Cauza tragediei din Eforie Nord, unde un tanar a murit electrocutat. Eroarea gasita de anchetatori

×
Codul embed a fost copiat

"Impamantarea nu a fost facuta corect". Suna halucinant, dar aceasta pare sa fie cel mai probabil cauza tragediei de la Eforie Nord. Acolo, un adolescent de 16 ani a murit sub ochii prietenilor sai, dupa ce s-a electrocutat pe o pista de masinute.

Baiatul se afla pe partea metalica, in care turistii asteapta sa se urce in vehiculele electrice, cand a fost trantit la pamant.

Un altul a sarit sa-l salveze, dar a fost la randul lui azvarlit cativa metri. Din fericire, a supravietuit.

Politistii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa pentru administratorul centrului, dupa ce raportul legistilor a aratat ca victima a murit electrocutata.

Adolescentul era din Ilfov si venise la mare cu mai multi prieteni. Era ultima lor seara pe litoral.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Martorii spun ca baiatul era descult cand ar fi pus piciorul pe platforma metalica din jurul pistei de masinute.

In timp ce salvamarii aflati in apropiere se straduiau din rasputeri sa il readuca in simtiri pe baiat, prietenii acestuia priveau socati.

Tanarul a fost resuscitat, fara incetare, pana cand au ajuns medicii de la ambulanta.

Baiatul s-a parapadit la Spitalul Judetean din Constanta.

"A simtit electrosocul si a cazut pe burta. Avand alt prieten langa el, a venit repede l-a tras. In momentul acela si prietenul nostru a simtit electrosocul si l-a aruncat si pe el 2-3 metri in spate. El a ramas aici intins, a vazut ca nu se misca, a venit la noi a strigat: a murit, a murit, s-a panicat foarte rau", a povestit unul dintre prietenii victimei.

Prietenul care a incercat sa-l salveze a trecut si el prin momente dificile.

"Am sarit sa-l iau de mana, sa-l trag. In timpul ala am simtit electrosocul in mine si m-a aruncat", a povestit tanarul.

Locul in care s-a intamplat nenorocirea ar fi trebuit sa fie sigur. Masinutele electrice sunt alimentate de la un tablou care trimite curentul in plasa de sus a instalatiei. Podeaua pe care asteapta turistii are curent nul, insa, de aceasta data, cel mai probabil din cauza impamantarii defecte, pe platforma circula un curent ucigator de 220 de Volti.

Omenii sustin ca nu ar fi insa prima persoana care pateste asa ceva.

In urma tragediei, intre turisti si cei care se ocupa de masinutele electrice a izbucnit un conflict, iar in zona au sosit trupe DIAS pentru a linisti spiritele.

Marti, mai multe echipe de control de la Inspectoratul Teritorial de Munca, politie si procuratura au venit sa cercetaze zona.
Admistratorul parcului unde s-a intamplat nenorocirea spune ca, deocamdata, nu are ce sa-si reproseze.

"Sa se faca actele mai intai, nu am de ce sa ma simt vinovata pana nu se fac actele", spune Camelia Mihalcea, administratorul parcului de distractii.

Inspectorii au decopertat toata pista pe care circulau masinutele electrice si au cercetat fir cu fir instalatia electrica, iar parcul a fost inchis.

Primele concluzii din raport conduc catre o singura cauza: impanatarea nu era facuta corect.

Femeia care administra parcul este cercetata penal pentru ucidere din culpa.

Daca normele tehnice sunt respectate ca la carte indiferent ca e umed sau uscat afara intr-un instalatie similara cu cea din Eforie nu ar trebui sa existe risc de electrocutare.

Din nefericire insa, neregulile din parcurile de distractii se tin lant.

Autoritatea pentru Protectia Consumatorului a facut astfel de controale in intreaga tara inca de la inceputul verii si nu putine au fost situatiile in care instalatiile de multe ori vechi si neingrijite ii puneau pe oameni in pericol.

Datele de la ANPC arata asa: 76 de parcuri au fost inchise temporar, iar administratorii altor 82 au primit amenzi de peste 300.000 de lei.

Legea impune si in cazul autoturismelor un control periodic. In cazul parcurilor de distractii verificarile trebuiesc facute cel putin o data pe an sau si mai repede daca parcul e mutat dintr-un loc in altul.

In 2008, trei fete au fost ranite, dupa ce roata unui carusel a cazut, iar aparatul le-a zdrobit. Iar in 2002 un tanar de 21 de ani a murit, tot din cauza unui carusel care s-a desprins de pe sine.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Parcul de distractii unde un tanar a murit electrocutat, inchis pana la terminarea anchetei
Parcul de distractii unde un tanar a murit electrocutat, inchis pana la terminarea anchetei

Parcul de distractii din Eforie Nord, unde un tanar in varsta de 17 ani s-a electrocutat, luni dupa-amiaza, si a murit apoi la spital, a fost inchis pana la finalizarea cercetarilor, in acest caz fiind deschis un dosar pentru ucidere din culpa.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.