Câți bani va economisi CJ Bihor după concedierea a 50% dintre angajați
Jumătate dintre angajații Consiliului Județean Bihor vor dispărea din schemă. Anunțul a fost făcut de noul președinte al instituției, nimeni altul decât fostul primar al Oradei, Ilie Bolojan.
Bolojan spune că mulți angajați nu își mai justifică activitatea și că au fost create adevarate structuri paralele, care doar cheltuiesc banul public. După modelul său, și alți aleși locali, au anunțat restructurări.
Ilie Bolojan, noul preşedinte al CJ este primul care a făcut publice cheltuielile de salarizare cu personalul instituţiei: 270.000 de euro lunar.
Ilie Bolojan, presedinte CJ Bihor: "Suntem nevoiti sa reorganizăm, în aceste condiţii, instituţia, în aşa fel încât cheltuielile de personal, care ating valori foarte mari, să fie reduse la un nivel care, pe de o parte, să fie suportabile dar, în acelaşi timp, să permită oferirea de servicii decente de către această instituţie. Avem, deci, o reducere de personal şi o reorganizare a activităţii, ceea ce presupune că, de la 174 de posturi, câte existau în structura Consiliului Judeţean, acum o săptămână, cu data de 1 decembrie ne propunem să rămânem cu 88 de posturi/nu au o încărcare corespunzătoare, consumând, practic, resursele judeţului Bihor."
La Consiliul Judeţean Bihor, la fel ca peste tot în ţară, salariile nu sunt mici. Potrivit declaraţiilor de avere, un director general are un salariu brut între 10 şi 11 mii de lei, un şef de serviciu peste 8.000 de lei, iar un consilier peste 6000 de lei. În general, la Consiliile Judeţene, organigramele sunt pline de consilieri.
Specialiştii în resurse umane spun că aceste încărcări ale structurii personalului au, de obicei, miza politica.
Dacian Palladi, consultant în afaceri: "Schemele au fost şi sunt încărcate pentru că, în politică, poziţiile în administraţie au fost o monedă de schimb pentru implicarea în campaniile electorale. În unele cazuri s-a sărit grav măsura şi banul public a fost hăcuit spre foloasele individuale ale multora."
Vreme de trei mandate, cât a fost primar în Oradea, Bolojan a transformat oraşul, spun oamenii. Vechile clădiri istorice, de patrimoniu au fost renovate, iar proiectele de infrastructură s-au ridicat, practic, peste noapte. Multe cu bani europeni, pe care mulţi edili din ţară nu sunt în stare să îi obţină. Oradea a devenit astfel o atracţie turistică, iar anul trecut a avut un număr record de vizitatori străini.
Şi noul preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, a cerut o evaluare a costurilor instituţiei. Spune că prin măsurile de restructurare ar economisi peste 600.000 de euro lunar.
Romeo Dunca, președinte CJ Caraș Severin: "Aerisim locul, acuma lucrăm la organigramă. Va fi o mare diferență între numărul celor care au fost și numărul celor care vor rămâne. Fondul de salarii la Consiliul Județean este de 18 milioane de euro pe an, asta înseamnă un milion cinci sute pe lună!"
Şi noul primarul Timișoarei, Dominic Fritz, spune că se va uita foarte atent la costuri.
Dominic Fritz, primarul Timișoarei: "Vom demara un audit să vedemcare este structrura, care sunt resursele umane. Pentru mine e imporrtant să luăm o măsură de eficientizare bazată pe o analiză foarte clară."
Traiul călduţ din Consiliile Judeţene scoate la iveală şi situaţii hilare. În anii trecuţi, aproape toţi angajaţii Consiliului Judeţean Argeş au fost o săptămână la..."cursuri de perfecţionare", în staţiuni ca Mamaia, Eforie sau Poiana Braşov. Bugetul alocat acestei pregătiri depăşeşte 4 mii de lei de persoană. Ca să nu se simtă singuri, funcţionarii au plecat împreună cu familiile.