Câți cetățeni ruși au jurat credință României în 2022. Motivul pentru care alte sute de ruși nu au luat cetățenia română
În contextul unui război care le-a atras oprobiul planetar, tot mai mulți ruși și bieloruși încearcă să obțină cetățenia română.
În special cei care susțin că sunt urmașii până la a treia generație ai unor români care au trăit în vechile teritorii naționale.
Doar anul trecut, aproape o mie de cetățeni din Federația Rusă au jurat credință României, cei mai mulți de la distanță. Alți 500 de solicitanți au fost respinși din diferite motive, inclusiv din rațiuni de securitate.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În jur de mie de ruși și bieloruși au devenit cetateni români în 2022, prin ordin al Președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie. Asta după ce cazurile lor au fost analizate în detaliu.
Ciprian Adrian Florescu, vicepreștintele A.N.C.: „Sunt descendenți ai unor cetățeni care au avut la un moment cetățenie română, adică s-au născut în fostele teritorii românești și de-a lungul istoriei și-au pierdut această identitate. Ei sunt urmașii ai celor care au avut odinioară acte de identitate românești”.
Alte câteva zeci au cerut cetățenia română după invadarea Ucrainei, moment în care comunitatea internațională a impus sancțiuni Federației Ruse. Sunt ruși care s-au stabilit de câțiva ani în România, dovedesc loialitate faţă de statul nostru și nu întreprind sau sprijină acţiuni împotriva securităţii naţionale.
Solicitanții ruși și bieloruși, ca oricare alții, sunt verificați nu doar de autoritatea națională pentru cetățenie, ci și de serviciile secrete. Tocmai pentru ca în spatele unei pretinse reparații istorice să nu se ascundă interese care pot afecta securitatea națională a României.
Prețul unei cetățenii române
Din astfel de motive sau pentru că dosarele ridicau suspiciuni de fals sau erau neconvingătoare, aproape 500 de ruși și bieloruși au fost refuzați și nu au mai ajuns să depună jurământul de credință față de România.
Cei care au trecut cu brio prin filtrele autorităților de la București au devenit cetățeni români abia după ce au depus jurâmântul de credință. Două treimi nici măcar nu se află pe teritoriul țării, așa că au îndeplinit formalitățile la sediile misiunilor diplomatice ale României.
Ciprian Adrian Florescu, vicepreștintele A.N.C.: „România este atractivă pentru acest gen de persoane doar din perspectiva obținerii documentelor românești, documentelor unui stat european. Cei care doresc să muncească în străinătate preferă alte state”.
În Rusia, redobandirea cetățeniei române este de ani buni, o afacere profitabilă promovată pe numeroase site-uri. Costurile pentru completarea dosarului cerut de Autoritatea Națională de Cetățenie de la București variază între o mie și 5.000 de euro.
Iaroslav Milonov, specialist în migrație: „Juriștii companiei International Business vă ajută să faceți arborele genealogic, ceea ce presupune să cerceteze arhivele, să înainteze cereri către organele de stat, vă ajută să vă refaceți documentele prin instanțele de judecată”.
În ultimii cinci ani, aproape 1.600 de ruși au obținut cetățenia română. Mult mai mulți sunt moldovenii de peste Prut. Peste 210.000.