Cauza incendiului în care a fost distrus Palatul Episcopal din Oradea a fost, cel mai probabil, de natură electrică
Aceasta este explicaţia pe care au dat-o pompierii anchetatorilor, după dezastrul din 25 august.
Oficial, a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunea de distrugere, dar procurorii aşteaptă şi finalizarea unei expertize tehnice de către un specialist independent, care să identifice şi mai clar cauză sau alte împrejurări relevante ale producerii incendiului.
Monumentul grav deteriorat era o clădire emblematică, iar autorităţile vor să o refacă.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Ancheta condusă acum de procurori ai Parchetului Oradea trebuie să clarifice fără dubii cauza dezastrului. Se face inclusiv o verificare minuţioasă a iluminatului stradal şi arhitectural, ca nu cumva acolo să fi existat o defecţiune.
Infernul s-a dezlănţuit în 25 august, puţin după ora 21:00, când terasele din piaţa centrală a oraşului erau înţesate de turişti. Câţiva dintre ei au observat fumul, apoi flăcările şi au dat alarma. În câteva minute, piaţa s-a umplut de echipaje de poliţie, pompieri şi salvatori, dar şi de lume care a surprins imaginile dezastrului.
La un moment dat, o turlă a palatului, în flăcări, s-a surpat peste trotuar şi numai o minune a făcut ca nimeni să nu fie prins sub ea.
Abia spre dimineaţă pompierii au reuşit să stingă vâlvătăile care au distrus complet acoperişul şi plafonul de la etajul întâi al clădirii. Imaginile cu efectele distrugerii erau pur şi simplu devastatoare.
Între timp, municipalitatea a semnat un contract cu Episcopia Greco-Catolica, proprietara de drept a Palatului, ca să ia în administrare clădirea pentru a putea contribui cu bani publici la refacerea ei.
Într-un fond al Primăriei s-au adunat până acum 15.000 de euro.
Într-un alt fond al Episcopiei Greco-Catolice s-au adunat bani de la binefăcătorii care au dorit să contribuie la refacerea cât mai rapidă a edificiului.
Reconstrucţia palatului va dura cel puţin doi ani.