: „Pe unde te duci vezi gunoaie și căței abandonați. Sterilizați cățeii! Nu vă mai abandonați cățeii pe stradă! Schimbarea stă în noi, degeaba așteptam de la cel din dreapta sau din stânga. Nu putem aștepta să cadă din cer, nu vor cădea decât lacrimi”.