Câți bani ar putea primi bunicii care au grijă de nepoți. Reacțiile oamenilor
Bunicii care își cresc nepoții ar putea fi plătiți de stat. Propunerea apare într-un proiect de lege adoptat tacit de Senat.
Astfel, cei 650 de lei primiți acum de părinții care întrerup concediul pentru creșterea copilului vor reveni bunicilor.
Aceștia se vor simți mai utili și vor fi mai activi, cred inițiatorii. Legea trebuie aprobată și de Camera Deputaților.
Pentru o bunică, ziua este destul de încărcată. Își supraveghează nepoțica, după ce părinții au reluat munca.
Bunică: „O duc la plimbare, o culc, îi dau să mamance, ne jucăm. Părinții sunt la muncă, cu ocazia asta mă mișc și eu mai mult. Obositor, dar plăcut”
Reporter: „V-ar bucură să primiți și acești bani?”
Bunică: „M-aș bucura, da, ar fi foarte bineveniți.”
Reporter: „Aveți normă întreagă cu copiii?”
Bunică: „Da, de dimineață și până vine mama pe la 5”
Și o altă bunică a acceptat cu bucurie să-și crească nepotul.
Reporter: „Cum e să vă creșteți nepotul, cum vă simțiți?”
Bunică: „Tânăra, bucuroasă, fericită”
Și părinții sunt mulțumiți pentru că nu mai trebuie să apeleze la bone sau creșe.
Mamă: „Ar fi ideal pentru că mama e la vârsta de pensionare. Ar fi mult mai ușor din punct de vedere financiar pentru noi și pentru mama, e ca și cum ar avea un serviciu”.
Daniela Mitrofan, psiholog: „Pentru unii părinți e dificil să găsească o bonă sau să îi lase în grija unui străin. În același timp este important ca părinții să stabilească și un set de reguli pentru a se asigura că vor fi crescuți în spiritul în care își doresc. Studiile chiar indică că i poate ajuta în creșterea stimei de sine, a încrederii”.
Sociologii spun că proiectul ar avantaja inclusiv piața forței de muncă.
Daniela Soțu, sociolog: „Se întorc la serviciu, se pot focaliza pe ce au ei de făcut, lăsând deoparte îngrijorările cu privire la ce se întâmplă acasă cu copii lor”.
Obținerea indemnizației pentru creșterea nepotului va fi destul de simplă, promit autorii proiectului.
Petru Movilă, deputat: „Pe baza unor documente semnate de părinți și a unei cereri, ei beneficiază de suma respectivă din momentul depunerii cererii până în momentul în care părinții ar putea beneficia de această suma”.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie votat și de Camera Deputaților, apoi promulgat de președinte.