Cazare pentru pelerinii sosiți să-l întâlnească pe Papă. "Ţuică şi cafea, tot ce doresc"


Ultimul update: Joi 30 Mai 2019 20:22
Data publicarii: Joi 30 Mai 2019 19:13
Categorie: Stiri actuale

Sute de mii de români şi maghiari îl vor urma pe Papa Francisc în călătoria sa istorică prin România. Încă de la anunţarea vizitei în judeţele Harghita, Iaşi şi Alba, locurile de cazare s-au epuizat.

Ca să facă însă față cererii mari, autorităţile au pus la dispoziţia pelerinilor internate şi săli de sport, dar au făcut apel şi la localnici să fie gazde bune.

La Șumuleu Ciuc, sfântul părinte ajunge cu o săptămână înaintea Rusaliilor catolice când anual în acest loc are loc un pelerinaj uriaş. Şi în acest sfârşit de săptămâna oaspeţii se vor instala în gospodăriile oamenilor. În satul Racu, de exemplu, sunt 150 de locuri de cazare.

Anna Maria Kovacs: "În acest sat sunt aproximativ 30 de case de închiriat cu 2, 3, maxim 4 camere. Gazdele, în această situaţie, se mută într-o cameră mai mică sau în bucătăria de vară."

Nimeni nu face însă din asta o afacere. Pelerinii plătesc cât îi lasă inima.

Gizela Rase, gazdă: "Țuică şi prăjitură, cafea, şi tot ce mai doreşte. La noi vin 5 persoane. Poate că din Ungaria, dar nu ştiu, că nu au zis."

La 10 kilometri de Șumuleu Ciuc este şi o pajişte pe care se află nişte case mobile construite din lemn dar amenajate modern.

Henrieta Sabău, administrator: "Căsuţele pot acomoda între 4 şi 6 persoane. În căsuţe se găseşte tot confortul necesar unei familii: un living micuţ, două dormitoare. O baie cu cabină de duș, o bucătărie mică unde se poate găti".

Cei care au închiriat o căsuţă vor da 100 de euro pe noapte însă se poate campai direct pe iarbă.

Autorităţile locale din Harghita le asigură pelerinilor adăpost gratuit în săli de sport, cămine culturale, şcoli şi internate.

Şi aceasta brutărie îşi pune la dispoziţie mansardă. Musafirii care vor sta aici trebuie însă să vină pregătiţi cu pătura sau cu sac de dormit.

Cel mai mare hotel din Miercurea Ciuc are rezervate toate cele 100 locuri. O noapte de cazare cu mic dejun inclus costă 330 de lei.

În Blaj, oraş cu 20.000 de locuitori, sunt aşteptaţi 70.000 de vizitatori.

Cele câteva hoteluri şi pensiuni sunt arhipline. Pe de altă parte cei mai mulţi dintre localnici spun că nu e momentul oportun pentru afaceri.

Localnic: "O să vină prieteni de-ai noştri din Braşov dar şi din străinătate o să îi cazăm."

În Iaşi, pelerinii catolici şi-au făcut rezervări de cel puţin trei luni.

Ioana Cobiliță: "Hotelul nostru este ocupat în proporţie de 100% zilele acestea. Majoritatea pelerinilor vor sosi de mâine, ei sunt români preponderent, dar avem şi italieni şi pelerini din Polonia".

În acest hotel de 4 stele tariful este de 385 de lei pe noapte.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Mii de flori, aduse din Olanda pentru vizita Papei. Varietăţile care nu sunt permise
Andreea Esca, corespondenţă de la Vatican. De ce e considerat imprevizibil Papa Francisc
Cum a ajuns Bucureștiul cel mai sigur oraș din Europa. Canalele au fost sudate
VIDEO PROTVPLUS.RO