Câți ani de închisoare riscă columbianul care voia să arunce în aer obiective strategice din România la comanda Rusiei
Un caz fără precedent de amenințare la adresa siguranței naționale pune pe jar instituțiile de apărare.
Un fost ofițer din armata columbiană ar fi încercat să distrugă prin incendiere și explozii mai multe obiective de importanță deosebită, între care și câteva sonde de petrol de lângă București. Ordinul i-ar fi fost transmis din Federația Rusă, de un alt sudamerican. Suspectul a fost arestat și trimis în judecată.
Columbianul de 34 de ani a fost reținut pe aeroportul internațional Otopeni și arestat în urma unei operațiuni a procurorilor DIIOCT împreună cu ofițerii Serviciului Român de Informații. Totul într-o discreție desăvârșită pentru ca împreună cu serviciile secrete aliate să fie identificați și eventualii complici.
Alegeri 2024
22:51
Cum l-a cunoscut Elena Lasconi pe Călin Georgescu. „Mi s-a părut dubios”
22:26
Lasconi: Nu voi accepta să curgă o picătură de sânge românesc pe teritoriul Ucrainei. Georgescu vrea ca Rusia să ia România
21:57
Elena Lasconi, după desecretizarea datelor din CSAT: „Putea să se întâmple mai devreme un pic, nu cred că au aflat doar acum”
21:57
Călin Georgescu: Desecretizarea documentelor CSAT este o disperare masivă a sistemului
Elena Păunescu, avocat din oficiu: „El a spus că este în România că să se ducă în Ucraina ca mercenar. Ar fi fost plătit de un venezuelean cu 4.500 de dolari”.
Procurorii DIICOT îl acuză însă de tentativă de acte de diversiune la comanda unui cetățean din Venezuela, rezident în Federația Rusă.
Potrivit unor surse judiciare, fostul militar columbian specializat în culegerea de informații ar fi din Federația Rusă ordinul de a distruge prin incendiere sau explozii obiective de importanță deosebită de la noi din țară. Și astfel să pună în pericol siguranța noastră națională. Așa că există temerea că în spatele aceste operațiuni s-ar afla serviciile secrete de la Moscova.
Surse apropiate de anchetă susțin că fostul militar columbian viza instalații și unității de producție din apropierea Bucureștiului, între care și sonde de petrol și că puteau fi puse în pericol vieți omenești.
Inculpatul a procedat la efectuarea recunoașterii în teren a obiectivelor pe care intenţiona să le distrugă în modalitățile menționate, realizând fotografii și filmări ale acestora. Planul infracțional nu a fost finalizat datorită intervenției organelor de poliție.
Codul Penal pedepsește actele de diversiune cu până la 20 de ani de închisoare, însă columbianul riscă doar zece pentru că tentativele lui au fost dejucate.