Cauza incendiului în care a fost distrus Palatul Episcopal din Oradea a fost, cel mai probabil, de natură electrică

×
Codul embed a fost copiat

Aceasta este explicaţia pe care au dat-o pompierii anchetatorilor, după dezastrul din 25 august.

Oficial, a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunea de distrugere, dar procurorii aşteaptă şi finalizarea unei expertize tehnice de către un specialist independent, care să identifice şi mai clar cauză sau alte împrejurări relevante ale producerii incendiului.

Monumentul grav deteriorat era o clădire emblematică, iar autorităţile vor să o refacă.

Ancheta condusă acum de procurori ai Parchetului Oradea trebuie să clarifice fără dubii cauza dezastrului. Se face inclusiv o verificare minuţioasă a iluminatului stradal şi arhitectural, ca nu cumva acolo să fi existat o defecţiune.

Infernul s-a dezlănţuit în 25 august, puţin după ora 21:00, când terasele din piaţa centrală a oraşului erau înţesate de turişti. Câţiva dintre ei au observat fumul, apoi flăcările şi au dat alarma. În câteva minute, piaţa s-a umplut de echipaje de poliţie, pompieri şi salvatori, dar şi de lume care a surprins imaginile dezastrului.

Citește și
preot caz santaj
Trei preoti din Vaslui, retinuti de DNA dupa ce ar fi santajat un inalt ierarh. Localnic: "Nu cred, toti preotii sunt buni"
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

La un moment dat, o turlă a palatului, în flăcări, s-a surpat peste trotuar şi numai o minune a făcut ca nimeni să nu fie prins sub ea.

Abia spre dimineaţă pompierii au reuşit să stingă vâlvătăile care au distrus complet acoperişul şi plafonul de la etajul întâi al clădirii. Imaginile cu efectele distrugerii erau pur şi simplu devastatoare.

Între timp, municipalitatea a semnat un contract cu Episcopia Greco-Catolica, proprietara de drept a Palatului, ca să ia în administrare clădirea pentru a putea contribui cu bani publici la refacerea ei.

Într-un fond al Primăriei s-au adunat până acum 15.000 de euro.
Într-un alt fond al Episcopiei Greco-Catolice s-au adunat bani de la binefăcătorii care au dorit să contribuie la refacerea cât mai rapidă a edificiului.

Reconstrucţia palatului va dura cel puţin doi ani.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Fost paroh, anchetat pentru tentativă de omor. Reacția Episcopiei Sălajului
Fost paroh, anchetat pentru tentativă de omor. Reacția Episcopiei Sălajului

Gest şocant făcut de un bărbat cunoscut cu probleme psihice, fost preot în judeţul Sălaj. Omul a înjunghiat un bărbat de 72 de ani pe stradă, în Şimleu Silvaniei.

Trei preoti din Vaslui, retinuti de DNA dupa ce ar fi santajat un inalt ierarh. Localnic:
Trei preoti din Vaslui, retinuti de DNA dupa ce ar fi santajat un inalt ierarh. Localnic: "Nu cred, toti preotii sunt buni"

Scandal de proportii in sanul Episcopiei Husilor. Trei preoti au fost retinuti joi seara de procurorii DNA, pentru ca ar fi santajat un inalt ierarh cu publicarea in presa a unor imagini compromitatoare cu caracter pornografic.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.