Cazinoul din Constanța a intrat în reparații, după 20 de ani de ruină. Când va fi gata
Ce părea imposibil este de miercuri oficial: Cazinoul din Constanța a intrat în reparații.
După 20 de ani de stat în ruină, cazinoul din Constanța a intrat în reparații. Mai mult decât atât, constructorul promite că până la finalul lui 2022 va reda splendoarea clădirii-simbol, de la malul mării. În paralel, o să fie refăcută faleza. Întreaga lucrare este estimată la 12 milioane de euro.
Arhitecții au la dispoziție 90 de zile pentru a stabili etapele prin care vor reda măreția cazinoului din Constanța. Pentru a evalua starea în care se află clădirea, specialiștii folosesc un scaner performant 3D. Imaginile colectate până acum arată că misiunea constructorilor nu va fi ușoară. Bătrânul cazinou este grav afectat de furtunile de la Marea Neagră.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
30 de luni ar trebui să dureze lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța. Cu alte cuvinte în 2022, turiștii ar trebui să fotografieze cea mai frumoasă clădire de pe întreg litoralul și nu ruina de astăzi.
Petre Badea, director general firmă de construcție: „O să fie strălucitor. Prima fază este elaborarea proiectului, după ce îl aprobă compania de investiții, atunci trecem la execuție.”
Reporter: „Timpul alocat este suficient?”
Petre Badea: „Da, este, este."
"Radiografia" 3D a clădirii îi va ajuta pe restauratori să acționeze chirurgical și să refacă detaliile arhitecturale.
Constanța Carp, proiectant pe arhitectură și componente artistice: „Fiind un monument reprezentativ pentru art nouveau, avea toată încărcătura decorativă și cromatică și elemente din toate categoriile componente: vitralii, pavimente, finisaje pentru feronerie de cea mai bună calitate.”
Nu doar cazinoul, ci și zona dimprejur va arăta altfel.
Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța: „În această zonă veți vedea undeva în jurul începutului sezonului estival, aproape de 1 mai, o roată ca la Londra care să le ofere turiștilor ocazia să observe lucrările de restaurare a Cazinoului, dar și portul și marea, plus orașul vechi.”
Cazinoul din Constanța a intrat în 2018 pe lista rușinoasă a celor mai afectate 12 clădiri de patrimoniu din Europa, alături de monumente istorice din Albania sau Georgia. Renovarea clădirii a fost asumată atât de Guvern, cât și de primăria din Constanța, în ultimii ani, dar numai de ochii lumii. De această dată, autoritățile promit să se țină de cuvânt.
Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației: „Astăzi nu văd un impediment în finalizarea acestei investiții. Lucrările de multe ori sunt stopate din lipsa de fonduri. Nu este cazul. Ministerul Lucrărilor Publice are la dispoziție fondurile necesare pentru finalizarea acestei lucrări."
Cazinou din Constanța a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau. Și-a deschis porțile pe 15 august 1910, în prezența Principelui Ferdinand. Ultimele lucrări de renovare au fost realizate în 1986. Firma care se ocupă acum de reabilitare se poate lăuda că a redat frumusețea și altor clădiri emblematice, precum Muzeul Național de Artă al României, Palatul Cotroceni sau Palatul Snagov.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: arhitecti, cazinoul din constanta, reparat,
Dată publicare:
15-01-2020 19:57