Câteva refugiate din Ucraina au curățat plaja din Mamaia, din propria inițiativă
Recunoscătoare pentru ajutorul pe care l-au primit, refugiatele din Ucraina vor să întoarcă binele și se implică acolo unde e nevoie de ele.
La malul mării, de exemplu, ele adună gunoaiele de pe plajă, cot la cot cu voluntarii români. Iar în Delta Dunării, câteva femei gătesc pentru turiști preparate tradiționale din țara lor.
Când au văzut că autoritățile din Mamaia și voluntarii au demarat curățenia de primăvară pe plajele din Mamaia refugiatele din Ucraina care s-au oprit în acest loc n-au stat pe gânduri. Au dat și ele o mână de ajutor și au reușit să adune zeci de saci de gunoi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Eris, refugiată: „Noi am vrut să facem ceva bun pentru români, am găsit aici multă bunătate, nu ne așteptam la așa ceva și am vrut să facem ceva folositor pentru locul în care stăm acum."
Ania, refugiată: „Ne simțim în siguranță aici și copiii noștri sunt în siguranță, ei se pot duce acolo la cursuri, la fotbal, ore de engleză, de aceea am vrut să facem ceva bun să arătăm că suntem recunoscători."
Angi Paiu, reprezentant ONG Mare Nostrum: „Cel mai murdar sector a fost cel din Constanța unde au fost înregistrate jumătate din numărul deșeurilor, aproximativ 1300, iar cel mai des întâlnit deșeu a fost de această data șervețelul umed, urmat de mucurile de țigară și pungile de plastic."
Se fac lucrări de igienizare, de afânare a nisipului și se reabilitează porțiunile care au fost afectate de vântul puternic.
În Delta Dunării, la o pensiune, zece ucrainence au gătit preparatele lor tradiționale pentru clienți și gazde.
De la începutul războiului din Ucraina, prin vămile din România au intrat peste 537 de mii de refugiați. Nu toți au rămas însă în țara noastră.